Κόπηκαν ξαφνικά τα γέλια για τον Ράσελ Μπραντ

Κόπηκαν ξαφνικά τα γέλια για τον Ράσελ Μπραντ

Ο Βρετανός κωμικός φέρεται να βίασε τέσσερις γυναίκες, η μία ανήλικη

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη ∆ικαιοσύνη κάλεσαν να διενεργήσει ποινική έρευνα κατά του Βρετανού κωμικού και συγγραφέα Ράσελ Μπραντ για βιασμούς, σεξουαλική και ψυχική κακοποίηση, ανώτατα στελέχη των Συντηρητικών και των Εργατικών της χώρας μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών εναντίον του από τέσσερις γυναίκες. Οι καταγγελίες δημοσιεύθηκαν στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου, ενώ τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τις διηγήσεις των θυμάτων προβλήθηκε το Σάββατο στο βρετανικό δίκτυο Channel 4. Τα θύματα ανέφεραν ότι οι αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν μεταξύ 2006 και 2013.

Ο Μπραντ, ηθοποιός και πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, έχει αποκτήσει πρόσφατα μεγάλο κοινό στην πλατφόρμα YouTube, όπου συζητά για θέματα πνευματικότητας, πολιτικής και υγείας, υιοθετώντας συνωμοσιολογικές θέσεις και προβάλλοντας συνεντεύξεις συντηρητικών προσωπικοτήτων. Ο Μπραντ έχει δηλώσει δημοσίως στο κανάλι του στο YouTube ότι αμφισβητεί την υγειονομική πολιτική απέναντι στην COVID. Σε βίντεό του την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, ο Μπραντ έκανε λόγο για «πληθώρα αβάσιμων και λυσσαλέων επιθέσεων», για να συνεχίσει: «Ανάμεσα σε αυτή τη λιτανεία μάλλον μπαρόκ επιθέσεων περιέχονται και ορισμένες πολύ σοβαρές κατηγορίες, τις οποίες αρνούμαι. Παρότι έχω μιλήσει για περίοδο ακολασίας στη ζωή μου, οι συνευρέσεις μου την εποχή εκείνη ήταν απολύτως συναινετικές».

Στο βίντεο, ο κωμικός αποπειράται να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα του δημοσιογραφικού κατεστημένου, το οποίο τον διώκει για τις «αιρετικές» απόψεις του γύρω από τη δημόσια υγεία και κυρίως την πανδημία, αλλά και τις επικρίσεις του στη λεγόμενη κουλτούρα της αφύπνισης (woke culture).

Ο ατζέντης του

Την Κυριακή, ο λογοτεχνικός ατζέντης του Μπραντ ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας μαζί του, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι έπεσε θύμα «εξαπάτησης» από μέρους του κωμικού, όταν αυτός αρνείτο τις πρώτες αποκαλύψεις για τέτοια περιστατικά το 2020. Σε εμφάνισή του το βράδυ του Σαββάτου σε κλαμπ ζωντανής κωμωδίας στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ο 48χρονος Μπραντ αναφέρθηκε εμμέσως στις καταγγελίες εναντίον του: «Εχω πολλά να πω, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία δεν μπορώ με τίποτα να μιλήσω και σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας».

Οι αποκαλύψεις της Κυριακής εμφανίζουν τον Μπραντ να βιάζει μια γυναίκα στο σπίτι του στο Λος Αντζελες το 2012. Το θύμα, που ισχυρίσθηκε ότι ο κωμικός την έσπρωξε σε τοίχο και τη βίασε όρθιος, προμήθευσε τους δημοσιογράφους ιατρική βεβαίωση της εποχής, η οποία πιστοποιεί πως έπεσε θύμα βιασμού.

Στο κανάλι του στο YouTube, αναδεικνύει θέματα υιοθετώντας συνωμοσιολογικές θέσεις και προβάλλοντας συνεντεύξεις συντηρητικών προσωπικοτήτων.

Αλλη γυναίκα, ηλικίας 16 ετών την εποχή του περιστατικού, κατηγορεί τον Μπραντ ότι την υποχρέωσε σε στοματικό σεξ, παρά τις ικεσίες της να σταματήσει. Στο βίντεο, ο κωμικός λέει ότι «υπάρχουν μάρτυρες που αντικρούουν τα αφηγήματα των ομίλων του συστημικού Τύπου».

Γνωστός για το αθυρόστομο και συχνά προκλητικό χιούμορ του, η φήμη του Μπραντ εκτοξεύθηκε τη δεκαετία του 2000 χάρη σε εξομολογητικό σόου για τον εθισμό του στην ηρωίνη, προτού αναλάβει καθήκοντα παρουσιαστή στο ράδιο του BBC και στο δίκτυο Channel 4. Η δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο περιλαμβάνει και καταγγελίες για τη συμπεριφορά του κωμικού στον χώρο εργασίας. Ο Μπραντ συνήθιζε να προσεγγίζει γυναίκες, μέλη του κοινού της ζωντανής εκπομπής του, προκειμένου να κανονίσει συναντήσεις μαζί τους μετά τη λήξη του γυρίσματος.

Ερευνες

BBC και Channel 4 ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να εντοπισθούν ανάλογες καταγγελίες εναντίον του Μπραντ από την εποχή της συνεργασίας του με τα δύο δίκτυα. Σε ανακοίνωσή της, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε από τη μεριά της ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συντάκτες της δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ κάλεσε τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων να τα καταγγείλουν.

Χάρη στα βίντεο-σχόλιά του στο YouTube, ο Μπραντ έχει αποκτήσει 6,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του. Μεταξύ των προσκεκλημένων του συγκαταλέγονται ο κυβερνήτης και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ρον ντε Σάντις και ο συντηρητικός σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον. Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Twitter, Ελον Μασκ, συμφώνησε σε μήνυμά του με τις αιτιάσεις του κωμικού περί «συντονισμένης επίθεσης» εναντίον του Μπραντ από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης».

Θύμα του κωμικού μίλησε χθες στην εφημερίδα The Guardian: «Το βίντεό του είναι προσβλητικό και αστείο. Πώς είναι δυνατόν να λέει ότι είναι αντισυστημικός όταν πέρυσι συμμετείχε στην ταινία “Minions” στο Χόλιγουντ με το μεγαλύτερο στούντιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή