Αφγανιστάν: Δύο σχολεία υποχρεώθηκαν σε κλείσιμο λόγω… ξυρισμένων γενειάδων

Αφγανιστάν: Δύο σχολεία υποχρεώθηκαν σε κλείσιμο λόγω… ξυρισμένων γενειάδων

Αλλα δύο εκπαιδευτήρια έκλεισαν λόγω μη συμμόρφωσης των καθηγητριών με τους κανόνες για τα χιτζάμπ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν φέρονται να έκλεισαν δύο ιδιωτικά σχολεία στην επαρχία Γκάνζι στο κεντρικό Αφγανιστάν επειδή οι δάσκαλοι εκεί ξύρισαν τα γένια τους, ανέφερε η εφημερίδα Hasht-e Subh, επικαλούμενη τοπικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος λόγος για την απόφαση να κλείσουν το έργο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε είναι η μη συμμόρφωση καθηγητριών με τους κανόνες φορώντας χιτζάμπ. Τα σχολεία έκλεισαν τη Δευτέρα από το τοπικό τμήμα του υπουργείου Καλής Διοίκησης και Απαγόρευσης των Ταλιμπάν

Επιπλέον, οι υποστηρικτές των Ταλιμπάν έκλεισαν ακόμη δύο κέντρα εκπαίδευσης στο Γκάζνι λόγω του γεγονότος ότι τα μαθήματα παρακολουθούσαν κορίτσια – αν και η εκπαίδευση για παιδιά διαφορετικών φύλων διεξαγόταν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ταλιμπάν και ήταν χωριστή.

Στις 21 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει στα κορίτσια την είσοδο σε εκπαιδευτικά κέντρα στο Γκάζνι. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτού του νέου κανόνα, η διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αντιμετωπίζει τιμωρία.

Με βάση τα ευρήματα της εφημερίδας 8sobh, οι Ταλιμπάν έκλεισαν έξι εκπαιδευτικά κέντρα, δύο ιδιωτικά σχολεία και ένα κέντρο ραπτικής και ζωγραφικής για άντρες και γυναίκες στο Γκάζνι τον περασμένο μήνα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, υποστηρικτές των Ταλιμπάν έκλεισαν ένα σχολείο τέχνης στην επαρχία Χεράτ (στα δυτικά της χώρας) επειδή κορίτσια παρακολουθούσαν μαθήματα εκεί. Το Κέντρο Διδασκαλίας Ισλαμικής Τέχνης λειτουργούσε στο Χεράτ επί 40 χρόνια και θεωρείτο το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του είδους του σε όλο το Αφγανιστάν.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν ανέστειλαν τα μαθήματα για κορίτσια στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για φοιτήτριες στα πανεπιστήμια, απαγόρευσαν την παρουσία γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των μελών του διδακτικού προσωπικού, και διέταξαν την αναστολή εργασίας των γυναικών σε όλες τις εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ασιατική χώρα.

Αυτές οι αποφάσεις προκάλεσαν κύμα κριτικής από μια σειρά ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Πηγή: 8am Media, TASS, Hasht-e Subh

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή