Ιαπωνία: Φόρος στους επισκέπτες της εκθαμβωτικής Μιγιατζίμα λόγω υπερτουρισμού

Ιαπωνία: Φόρος στους επισκέπτες της εκθαμβωτικής Μιγιατζίμα λόγω υπερτουρισμού

Η φυσική ομορφιά που καθιστά τόσο δημοφιλή την περιοχή αυτή, έχει προκαλέσει υπερτουρισμό, αναγκάζοντας τους ντόπιους να εφαρμόσουν το μέτρο του τουριστικού φόρου.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ναός της Ιτσουκουσίμα, με το χαρακτηριστικό όσο και εμβληματικό πορτοκαλί Τορίι που φαίνεται να αιωρείται στα παλιρροϊκά επεισόδια στο γραφικό νησάκι Μιγιατζίμα, λίγο έξω από τη Χιροσίμα, έχει επιβαρυνθεί τόσο τουριστικά, ώστε επιβάλλεται φόρος επίσκεψής του από τις τοπικές αρχές.

Η πελώρια αυτή πορτοκαλί πύλη (που σύμφωνα με τον Σιντοϊσμό μεταφέρει τον επισκέπτει στον ιερό κόσμο του Σιντοϊσμού), είναι μέρος ενός σιντοϊστικού συμπλέγματος ναών ηλικίας 1.400 χρόνων που έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά, αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς προορισμούς ντόπιων, αλλά και ξένων επισκεπτών. 

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, η φυσική ομορφιά που καθιστά τόσο δημοφιλή την περιοχή αυτή, έχει προκαλέσει υπερτουρισμό, αναγκάζοντας τους ντόπιους να εφαρμόσουν το μέτρο του τουριστικού φόρου – αρχής γενομένης από την περασμένη Κυριακή. 

Ιαπωνία: Φόρος στους επισκέπτες της εκθαμβωτικής Μιγιατζίμα λόγω υπερτουρισμού-1
Φωτ.: Shutterstock

Αρχικά, ο μέτρο αυτό είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί το 2021, αλλά λόγω πανδημίας κορωνοϊού αναβλήθηκε. 

Κάθε επισκέπτης της Μιγιατζίμα, το νησάκι που φιλοξενεί το ιερό αυτό συγκρότημα του Σιντοϊσμού, θα χρεώνεται με 100 γεν (64 λεπτά του ευρώ). Αν κάποιος ενδιαφέρεται για πολλαπλές επισκέψεις, έχει την επιλογή ενός πάσου διάρκειας ενός χρόνου και κόστους 500 γεν. 

Τα χρήματα από την έκτακτη αυτή φορολόγηση θα αποδίδονται για τη συντήρηση των κτισμάτων, τη δημιουργία και βελτίωση τουριστικών υποδομών, όπως δημόσιες τουαλέτες, και την προώθηση του οικοτουρισμού στην περιοχή. 

Ιαπωνία: Φόρος στους επισκέπτες της εκθαμβωτικής Μιγιατζίμα λόγω υπερτουρισμού-2
Φωτ.: Shutterstock

«Νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους τουρίστες, εξασφαλίζοντας παράληλλα και το βιοπορισμό των ντόπιων. Ευελπιστούμε πως οι τουρίστες θα ενδιαφερθούν να συνδράμουν με κοινές ευθύνες στην προστασία της Μιγιατζίμα» σημειώνει ο Σούντζι Μουκάι, δημοτικός αξιωματούχος. 

Το πελώριο πορτοκαλί Τορίι έχει ύψος 16 μέτρων και βάρος 60 τόνων. Στηρίζεται όχι σε δύο «πόδια», όπως τα κλασικά Τορίι, αλλά σε έξι για λόγους στατικότητας, και κόντρα στην υπόθεση πολλών πως η πύλη διαθέτει θεμέλια κάτω από την άμμο, η ξύλινη εγκατάσταση στέκεται χάρη στο ίδιο της το βάρος.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή