Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ

Την ώρα που ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη της ΑΙ, οι κολοσσοί δεσμεύθηκαν στη Γερουσία για τη χαλιναγώγησή της

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελον Μασκ έκανε λόγο για πολιτισμικό κίνδυνο από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο Σουντάρ Πισάι της Google υπογράμμισε την ικανότητα της τεχνολογίας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta μίλησε για τη σημασία ανοικτών και διάφανων συστημάτων AI.

Οι τιτάνες της τεχνολογίας εξέθεσαν εκτενώς τις θέσεις τους την Τετάρτη σε τρίωρη συνάντηση που είχαν με μέλη της Γερουσίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Η συνάντηση, που ονομάσθηκε Φόρουμ Διορατικότητας AI, αποτελούσε μέρος εντατικού μαθήματος του Κογκρέσου για την τεχνολογία και είχε διοργανωθεί από τον Δημοκρατικό επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI, ο Σατία Ναντέλα της Microsoft και ο Ζενσέν Χουάνγκ της Nvidia, δεν αποτελεί συνηθισμένο γεγονός, αλλά συνειδητή προσπάθεια των τιτάνων της ψηφιακής βιομηχανίας να παραμείνουν στην πρωτοπορία και να επηρεάσουν την κατεύθυνση της πολιτικής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Εχουμε κοινό συμφέρον η AI να οικοδομηθεί σωστά», είπε ο Αλτμαν βγαίνοντας από τη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κένεντι της Γερουσίας. Ο Πισάι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση και τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να ενισχύσει «την καινοτομία, αλλά και να δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας».

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ-1
Ελον Μασκ Διευθύνων σύμβουλος Space X, Tesla, ιδιοκτήτης Χ. Η ύπαρξη διαιτητή είναι αναγκαία σε κάθε παιχνίδι. Αυτό πρέπει να υπάρχει και στην AI. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας από έναν αλγόριθμο. Φωτ. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η σειρά τέτοιων συζητήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν και μέλη εργατικών σωματείων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη επιχειρήσεων, υπήρξε η κορωνίδα ενός έτους ραγδαίας ανάπτυξης της AI. Μετά την περυσινή κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGTP –το πρόγραμμα σύνθεσης ανθρώπινου λόγου και συζήτησης χάρη στην AI– και την εκτόξευση της δημοτικότητάς της, Αμερικανοί νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές πασχίζουν να καταλάβουν πως η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει την αγορά εργασίας, τη διασπορά παραπληροφόρησης και εάν αυτή θα καταστεί ικανή να αναπτύξει αυτόνομη νοημοσύνη, μακριά από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Η νέα γενιά εφαρμογών chatbot, που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, απειλεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο Διαδίκτυο και να μετατρέψει τους σημερινούς κολοσσούς σε μακρινές μνήμες, ανοίγοντας τον δρόμο για τους επόμενους τιτάνες του χώρου. Η γλωσσική εφαρμογή ChatGPT έχει την ικανότητα να απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις, να συνθέτει ποίηση, να γράφει κώδικα υπολογιστών, να σχεδιάζει διακοπές και να μεταφράζει γλώσσες.

Δύo μήνες μετά την κυκλοφορία της ChatGTP τον περασμένο Νοέμβριο, η Microsoft παρουσίασε τη δική της εφαρμογή Bing, ικανή να συζητάει πάνω σε κάθε θέμα. Οι ενίοτε ανακριβείς, παραπλανητικές και παράξενες απαντήσεις της εφαρμογής απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ-2
Μαρκ Ζούκερμπεργκ Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Meta. Οι ανοικτοί αλγόριθμοι οδηγούν σε εκδημοκρατισμό των εργαλείων αυτών, και ενισχύουν την ανθρωποκεντρική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Φωτ. A.P. /Mark Lennihan

Την ώρα που η Ευρώπη έχει εγκαινιάσει νομοπαρασκευαστική διαδικασία για τη ρύθμιση της AI, οι ΗΠΑ έχουν μείνει χαρακτηριστικά πίσω. Η υστερία που ξέσπασε, όμως, γύρω από τις εφαρμογές αυτές οδήγησε τον Λευκό Οίκο να ασχοληθεί σοβαρά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρύθμισή της τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να δημοσιοποιήσει προεδρικό διάταγμα γύρω από την AI εντός του έτους και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι 15 εταιρείες είχαν προθυμοποιηθεί να θέσουν κανόνες ασφαλείας στα εργαλεία τους που αξιοποιούν AI, ανοίγοντάς τα ακόμη και σε επιθεώρηση ανεξάρτητων εταιρειών ασφαλείας.

Google, OpenAI και Anthropic επιμένουν ότι ο ανοικτός στο κοινό κώδικας μπορεί να επιτρέψει σε κακόβουλους παίκτες να διασπείρουν παραπληροφόρηση.

Την Τρίτη, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας συζήτησε για θέματα νομοθετικής ρύθμισης με τον πρόεδρο της Microsoft και τον επικεφαλής τεχνολογίας της Nvidia. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ και ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός του από το Μιζούρι, Τζος Χόλεϊ, ανακοίνωσαν νομοθετικό πλαίσιο για την AI, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση ανεξάρτητου γραφείου επίβλεψης της νέας τεχνολογίας, καθώς και υποχρεωτική αδειοδότηση και κανόνες ασφαλείας για τις εφαρμογές αυτές.

«Πρόκειται για το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζει το Κογκρέσο καθώς η AI είναι τόσο περίπλοκη και τεχνική», είπε σε συνέντευξή του ο Σούμερ. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Γερουσίας προσκάλεσε 22 στελέχη εταιρειών και ειδικούς, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ενώπιον δώδεκα γερουσιαστών στην αίθουσα Κένεντι, στην οποία είχε διεξαχθεί μεταξύ άλλων η έρευνα για τη βύθιση του «Τιτανικού», τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ και το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ.

Στο τραπέζι σε σχήμα ημισελήνου, το μήκος του οποίου ήταν σχεδόν όσο και της αίθουσας, ο Σούμερ πλαισιωνόταν από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Μάικ Ράουντς της Νότιας Ντακότα και Τοντ Γιανγκ της Ιντιάνα. Ο Χουάνγκ της Nvidia βρισκόταν δίπλα στον Ναντέλα της Microsoft. Ο Αλεξ Καρπ, επικεφαλής της Palantir, καθόταν δίπλα στον Μασκ, ο οποίος έκανε το σήμα της επιτυχίας, υψώνοντας τον αντίχειρα, κοιτάζοντας τους φωτορεπόρτερ, προτού τους αποχαιρετήσει με τη γνωστή χειρονομία της «καρδούλας».

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ-3
Αλεξ Καρπ Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Palantir Technologies. Η τεχνολογία μας θα ενισχύσει την αμερικανική άμυνα. Την άποψη αυτή μοιράζονται και οι άλλοι στη σύσκεψη της Γερουσίας. Η Αμερική θα ηγηθεί στην AI. Φωτ. AP /Thibault Camus

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, οι επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας αιχμής παρουσίασαν ο καθένας τις θέσεις τους σε σύντομο πρόλογο, προτού γίνει συζήτηση με συντονιστή τον Σούμερ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής παραδέχθηκε την έλλειψη τεχνολογικής παιδείας μεταξύ των μελών της Γερουσίας και δεσμεύθηκε ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των νομοθετών από πανεπιστημιακούς και επικεφαλής εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ για τη νέα τεχνολογία.

Αγνωστο παρέμεινε, όμως, αν η σύνοδος οδήγησε σε ουσιαστικές προτάσεις. Οι συναντήσεις αυτές πρόκειται να συνεχισθούν, σύμφωνα με τον Σούμερ. Τα στελέχη των εταιρειών εκμεταλλεύθηκαν, όμως, την ευκαιρία για να προωθήσουν τις θέσεις τους, με τον Καρπ της Palantir να δεσμεύεται ότι θα προωθήσει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της άμυνας, κύριος πελάτης της εταιρείας του.

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ-4
Σαμ Αλτμαν Διευθύνων σύμβουλος OpenAI. Παρά τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία αυτή είναι αδιανόητες για το ανθρώπινο μυαλό. Φωτ. A.P.

Οι χλωμοί όρκοι της Σίλικον Βάλεϊ-5
Ελίζαμπεθ Ουόρεν Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μασαχουσέτη. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αποκλείσθηκαν οι δημοσιογράφοι από τη σύσκεψη. Το μόνο που άκουσα εδώ ήταν ότι στηρίζουν την καινοτομία, αλλά με κανόνες ασφαλείας. Φωτ. A.P./J. Scott Applewhite

Οι περισσότεροι επικεφαλής εταιρειών στο τραπέζι της αίθουσας Κένεντι συμφώνησαν στην ανάγκη ρύθμισης της AI, η οποία βρίσκεται ήδη κάτω από το μικροσκόπιο για τις επικίνδυνες παρενέργειές της. Οι διαφωνίες, όμως, δεν ξεπεράστηκαν, με τον Ζούκερμπεργκ να ευαγγελίζεται την έρευνα και ανάπτυξη ανοικτών στο κοινό αλγορίθμων AI.

Αλλοι, όπως ο Τζακ Κλαρκ της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς, υπογράμμισαν τις ανησυχίες τους για τους ανοικτούς αλγορίθμους, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας. Οι Google, OpenAI, αλλά και η Anthropic, επιμένουν ότι ο ανοικτός στο κοινό κώδικας μπορεί να επιτρέψει σε κακόβουλους παίκτες να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας και να διασπείρουν παραπληροφόρηση και τοξικότητα.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει καλέσει σε μορατόριουμ ανάπτυξης ορισμένων νέων συστημάτων AI, την ώρα που προωθεί τις δικές του πρωτοβουλίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, επέμεινε ιδιαίτερα στους κινδύνους της νέας τεχνολογίας, παρουσιάζοντας την AI ως δυνητική υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Απαντώντας στον Μασκ, η ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, Ντέμπρα Ράζι, έθεσε το θέμα των προβλημάτων ασφαλείας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα αυτόματης πλοήγησης και έχουν οδηγήσει και σε θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή