Φλωρεντία: Τέλος τα νέα Airbnb στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Φλωρεντία: Τέλος τα νέα Airbnb στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Ο δήμαρχος δήλωσε πως η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς ήταν απογοητευτικά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φλωρεντία απαγόρευσε στο ιστορικό της κέντρο τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτούν περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους. 

Οι αρχές της Φλωρεντίας, μιας εξαιρετικά τουριστικής πόλης στην Ιταλία, ενέκριναν χθες τους νέους κανόνες οι οποίοι προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις. Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, δήλωσε πως η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς ήταν απογοητευτικά.

«Το 2016 είχαμε λίγο λιγότερα από μόλις 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στο Airbnb, σήμερα έχουμε σχεδόν 14.378», είπε, σημειώνοντας πως από τότε το μέσο κόστος μηνιαίου ενοικίου για κατοικία έχει αυξηθεί κατά 42%. Φέτος, σύμφωνα με τον Ναρντέλα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15,1%. «Οι 40.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας που ζουν στο κέντρο παραπονούνται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Οπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένας συνδυασμός χαμηλών μισθών, ελλείψεων σπιτιών, βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές και υψηλού πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει μια στεγαστική κρίση στην Ιταλία, με τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και τους φοιτητές να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Αντιδράσεις για την απόφαση της Φλωρεντίας

Ο Μάρκο Στέλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, που συμμετέχει στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε πως θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της Φλωρεντίας.

Ο Λορέντσο Φανιόνι, πρόεδρος των Διαχειριστών Ακινήτων Ιταλίας, μιας ένωσης επιχειρηματιών τουριστικών ενοικιάσεων, δήλωσε πως οι κανόνες είναι «μια εντελώς λάθος επιλογή που αντίκειται στον φιλελευθερισμό της αγοράς».

Η κεντρική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με ΜΜΕ, θα απαιτεί το λιγότερο δύο διανυκτερεύσεις σε κατοικίες στο ιστορικό κέντρο πόλεων και σε δήμους με μεγάλη πυκνότητα τουριστών. Κάθε κατοικία που θα νοικιάζεται σε τουρίστες θα πρέπει να διαθέτει έναν εθνικό κωδικό ταυτοποίησης ώστε οι ενοικιάσεις να μπορούν να εντοπιστούν και να ρυθμιστούν. Οσοι δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT