Οργή στην Ιταλία για τον θανάσιμο πυροβολισμό μαμάς αρκούδας

Οργή στην Ιταλία για τον θανάσιμο πυροβολισμό μαμάς αρκούδας

Η Αμαρένα ανήκε στο είδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων, που μετρά λιγότερα από 60 άτομα στην Ιταλία, και ήταν «ένα από τα πιο γόνιμα θηλυκά στην ιστορία του εθνικού πάρκου του Αμπρούτσο».

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οθάνατος μιας μητέρας αρκούδας, που ήταν γνωστή στους ντόπιους ως Αμαρένα, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση πολιτών, ακτιβιστών και πολιτικών στην Ιταλία. 

Την καφέ αρκούδα πυροβόλησε και σκότωσε κάτοικος του Σαν Μπενεντέτο ντέι Μάρσι ακριβώς έξω από το εθνικό πάρκο του Αμπρούτσο, στην Κεντρική Ιταλία. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα μικρά της Αμαρένα, ο Χουάν Καρίτο, είχε γίνει παγκόσμια είδηση το 2021 όταν εισέβαλε σε τοπικό φούρνο και καταβρόχθισε εκατοντάδες μπισκότα

«Ο κτηνίατρος του εθνικού πάρκου έφτασε στο σημείο με την ομάδα του, ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας του τραύματος, απλώς επιβεβαίωσε τον θάνατο της αρκούδας», αναφέρει το εθνικό πάρκο σε ανάρτησή του στα social media. 

Η Αμαρένα ήταν μια καφέ αρκούδα των Απεννίνων (Marsican brown bear), είδος που απειλείται στην Ιταλία, όπου έχουν απομείνει ζωντανά λιγότερα από 60 άτομα. Ο πυροβολισμός διερευνάται ως ποινικό έγκλημα, καθώς πραγματοποιήθηκε χωρίς ειδική άδεια, σύμφωνα με την εισαγγελία του Αβετσάνο που διερευνά την υπόθεση. 

Ο 56χρονος άνδρας που τη σκότωσε παραδόθηκε στις αρχές. 

Οργή στην Ιταλία για τον θανάσιμο πυροβολισμό μαμάς αρκούδας-1
Φωτ.: Carabinieri/Handout via REUTERS 

Οπως ανέφερε στην αστυνομία, πυροβόλησε το ζώο «από φόβο, όμως δεν είχα πρόθεση να το σκοτώσω. Το βρήκα έξω από την ιδιοκτησία μου. Ηταν μια ενστικτώδης, αυθόρμητη ενέργεια». 

Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τέσσερις μήνες έως δύο χρόνια. 

«Το επεισόδιο είναι πολύ σοβαρό και προκαλεί τεράστια ζημιά στον πληθυσμό, που μετρά λιγότερα από εξήντα άτομα. Ηταν ένα από τα πιο γόνιμα θηλυκά στην ιστορία του πάρκου. Προφανώς δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν το επεισόδιο, δεδομένου του ότι η Αμαρένα δεν είχε προκαλέσει ποτέ κανένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο άνδρα», γράφει στην ανακοίνωσή της η διαχείριση του πάρκου. 

Σημειώνεται ότι ο γιος της Αμαρένα, ο διάσημος «κλέφτης μπισκότων», Χουάν Καρίτο, σκοτώθηκε κι αυτός φέτος όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Τα άλλα μικρά της Αμαρένα φροντίζονται από τις αρχές του εθνικού πάρκου. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή