Τουρκία: Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των αυξήσεων

Τουρκία: Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των αυξήσεων

Τα ενοίκια στην Τουρκία αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν κατά 121%, άνοδος που σε ορισμένες μεγάλες πόλεις έφτασε ακόμη και το 188%.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 20 χρόνια αδιάλειπτων πληρωμών ενοικίου, ένας χειροτέχνης στην Τουρκία απειλείται με έξωση από τον ιδιοκτήτη ο οποίος ξαφνικά απαίτησε αύξηση του μισθώματος κατά σχεδόν 700%: από τις 3.200 τουρκικές λίρες (110 ευρώ) στις 25.000 (867 ευρώ) τον μήνα.

«Θέλω να ακουστώ. Με τέτοιες απαιτήσεις, κινδυνεύουμε να δούμε ανθρώπους να ξυλοκοπούνται μεταξύ τους, ακόμα και να μαχαιρώνονται», σημειώνει ανήσυχος ο χειροτέχνης, που στα 58 του χρόνια φοβάται πως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το εργαστήριο και ταυτόχρονα και το επάγγελμά του.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 46 τραυματίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ενοίκια στην Τουρκία αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν κατά 121%, άνοδος που σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Αγκυρα, έφτασε ακόμη και το 188%, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ τον Αύγουστο.

Ακόμη, όμως, απέχει από τον πραγματικό πληθωρισμό στην Τουρκία, που μεγεθύνεται ασταμάτητα από τα τέλη του 2019 και βρίσκεται περίπου στο 60%, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά στο 130% κατά τους υπολογισμούς ομάδας ανεξάρτητων οικονομολόγων.

Λόγω της δυσαρέσκειας των μισθωτών που απειλούνται από την απογείωση των τιμών, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν όρισε πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%, δηλαδή το επίσημο ποσοστό του πληθωρισμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Ομως, σύμφωνα με ειδικούς, το μέτρο αυτό δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει τις εντάσεις, ωθώντας πολλούς ιδιοκτήτες να επιδιώκουν με κάθε τρόπο, ενίοτε με εξαπάτηση, να ξεφορτωθούν τους ενοικιαστές ώστε να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε υψηλότερες τιμές.

Πολύ πάνω από τον πληθωρισμό

Ενθαρρυμένοι από τη μαζική έλευση ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις ενοικίων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

Η Αγκυρα, μακριά από τα μεγάλα ρήγματα που απειλούν την Τουρκία, θεωρείται από τις πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας.

«Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι πλήττονται από το πλαφόν των ενοικίων. Ομως ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος που παίρνει τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό δεν έχουν δει τέτοιες αυξήσεις και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα σημερινά ενοίκια».

Ο κατώτερος καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τις 11.400 τουρκικές λίρες (395 ευρώ).

Η Μεριέμ Αλτουνλού, που έφθασε από το Χατάι (νοτιοανατολικά), την επαρχία που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό, φοβάται πως μέσα στον χειμώνα το ενοίκιο θα αυξηθεί.

«Ηδη δυσκολευόμουν να πληρώνω 13.000 λίρες (450 ευρώ). Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να ξεπεράσει το 25% θα πρέπει να φύγω και δεν ξέρω πού να πάω», δηλώνει απελπισμένη.

Η δικηγόρος κ. Σελβί φοβάται πως οι διενέξεις τέτοιας φύσεως θα γίνονται προοδευτικά ολοένα χειρότερες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή