Ε.Ε: Βοήθεια ύψους 1 δισ. υπό προϋποθέσεις στην Τυνησία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Ε.Ε: Βοήθεια ύψους 1 δισ. υπό προϋποθέσεις στην Τυνησία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρόεδρος της Τυνησίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα γίνει «συνοριο-φύλακας» της Ευρώπης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία από την Τυνησία πραγματοποιήθηκε σήμερα από κοινού επίσκεψη στη βορειοαφρικανική χώρα από την πρόεδρο της Κομισιόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον Ολλανδό ομόλογό της.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά τις επαφές στην Τυνησία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια προς την Τυνησία, προκειμένου να συνδράμει στην ανάπτυξη της κατεστραμμένης οικονομίας της, στη διάσωση των δημόσιων οικονομικών της αλλά και κυρίως, στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.  

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι 900 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για μακροοικονομική βοήθεια μαζί με την παροχή 150 εκ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού «αμέσως μετά την εξεύρεση συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Δήλωσε, πάντως, ότι η Ε.Ε θα παράσχει στην Τυνησία 100 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των συνόρων, για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τις αντίστοιχες κατά των διακινητών, καθώς και για τις επιστροφές βάσει «του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Βασική προϋπόθεση το δανειακό πρόγραμμα

Η Ε.Ε όπως και άλλοι διεθνείς παράγοντες έχουν θέσει ως προϋπόθεση της στήριξής τους προς την Τυνησία την ολοκλήρωση του δανειακού της προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρόεδρος της βορειοαφρικανικής χώρας Κάις Σαϊέντ έχει αρνηθεί τις βασικές μεταρρυθμίσεις, που συνεπάγονται ενός τέτοιου σχεδίου.

Μάλιστα λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρόεδρος της Τυνησίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα γίνει «συνοριο-φύλακας» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να παράσχει την πρώτη δόση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Όμως, ο πρόεδρος της Τυνησίας ξεκαθάρισε ότι η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα του.

«Η λύση δεν θα είναι εις βάρος της Τυνησίας… δεν μπορούμε να είμαστε φρουροί για τις χώρες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της στη διάρκεια επίσκεψης στο λιμάνι Sfax, το κύριο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ιταλία με πλοίο.

Δεύτερη επίσκεψη της Μελόνι σε μια εβδομάδα

Η Ιταλία εδώ και καιρό «πιέζει» για μια συμφωνία εταιρικής σχέσης τύπου Τουρκίας με την Τυνησία, που θα επιτρέψει στη Ρώμη να απελαύνει μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο στη χώρα. Η Τζιόρτζια Μελόνι πάντως κέρδισε σημαντικές παραχωρήσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη μέσω του νέου συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου, που θα επιτρέπει πλέον την επιστροφή σε χώρες «μετάβασης», ακόμη και αν ο ενδιαφερόμενος βρισκόταν εκεί μόνο για ημέρες ή εβδομάδες.

Η Ιταλία, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου ανησυχούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην Τυνησία αυτή την εβδομάδα και η οποία κέρδισε τις εκλογές λόγω και των δεσμεύσεων της για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη βρέθηκε άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς όπου συνομίλησε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό, την «υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» και την αντιμετώπιση των διακινητών στα νερά της Μεσογείου. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT