Μετά από 30 χρόνια επιτρέπεται στο κοινό να φωτογραφίζει την Γκουέρνικα

Μετά από 30 χρόνια επιτρέπεται στο κοινό να φωτογραφίζει την Γκουέρνικα

Στην Ισπανία επέστρεψε το 1981 και από το 1992 το έργο εκτίθεται στο Museo Reina Sofia

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Μουσείο «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης ήρε από την 1η Σεπτεμβρίου την απαγόρευση φωτογράφισης του διάσημου πίνακα «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο από το 1992.

«Η πρόθεσή μας ήταν απλώς να μπορούν να βγαίνουν κανονικά φωτογραφίες…νομίζουμε ότι δεν βγάζει νόημα η Γκουέρνικα να μην απολαμβάνει τον εμβληματικό χαρακτήρα που της αξίζει” δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου.

Οι φωτογραφίες θα επιτρέπονται μεν, αλλά υπό προϋποθέσεις: χωρίς φλας, τρίποδα, selfie sticks, και άλλες «ειδικές» διάφορες συσκευές.

Παλαιότερα, το δωμάτιο που φυλασσόταν η «Γκουέρνικα» ήταν η μόνη περιοχή του μουσείου όπου απαγορευόταν εντελώς η λήψη φωτογραφιών, αναφέρει το περιοδικό Smithsonian. 

Η ελαιογραφία «Γκουέρνικα», ζωγραφισμένη το 1937, είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Ισπανού ζωγράφου με κεντρικό θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο. 

Το κοινό είδε την «Γκουέρνικα» για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1937 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική. Στην Ισπανία επέστρεψε το 1981 και στεγάστηκε στο μουσείο Cason del Buen Retiro –παράρτημα του Prado– και από το 1992 το έργο εκτίθεται στο Museo Reina Sofia. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή