Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θέλουν να εγκαταστήσουν γιγάντιο δίκτυο καμερών στη χώρα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θέλουν να εγκαταστήσουν γιγάντιο δίκτυο καμερών στη χώρα

Ηδη λειτουργούν στην ασιατική χώρα περισσότερες από 62.000 κάμερες παρακολούθησης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θέλει να εγκαταστήσει ένα κεντρικό δίκτυο καμερών παρακολούθησης στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι Ταλιμπάν δημιουργούν ένα δίκτυο καμερών παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας σε πόλεις του Αφγανιστάν, για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί πριν φύγουν από τη χώρα το 2021», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι οι αφγανικές Αρχές έχουν ήδη συζητήσει πιθανά σχέδια συνεργασίας με την Huawei.

«Η μαζική ανάπτυξη καμερών, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε “καίρια σημεία” στην Καμπούλ και αλλού, θα είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής ασφαλείας που θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως», γράφει το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν αναφέρουν την αντιμετώπιση των επιθέσεων μαχητών ως τον κύριο λόγο για την ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα.

«Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν την οικονομική δυνατότητα του καθεστώτος, που δεν έχει μετρητά, να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τυχόν τέτοιοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη των διαφωνούντων», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Περισσότερες από 62.000 κάμερες λειτουργούν ήδη στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν, οι οποίες ελέγχονται από ένα κέντρο.

«Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις δυτικές δυνάμεις για τη διατήρηση της ασφάλειας, η τελευταία σημαντική ενημέρωση του συστήματος κάμερας παρακολούθησης στην Καμπούλ έγινε το 2008», τονίζει το Reuters.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη δύο χάρτες εγκατάστασης καμερών παρακολούθησης στην πρωτεύουσα, που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή