ΟΗΕ: Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατακερματίζεται

ΟΗΕ: Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατακερματίζεται

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες να βρουν ειρηνικές λύσεις και χωρίς αποκλεισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί αντεμέτωπος με «μεγάλο ρήγμα» στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια συνόδου κορυφής της ASEAN της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στην Ινδονησία.

Στη διάρκεια ομιλίας του, ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην πολυμερή χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες να βρουν ειρηνικές λύσεις και χωρίς αποκλεισμούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Ρήγμα» στο παγκόσμιο σύστημα

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κατακερματισμού –μεγάλου ρήγματος στα παγκόσμια οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα–, με αποκλίνουσες στρατηγικές για την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντικρουόμενα πλαίσια ασφαλείας», τόνισε.

Ζήτησε να δημιουργηθεί μηχανισμός για την ανακούφιση των αναπτυσσόμενων οικονομιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, ο οποίος θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών, καλύτερους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια.

Κάλεσε επίσης στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη των αναγκών των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν το 2021 να διοχετεύσουν εκ νέου τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στις φτωχές χώρες.

Σε σύνοδο κορυφής στο Παρίσι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστήριξαν την προσπάθεια των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, να ενισχύσουν τον δανεισμό.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή