Πακιστάν: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας ανθρώπινων οργάνων – Εκατοντάδες οι παράνομες μεταμοσχεύσεις

Πακιστάν: Εξαρθρώθηκε δίκτυο εμπορίας ανθρώπινων οργάνων – Εκατοντάδες οι παράνομες μεταμοσχεύσεις

Ο γιατρός χρησιμοποιούσε τον μηχανικό αυτοκινήτων ως βοηθό και αναισθησιολόγο στις επεμβάσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Πακιστάν εξάρθρωσε δίκτυο λαθρεμπόρων ανθρώπινων οργάνων, επικεφαλής του οποίου ήταν ένας γιατρός και ένας μηχανικός αυτοκινήτων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 328 παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο Φαουάντ Μούχταρ, ένας γιατρός που είχε συλληφθεί ήδη πέντε φορές στο παρελθόν για ιατρικό λάθος, χρησιμοποιούσε τον μηχανικό αυτοκινήτων, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ως βοηθό και αναισθησιολόγο στις επεμβάσεις, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν σε πρόσωπα τα οποία τα μέλη του δικτύου συναντούσαν σε νοσοκομεία, αφού κατάφερναν να τα προσελκύσουν με ψεύτικες υποσχέσεις, εξηγείται στην αστυνομική έρευνα.

Τα νεφρά αφαιρούνταν ή μεταμοσχεύονταν στα σπίτια ιδιωτών, πολλές φορές χωρίς καν ο ασθενής να το γνωρίζει, εξήγησε ο Μοχσίν Νάκβι, επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας Παντζάμπ.

Τα όργανα πωλούνταν προς 3 εκατ. ρουπίες (9.800 ευρώ) σε Πακιστανούς ασθενείς και έως και 10 εκατ. ρουπίες (33.000 ευρώ) σε ασθενείς στο εξωτερικό, διευκρίνισε.

Το δίκτυο, που αποτελούνταν από οκτώ ανθρώπους, δρούσε στην Παντζάμπ και σε μέρος του πακιστανικού Κασμίρ. Από τις επεμβάσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

«Τα γεγονότα και οι αριθμοί προκαλούν σοκ», δήλωσε ο Νάκβι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Κυριακή, ενώ πρόσθεσε ότι το δίκτυο είναι πιθανό να ευθύνεται «για πολλές περισσότερες επεμβάσεις και παράνομες μεταμοσχεύσεις. Αυτές έχουμε καταφέρει να επιβεβαιώσουμε».

Το Πακιστάν απαγόρευσε το 2010 το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ένα έγκλημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ομως αυτό δεν έχει εμποδίσει τα παράνομα δίκτυα μεταμοσχεύσεων να ανθούν. Συνήθως αυτά δεν διαθέτουν ιατρική ομάδα ή τις απαραίτητες γνώσεις για τις επεμβάσεις και συχνά οι ασθενείς πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών.

Πηγή: ΑΠΕ-AFP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT