Σαρλ Μισέλ – G20: Δύσκολο να προβλέψουμε αν οι ηγέτες θα συναινέσουν

Σαρλ Μισέλ – G20: Δύσκολο να προβλέψουμε αν οι ηγέτες θα συναινέσουν

Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι βαθύτερες και εδραιωμένες διαφωνίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούν να εκτροχιάσουν την πρόοδο σε άλλα θέματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος αν οι ηγέτες του G20 θα καταφέρουν να συναινέσουν σε δήλωση στο τέλος της συνόδου τους στο Νέο Δελχί, επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι βαθύτερες και εδραιωμένες διαιρέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούν να εκτροχιάσουν την πρόοδο σε θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το χρέος και η παγκόσμια συνεργασία για την κλιματική αλλαγή κατά τη συνάντηση των ηγετών των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα υπάρξει συμφωνία για τη δήλωση», τόνισε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα. «Ακόμα διαπραγματευόμαστε», όπως εξήγησε.

Και πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύω να πω κάτι που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ινδική προεδρία».

Δεν συμμετέχουν Πούτιν και Σι

Η Ινδία, η οποία προεδρεύει, επιθυμεί το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής να συμπεριλάβει και τις απόψεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιδρούν σε «ισχυρή καταδίκη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία» στο ανακοινωθέν, την οποία προωθούν δυτικές χώρες.

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απουσιάζουν από τη σύνοδο κορυφής, με τη Μόσχα να στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ το Πεκίνο εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

«Σκανδαλώδης» αποκλεισμός

Ο Σ. Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί το G20 να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, λέγοντας ότι η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

Ο αποκλεισμός των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας από τη Ρωσία αφότου η τελευταία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα δημητριακά, που είχε συναφθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, είναι «σκανδαλώδης» και «πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ακόμη ο Μισέλ.

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και να ασκεί πίεση στη Ρωσία», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι απολύτως σαφές ότι η Ε.Ε. καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η ατζέντα της συνόδου

Ο Μισέλ δήλωσε πως δεν προβλέπει ότι η σύνοδος κορυφής θα επιλύσει όλα τα «μείζονα» παγκόσμια προβλήματα.

Πρόσθεσε πάντως πως η Ε.Ε. θέλει από τον G20 να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη και να στείλει μήνυμα για τα κλιματικά ζητήματα και τη μείωση της φτώχειας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT