Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους κορίτσια που φορούσαν αμπάγια

Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους κορίτσια που φορούσαν αμπάγια

Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολεία στη Γαλλία ζήτησαν από τις μαθήτριες που φορούσαν την αμπάγια (το μακρύ και φαρδύ φόρεμα που φοριέται πάνω από ρούχα) να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να αλλάξουν ρούχα.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι σχεδόν 300 μαθήτριες έφτασαν στο σχολείο τη Δευτέρα φορώντας την αμπάγια που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα από τα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να αλλάξουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια -κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω- εμφανίστηκαν στο σχολείο με το ένδυμα αυτό. Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και επέστρεψαν σπίτι τους.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτήρια, με το επιχείρημα ότι η χρήση τους συνιστά παραβίαση των κοσμικών νόμων.

Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία.

Η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει τίποτα να περάσει», «ξέρουμε ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις (…) από αμέλεια ίσως, αλλά πολλές για να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν το δημοκρατικό σύστημα. Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι», δήλωσε πρόσφατα ο Εμμανουέλ Μακρόν μεταβαίνοντας σε ένα επαγγελματικό λύκειο στην Οράνζ της νότιας Γαλλίας.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Παιδείας Γκαμπιέλ Ατάλ έστειλε υπηρεσιακό σημείωμα στους επικεφαλής των σχολείων διευκρινίζοντας ότι η χρήση της αμπάγιας και του καμίς «δηλώνει εμφανώς στο σχολικό περιβάλλον μια θρησκευτική πεποίθηση και αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό εκεί».

Με πληροφορίες από BBC, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή