Βασιλική επίσκεψη στο Παρίσι

Βασιλική επίσκεψη στο Παρίσι

Τριήμερη επίσκεψη Καρόλου και Καμίλα στη Γαλλία – Στόχος, η επίδειξη της προσέγγισης και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στη Γαλλία το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας, το πρώτο επίσημο ταξίδι του Κάρολου Γ΄ στη γειτονική χώρα μετά τη στέψη του. Η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί αρχικά για τον Μάρτιο, προτού αναβληθεί εξαιτίας των μεγάλων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες γαλλικές πόλεις με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Το πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους είναι πανομοιότυπο με το ακυρωθέν του Μαρτίου, με επίσκεψη στη Νοτρ Νταμ για επιθεώρηση των έργων αναστήλωσης, ομιλία ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, εκδήλωση στην εθνική βιβλιοθήκη και περιοδεία σε βιολογική οινοποιία στο Μπορντό. Στόχος του μεγάρου των Ηλυσίων, όπως και των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, είναι η επίδειξη της προσέγγισης και της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών στον απόηχο του Brexit.

Η επίσκεψη ξεκίνησε χθες με τελετή αφής της άσβεστης φλόγας στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου, με τον Αγγλο μονάρχη να καταθέτει στεφάνι και να παρακολουθεί πτήση του γαλλικού ακροβατικού σμήνους. Επίσημο δείπνο παρέθεσαν χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, στην Αίθουσα των Κρυστάλλων του ανακτόρου των Βερσαλλιών, ενώ ο Κάρολος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης στην αίθουσα της Γερουσίας σήμερα το μεσημέρι. Παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους, το πρωτόκολλο της γαλλικής προεδρίας βρήκε χρόνο να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον της βασίλισσας Καμίλα για τη λογοτεχνία, διοργανώνοντας σήμερα την απονομή γαλλοβρετανικού λογοτεχνικού βραβείου από τα χέρια της βασίλισσας συνοδευόμενης από την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας και συνταξιούχο φιλόλογο Μπριζίτ Μακρόν. Η Καμίλα φιλοξενεί διαδικτυακό λογοτεχνικό όμιλο, με τίτλο «Το αναγνωστήριο της βασίλισσας».

Βασιλική επίσκεψη στο Παρίσι-1
O βασιλιάς Κάρολος Γ΄ συνομιλεί με Γάλλους βετεράνους στρατιώτες κατά την επίσκεψη στην Aψίδα του Θριάμβου. [Yoan Valat / Pool via A.P.]

Το γνωστό ενδιαφέρον του Καρόλου για το περιβάλλον θα ικανοποιήσει ο Γάλλος οικοδεσπότης του σήμερα με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τη βιοποικιλότητα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ αύριο οι βασιλείς θα ταξιδέψουν στην περιοχή του Μπορντό, όπου θα επισκεφθούν τους βιολογικούς αμπελώνες της οινοποιίας Σμιθ Λαφίτ.

Ο Βρετανός βασιλιάς θα επισκεφθεί τη Νοτρ Νταμ, θα μιλήσει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα παραστεί σε εκδήλωση στην εθνική βιβλιοθήκη και θα επισκεφθεί βιολογική οινοποιία στο Μπορντό.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη, τόσο στο Παρίσι όσο και στο Μπορντό, με το βασιλικό ζεύγος να ταξιδεύει αεροπορικώς από την πρωτεύουσα στην κεντρική Γαλλία. «Θα υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε δέντρο», έγραφε χθες η εφημερίδα Sud Ouest. «Η επίσκεψη αυτή τιμάει τη Γαλλία και συμβολίζει τη σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του προέδρου της δημοκρατίας και της Αυτού Μεγαλειότητος, ο οποίος έχει συνεργασθεί στενά με τη γαλλική κυβέρνηση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χθες το Μέγαρο των Ηλυσίων. Παρότι η πρόσκληση απευθυνόταν στον Κάρολο και στην Καμίλα, ο Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται τη Γαλλία «κατόπιν εντολής της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας έτσι την τελετουργική φύση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου του.

Μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταβάλλει προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων του Λονδίνου με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ο Σούνακ αποφεύγει τις προκλήσεις κατά της Ευρώπης, στις οποίες κατέφευγαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας, με την πρώην πρωθυπουργό να έχει αναρωτηθεί στο παρελθόν εάν ο Μακρόν είναι σύμμαχος ή εχθρός της χώρας της. Στα μέσα Μαρτίου, ο Σούνακ είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να ανανεώσει το γαλλοβρετανικό σύμφωνο για τη μετανάστευση, ενώ στις αρχές του χρόνου υπέγραψε ανανεωμένη συμφωνία για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Καρόλου στη Γαλλία, αλλά το πρώτο του στη χώρα ως βασιλιά. Η μητέρα του, Ελισάβετ, είχε ταξιδέψει επισήμως για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1957, για να πραγματοποιήσει πέντε ακόμη ταξίδια στη Γαλλία. Ο Κάρολος, ο οποίος μιλάει άπταιστα γαλλικά, είχε μεταβεί για τελευταία φορά στη Γαλλία ως πρίγκιπας της Ουαλλίας το καλοκαίρι του 2019, όπου παρέστη στις τελετές για τα 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Στο επίσημο δείπνο προσκεκλημένοι ήταν ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ, ο τραγουδιστής Μικ Τζάγκερ, ο πρώην προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή