Η Ρουμανία στέλνει στρατεύματα στο Κόσοβο για να ενισχύσει την KFOR

Η Ρουμανία στέλνει στρατεύματα στο Κόσοβο για να ενισχύσει την KFOR

Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως θα αναπτύξει περίπου εκατό στρατιωτικούς για να ενισχυθεί η ειρηνευτική δύναμη του NATO στο Κόσοβο, όπου οι εντάσεις με τη Σερβία έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα.

Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR, μετά την απόφαση της δυτικής συμμαχίας να ενισχυθούν, ανέφερε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO, ο Νταν Νεκαλέσκου, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ενίσχυση των δυνάμεων της KFOR

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει τις δυνάμεις της KFOR, για να «αντιμετωπιστεί η κατάσταση», αφού Κοσοβάρος Αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε την 24η Σεπτεμβρίου σε ενέδρα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων πολλών κοινοτήτων.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της κοσοβαρικής αστυνομίας και βαριά οπλισμένη σερβική ομάδα, με τέσσερα μέλη αυτής της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους.

Επρόκειτο για μία από τις σοβαρότερες εξάρσεις της βίας στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια.

Απόσυρση στρατευμάτων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως η Σερβία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κόσοβο, αφού την προηγούμενη Παρασκευή έκανε λόγο περί ανάπτυξης δυνάμεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς Βελιγραδίου.

Η Βρετανία, άλλο μέλος του NATO, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναπτύξει περίπου 600 στρατιωτικούς της στο Κόσοβο για να ενισχυθεί η KFOR.

Η Σερβία αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε Κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO.

Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

Στο Κόσοβο, που μετρά συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως Αλβανούς Κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.

Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι.

Εξαιτίας της κλιμάκωσης, η KFOR αποφάσισε να ενισχυθεί, επαναφέροντας το σύνολο των δυνάμεών της, περί τους 4.500 στρατιωτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή