Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη διακήρυξη της G20

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη διακήρυξη της G20

Η Ρωσία θα μπλοκάρει την τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Μόσχας για την Ουκρανία, προειδοποίησε ο Σ. Λαβρόφ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θα μπλοκάρει την τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Μόσχας για την Ουκρανία και άλλα ζητήματα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εκδώσουν μη δεσμευτικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ο Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από το 2004, πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο της Ομάδας των 20 κορυφαίων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί.

Ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον περασμένο Μάρτιο, κρίνοντάς τον ύποπτο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρξει γενική δήλωση εκ μέρους όλων των μελών, αν οι θέσεις μας δεν αντικατοπτρίζονται», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές του διάσημου Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Διχασμένες οι χώρες της G20

Το Κρεμλίνο προβάλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ως υπαρξιακή μάχη απέναντι στην αλαζονική Δύση που, σύμφωνα με τον Πούτιν, θέλει να διαλύσει τη Ρωσία και να πάρει τον έλεγχο των τεράστιων φυσικών πόρων της.

Η Δύση αρνείται κάθε τέτοια πρόθεση, υποστηρίζοντας ότι θέλει η Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα, έχει επιβάλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις σε απάντηση στην εισβολή, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αλλες ηγετικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, έχουν απευθύνει έκκληση για ειρήνη, αλλά επιφυλάσσονται επίσης να καθορίσουν οι ίδιες τη σχέση τους με τη Μόσχα. Η Κίνα έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι υποδαυλίζει τον πόλεμο προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση είχε θέσει το θέμα της Ουκρανίας στις συναντήσεις προετοιμασίας της συνόδου κορυφής, στις οποίες η Ρωσία είχε απαντήσει ότι «το θέμα έχει κλείσει για εμάς».

Κατηγόρησε τη Δύση ότι υπονομεύει τους διεθνείς θεσμούς προωθώντας τη δική της ατζέντα και ανέφερε ότι, αν δεν επιτευχθεί συναίνεση στη σύνοδο της G20, θα μπορούσε να εκδοθεί μη δεσμευτικό ανακοινωθέν από την προεδρία της G20.

«Αλλη επιλογή είναι να υιοθετηθεί έγγραφο που να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις στον τομέα των αρμοδιοτήτων της G20 και να αφήσουμε τον καθένα να πει τα υπόλοιπα για λογαριασμό του», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT