Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» ο βραβεύμενος με Νόμπελ Ειρήνης Ντιμίτρι Μουράτοφ

Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» ο βραβεύμενος με Νόμπελ Ειρήνης Ντιμίτρι Μουράτοφ

Ο όρος χρησιμοποιούνταν από τους Σοβιετικούς για τους πολιτικούς αντιφρονούντες. Οι «ξένοι πράκτορες» υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Eιρήνης δημοσιογράφος Ντιμίτρι Μουράτοφ χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από την Ρωσική κυβέρνηση. 

Η ατιμωτική αυτή ετικέτα, που θυμίζει τους «εχθρούς του λαού» της σοβιετικής περιόδου, χρησιμοποιείται μαζικά εναντίον των αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορούνται ότι διεξάγουν πολιτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οι «ξένοι πράκτορες» υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρουν αυτήν την ιδιότητα σε όλες τις δημοσιεύσεις τους.

Ο Μουράτοφ είναι ο συνιδρυτής και επί μακρόν διευθυντής σύνταξης της Novaya Gazeta, μιας εφημερίδας που επικρίνει το Κρεμλίνο και ιδρύθηκε το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του πρώην Σοβιετικού προέδρου, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η Novaya Gazeta για χρόνια αψηφούσε τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ανέστειλε τις διαδικτυακές και έντυπες δραστηριότητές της αφού μετετράπη σε έγκλημα -τιμωρούμενο με 15 χρόνια φυλάκιση- η όποια αναφορά σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία που ξεφεύγει από την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

Πέρσι, ο Μουράτοφ έβγαλε σε δημοπρασία το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να συγκεντρώσει χρήματα για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας.

O νόμος «Ξένων Πρακτόρων»

Ο νόμος ετέθη σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και βάση αυτού «Ξένοι πράκτορες» πλέον μπορούν να θεωρηθούν οποιεσδήποτε ρωσικές ή ξένες οργανώσεις είτε φυσικά πρόσωπα, εάν έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό είτε βρίσκονται υπό ξένη επιρροή, αλλά επίσης εάν ασκούν πολιτική δραστηριότητα, είτε συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη στρατιωτική και τεχνολογική δραστηριότητα της Ρωσίας «οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά της ασφάλειας της χώρας». 

Οι κανόνες επεκτείνουν τον αριθμό των απαγορεύσεων για τους «ξένους πράκτορες». Δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί σε κρατικούς και δημοτικούς οργανισμούς ή γενικά να διδάσκουν, να εκπαιδεύουν ανηλίκους και να διαδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ τους.

Οι «ξένοι πράκτορες» δεν μπορούν να είναι μέλη των εκλογικών επιτροπών, να συμμετέχουν σε συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά και όργανα εμπειρογνωμοσύνης που έχουν συσταθεί από τις αρχές ή να διεξάγουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις κατά της διαφθοράς και δημόσιες εκδηλώσεις. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 31 του Συντάγματος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Οι «ξένοι πράκτορες» δεν θα μπορούν να εργασθούν στον δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), την Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων (FSIN», το Υπουργείο Εσωτερικών, την Εισαγγελία, την Επιτροπή Ερευνών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαστικών Επιμελητών. Ούτε θα μπορούν να καταταγούν για στρατιωτική θητεία με σύμβαση. Η ιδιότητα αυτή ωστόσο δεν συνιστά λόγο απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία και την επιστράτευση. 

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή