Αντιδρά η Ισπανία σε μονομερή απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών

Αντιδρά η Ισπανία σε μονομερή απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών

«Μονομερής απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μοιάζει παράνομη», τονίζει η Μαδρίτη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονομερής απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μοιάζει παράνομη, αλλά εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρίνει, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας Πουτσάδες τη Δευτέρα.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σε πέντε κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

Οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών μέσω των γειτονικών τους χωρών μετά την έναρξη της σύγκρουσης, καθώς δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία θα καταθέσει αγωγή

Η Ουκρανία θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και Εμπορικός Επιτετραμμένος της Ουκρανίας, Ταράς Κάσκα, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι πιθανόν να επιβάλει επίσης αντίμετρα στην Πολωνία, αν η Βαρσοβία δεν ανακαλέσει τα επιπλέον μέτρα.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι τα μέτρα είναι νομικά λανθασμένα. Και για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσουμε νομικές διαδικασίες αύριο», ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στο Politico.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να απαντήσει απαγορεύοντας την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Πηγή: Reuters, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT