Λιβύη: Προσωρινή κράτηση οκτώ αξιωματούχων για τις φονικές πλημμύρες στην Ντέρνα

Λιβύη: Προσωρινή κράτηση οκτώ αξιωματούχων για τις φονικές πλημμύρες στην Ντέρνα

Τα οκτώ πρόσωπα είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός εισαγγελέας στη Λιβύη έδωσε εντολή να τεθούν σε προσωρινή κράτηση οκτώ Λίβυοι αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ντέρνα, ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από το γραφείο του.

Τα οκτώ πρόσωπα, τα οποία κατέχουν ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους της διεύθυνσης υδάτινων πόρων ή της διεύθυνσης διαχείρισης φραγμάτων στη Λιβύη, είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια», διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμονέμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος παύθηκε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο μετά την τραγωδία, περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση.

Η καταιγίδα «Daniel» έπληξε τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου την ανατολική Λιβύη και κυρίως την Ντέρνα, πόλη 100.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, προκαλώντας την κατάρρευση δύο φραγμάτων και πλημμύρα μεγέθους τσουνάμι, η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο προσωρινό απολογισμό, η πλημμύρα στοίχισε τη ζωή σε 3.868 ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη χιλιάδων άλλων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα είχαν διαδηλώσει ζητώντας να λογοδοτήσουν οι Αρχές για την καταστροφή.

Ο Λίβυος γενικός εισαγγελέας Αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου πως ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεύθυνση φραγμάτων στη Λιβύη είχε επισημάνει ρωγμές στα δύο έργα ήδη από το 1998, όμως δεν έγινε καμιά εργασία για την επισκευή τους.

Συμβόλαιο με τουρκική εταιρεία

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε κυρίως συμβόλαιο που είχε συναφθεί ανάμεσα στη λιβυκή υπηρεσία υδάτων και μια τουρκική εταιρεία για τη συντήρηση των δύο φραγμάτων και την καταβολή το 2014 σε αυτή την τελευταία «δυσανάλογων ποσών», και αυτό «μολονότι (η τουρκική εταιρεία) είχε παραβιάσει τις δεσμεύσεις οι οποίες προβλέπονταν από το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Σε μελέτη του τον Νοέμβριο του 2022, ο Λίβυος μηχανικός και πανεπιστημιακός Αμπντέλ-Ουάνις Ασούρ είχε προειδοποιήσει για καταστροφή που απειλούσε την Ντέρνα, αν οι Αρχές δεν προχωρούσαν σε εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων.

Ομως η προειδοποίηση έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, αν και η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα πιο πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της Αφρικής, δεν στερείται μέσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή