Μεταναστευτικό: «Αποστολή» Σχοινά σε τρεις αφρικανικές χώρες

Μεταναστευτικό: «Αποστολή» Σχοινά σε τρεις αφρικανικές χώρες

Οπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς θα επισκεφθεί την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής βρίσκεται αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς θα επισκεφθεί την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα, λίγες μόνο μέρες μετά τη σχετική εντολή που έλαβε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει –ανάμεσα σε άλλα– την καλύτερη καταγραφή των αφίξεων με τη βοήθεια της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Ασυλο, την παροχή μεγαλύτερης στήριξης για τη μεταφορά των μεταναστών εκτός Ιταλίας, χάρη και στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών, αλλά και αρωγή της Frontex για τους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη. «Θα ζητήσω από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής», είχε τονίσει τότε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι χώρες της δυτικής Αφρικής, τις οποίες επισκέπτεται αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αποτελούν κύριες χώρες προέλευσης νεοαφιχθέντων μεταναστών από την Αφρική, κυρίως στην Ιταλία, και στόχος της Ε.Ε είναι να βελτιωθεί η συνεργασία με τις πολιτικές τους ηγεσίες, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή του κ. Σχοινά σε αφρικανικές χώρες είναι η πρώτη και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Αμεση εφαρμογή της συμφωνίας με Τυνησία

Το μεταναστευτικό και η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τυνησίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη. Οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή της.

Η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα και κυρίως αναφορικά με το Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση και ενώ οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πάγωσαν» την περασμένη εβδομάδα.

Με προφανή στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο και στην τρέχουσα ισπανική προεδρία της Ε.Ε., το Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναστείλει μερικώς τις συνομιλίες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι ηγεσίες των κρατών-μελών δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και συγκεκριμένα επί της πρότασης κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων, εν μέσω της έκρυθμης μάλιστα κατάστασης που επικρατεί στη Λαμπεντούζα.

Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί αποτελούν μέρος του συνολικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και για το οποίο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ο αρχικός στόχος είναι να έχει υιοθετηθεί έως τον Απρίλιο, καθώς αυτό συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ του Κοινοβουλίου και των προεδριών της Ε.Ε. Θα πρέπει να έχει σε κάθε περίπτωση ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Ευρωβουλευτές διαπιστώνουν ότι το Συμβούλιο έχει ήδη καθυστερήσει 2,5 μήνες σχετικά με τους εν λόγω κανονισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT