Γερμανία: Υπάλληλος μουσείου πούλησε αυθεντικό πίνακα και στη θέση του έβαλε πλαστό

Γερμανία: Υπάλληλος μουσείου πούλησε αυθεντικό πίνακα και στη θέση του έβαλε πλαστό

Ο δράστης έβαλε σε δημοπρασία τον γνήσιο πίνακα, ισχυριζόμενος, μάλιστα πως το έργο αυτό ανήκε στους προγόνους του.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας υπάλληλος μουσείου στη Γερμανία κατάφερε να αντικαταστήσει έναν αυθεντικό πίνακα με έναν πλαστό, πουλώντας τον πρώτο και διάγοντας πολυτελή ζωή, με Ρολς Ρόις και αντικείμενα αξίας, έως ότου αποκαλυφθεί η δράση του και συλληφθεί.

Ο τριαντάχρονος, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ιδιωτικότητας, καταδικάστηκε για την κλοπή ακόμη τριών έργων τέχνων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή και ποσό αποζημίωσης άνω των 60.600 ευρώ στο μουσείο. 

Oπως ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου το Περιφερειακό Δικαστήριο Μονάχου, ως ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν αφενός η ομολογία του δράστη και αφετέρου η «ειλικρινής μεταμέλεια». 

«Υποστήριξε πως έδρασε χωρίς να σκεφτεί. Σήμερα δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά αυτή», αναφέρει η δικαστική απόφαση. 

Το χρονικό

Ο άνδρας, που εργαζόταν στο Deutsches Museum του Μονάχου, εργαζόταν στη διαχείριση συλλογών από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατάφερε να αποσπάσει από τη συλλογή του μουσείου το έργο «Das Märchen vom Froschkönig» του Φραντζ φον Στουκ, αντικαθιστώντας το με αντίγραφό του. 

Γερμανία: Υπάλληλος μουσείου πούλησε αυθεντικό πίνακα και στη θέση του έβαλε πλαστό-1
Πηγή: Fine Art Images/ARTOTHEK

Ο ίδιος έβαλε σε δημοπρασία τον γνήσιο πίνακα, ισχυριζόμενος μάλιστα στον οίκο δημοπρασιών πως κάποτε το έργο αυτό ανήκε στους παππούδες ή τους προγόνους τους. 

Το έργο πουλήθηκε σε ελβετική γκαλερί έναντι 70.000 ευρώ, εκ των οποίων ο ίδιος έλαβε περί τα 50.000 σε μετρητά. 

O 30χρονος έκλεψε άλλα τρία έργα τέχνης από τον αποθηκευτικό χώρο του μουσείου. Κατάφερε να πουλήσει τα δύο (το «Die Weinprüfung» του Εντουαρντ φον Γκρίτσνερ και το «Zwei Mädchen beim Holzsammeln» im Gebirge του Φραντς φον Ντεφρέγκερ), τα οποία του απέφεραν άλλες 11.490 ευρώ. 

Με τα χρήματα αυτά κατάφερε να αποπληρώσει όλα τα χρέη του και να «χρηματοδοτήσει μια πολυτελή ζωή», σύμφωνα με το δικαστήριο. 

«Ο εναγόμενος ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία πρόσβασης στους αποθηκευτικούς χώρους, πουλώντας πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα προκειμένου να ζήσει πολυτελώς και να επιδεικνύεται» σημειώνεται στη δικογραφία.

Ο 30χρονος επιχείρησε μάταια να πουλήσει και το τέταρτο κλεμμένο έργο, το «Dirndl» επίσης από τον Φραντς φον Ντεφρέγκερ. 

«Δεν ήταν εφικτό να αναγνωρίσουμε τα δημοπρατηθέντα έργα ως κλεμμένη ιδιοκτησία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών. 

To μουσείο του Μονάχου κάνει προσπάθειες να ανακτήσει τα πουλημένα έργα, επαναφέροντάς τα στη συλλογή του. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή