Η Τυνησία αρνήθηκε σε πέντε ευρωβουλευτές την είσοδο στη χώρα

Η Τυνησία αρνήθηκε σε πέντε ευρωβουλευτές την είσοδο στη χώρα

Είχαν κατηγορήσει τον Ιούλιο την Τύνιδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Τυνησίας αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα σε αποστολή πέντε μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται επιστολή των Αρχών της Τυνησίας προς το Ε.Κ.

«Αυτή η αντιπροσωπεία δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα», σημειώνει το έγγραφο. Οι λόγοι αυτής της απόφασης δεν έχουν διευκρινιστεί.

Οπως γράφει το Politico σήμερα, επικαλούμενο ανώνυμους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λόγος για την άρνηση εισόδου μπορεί να είναι μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από ευρωβουλευτές τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, βουλευτές από τις διάφορες παρατάξεις επέκριναν τις Αρχές της Τυνησίας με κατηγορίες για μη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τυνησία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και του κράτους της Βόρειας Αφρικής.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και την καθιέρωση αλληλεπίδρασης στον τομέα της βιώσιμης και ανταγωνιστικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών οργανισμών, η διαδρομή από τις ακτές της Τυνησίας προς την Ε.Ε. αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μια από τις πιο συχνές διαδρομές διακίνησης παράνομων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άρνηση εισόδου σε μέλη της αποστολής του Ε.Κ. θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προώθησε τη συμφωνία με την Τυνησία ως πρότυπο αλληλεπίδρασης με γειτονικά κράτη. 

Το Politico αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών των Αρχών της Τυνησίας, η υπογραφή του μνημονίου θα επικριθεί από μια σειρά παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και από τη γερμανική κυβέρνηση. Η κριτική τους αναμένεται να επικεντρωθεί στο ότι η συμφωνία φαίνεται να αγνοεί την ανάγκη εγγυήσεων για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αφρικανική χώρα και χρηματοδοτεί απευθείας μια αυταρχική κυβέρνηση.

Πηγή: Politico, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή