Γερουσιαστής επικαλείται τροπολογία του Συντάγματος για να αποκλειστεί ο Τραμπ από τις εκλογές

Γερουσιαστής επικαλείται τροπολογία του Συντάγματος για να αποκλειστεί ο Τραμπ από τις εκλογές

Σύμφωνα με τον Τιμ Κέιν, το Κογκρέσο μπορεί με πλειοψηφία δύο τρίτων να επικυρώσει την απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογερουσιαστής των Δημοκρατικών της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, δήλωσε την Κυριακή ότι «υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα» για να αποκλειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος. 

«Κατά την άποψή μου, η επίθεση στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα εξυπηρέτησε έναν συγκεκριμένο σκοπό σε μια συγκεκριμένη στιγμή, και αυτός ήταν η διατάραξη της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, πράγμα για το οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη από το Σύνταγμα», δήλωσε ο Κέιν την Κυριακή σε συνέντευξή του στον παρουσιαστή του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλος. «Ετσι, νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό έρεισμα που μπορεί να υποστηριχθεί».

Σύμφωνα με τον Τιμ Κέιν, το Κογκρέσο μπορεί με πλειοψηφία δύο τρίτων να επικυρώσει την απαγόρευση για τον Τραμπ. 

«Η αίσθησή μου είναι ότι το θέμα μάλλον θα επιλυθεί στα δικαστήρια», δήλωσε ο Κέιν στην εκπομπή ″ABC This Week″, προσθέτοντας ότι η προσοχή των Δημοκρατικών θα πρέπει να επικεντρωθεί στη νίκη το 2024. 

Η 14η τροπολογία που επικαλείται ο γερουσιαστής αναφέρει: «Κανένα άτομο δεν θα γίνεται γερουσιαστής ή αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο ή εκλέκτορας για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο ή θα κατέχει αξίωμα, δημόσιο ή στρατιωτικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε Πολιτεία, το οποίο, έχοντας στο παρελθόν ορκισθεί να υποστηρίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενεπλάκη σε ανταρσία ή στάση εναντίον του ή παρείχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».

Φιλελεύθεροι ακτιβιστές έχουν υπερασπιστεί τη ρήτρα της 14ης τροπολογίας και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές για να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο, μια τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων με μικρή επιτυχία – αν και ορισμένοι διακεκριμένοι συντηρητικοί νομικοί έχουν πρόσφατα υποστηρίξει την ιδέα.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή