«Συνασπισμός οικονομικής και τεχνικής βοήθειας» προς το Μαρόκο

«Συνασπισμός οικονομικής και τεχνικής βοήθειας» προς το Μαρόκο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητά τους να κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα –τεχνικά και οικονομικά– προκειμένου να βοηθήσουν «τον λαό του Μαρόκου να ξεπεράσει την τρομερή τραγωδία» του σεισμού της 9ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση –το μεσημέρι της Κυριακής- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και η Ινδία και Γαλλία.  

Στον απόηχο της σεισμικής καταστροφής και των χιλιάδων νεκρών στην βορειοαφρικανική χώρα, στην κοινή τους δήλωση εκφράζουν εξάλλου «την πλήρη αλληλεγγύη προς τις αρχές του Μαρόκου και τον λαό, καθώς και τα συλλυπητήρια για τις οικογένειες των θυμάτων». 

«Εκφράζουμε την επιθυμία μας να στηρίξουμε το Μαρόκο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «έχουμε υπάρξει συνεχίζουμε να είμαστε εταίροι που δεσμεύονται έναντι του Μαρόκου, στηρίζοντας τις αρχές καθώς έχουν χτίσει μια χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική οικονομία με ισχυρούς θεσμούς». 

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουν παράλληλα την βεβαιότητα ότι «αυτή η ισχύς θα υπηρετήσει τον μαροκινό λαό, καθώς θα ανακάμπτει από την καταστροφή του σεισμού». 

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι «μαζί με όλους τους διεθνείς εταίρους μας, στηρίζουμε το Μαρόκο, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη στήριξη για όλες τις επείγουσες, βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες και προσπάθειες ανοικοδόμησης».

«Για τον σκοπό αυτό, θα κινητοποιήσουμε όλα τα τεχνικά και οικονομικά εργαλεία και βοήθεια με συντονισμένο τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε τον λαό του Μαρόκου να ξεπεράσει αυτή την τρομερή τραγωδία» καταλήγουν. 

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Αζάλι Ασουμάνι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Έτζει Μπάνγκα και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Στην κοινή αυτή κίνηση προχώρησαν μετά από συντονισμό στο περιθώριο της συνάντησης της G20, που διεξάγεται από χθες στην Ινδία. 

«Αλληλεγγύη από την Ε.Ε» 

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ εκ μέρους και των 27 ηγετών της Ε.Ε απέστειλε επιστολή στον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ εκφράζοντας «την πλήρη αλληλεγγύη» καθώς και τα συλλυπητήρια ολόκληρης της Ένωσης προς τον λαό της χώρας «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». 

Από την πρώτη στιγμή και η Κομισιόν είχε εκφράσει την ετοιμότητά της να συνδράμει με κάθε είδους βοήθεια προς τις αρχές του Μαρόκου. 

Ο αρμόδιος Επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς σε ξεχωριστή ανακοίνωση επισήμανε ότι «το  Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε (ERCC) παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια, που θα ζητηθεί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT