Το Πεκίνο κάλεσε τη Γερμανίδα πρέσβη στην Κίνα για τα περί «δικτάτορα Σι» της Μπέρμποκ

Το Πεκίνο κάλεσε τη Γερμανίδα πρέσβη στην Κίνα για τα περί «δικτάτορα Σι» της Μπέρμποκ

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Πεκίνο αποκαλώντας τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών «προκλητικές»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο κάλεσε για εξηγήσεις τη Γερμανίδα πρέσβη στην Κίνα μετά τις «προκλητικές», όπως τις αποκάλεσε η Κίνα, δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ που αποκάλεσε τον Σι Τζιπίνγκ «δικτάτορα». 

Παρότι οι δύο χώρες διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις, υπάρχουν διπλωματικές προστριβές σε λογής θέματα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την Ταϊβάν. 

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών πιέζει για μια πιο σκληρή γραμμή, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή της στο Fox News την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αν ο Πούτιν νικούσε σ′ αυτόν τον πόλεμο, ποιο μήνυμα θα δινόταν σε άλλους δικτάτορες στον κόσμο, όπως ο Σι, όπως ο Κινέζος πρόεδρος; Συνεπώς, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είχε δηλώσει η Μπέρμποκ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως «η Γερμανίδα πρέσβης κλήθηκε στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή» σε σχέση με τα σχόλια Μπέρμποκ. 

Τη Δευτέρα εξάλλου η Κίνα εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. 

«Τα σχόλια είναι εξαιρετικά εξωφρενικά και αποτελούν σοβαρή προσβολή της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και ανοιχτή πολιτική πρόκληση», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Υπενθυμίζεται πως, τον Ιούνιο, το Πεκίνο φέρεται να επέπληξε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε επίσης στον Σι «δικτάτορα».

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή