Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία για να αποφύγει τους εμπορικούς και οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην επισκευή πλοίων που συνδέονται με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου του Υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει με κυρώσεις περισσότερες από 150 οντότητες.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι αυτές είναι μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει την Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά τα κανάλια εφοδιασμού από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και παρέμειναν ανοιχτά, ωθώντας την Ουάσινγκτον να εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις σχετικά με την εξαγωγή χημικών ουσιών, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
«Η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να ελπίζει ότι η Αγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο συνέλθει εκ νέου στις αρχές Οκτωβρίου», σχολιάζει το Reuters.
Πολλοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία μετά την εισβολή της Ρωσίας, για να αποτρέψουν τουρκικές εταιρείες να συνεργαστούν με την Μόσχα.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο εν μέσω του πολέμου. Αντιτίθεται στις κυρώσεις επί της αρχής, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται αφενός να τις παραβιάσει και αφετέρου ότι κανένα προϊόν δεν θα χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.
Πηγή: Reuters