Το Γερεβάν καταδικάζει «κατηγορηματικά» τις συλλήψεις πρώην αξιωματούχων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Γερεβάν καταδικάζει «κατηγορηματικά» τις συλλήψεις πρώην αξιωματούχων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οι αρμενικές Αρχές αναφέρθηκαν κυρίως στην κατάσταση του Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος είχε ηγηθεί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση στο τέλος Σεπτεμβρίου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρμενία «καταδίκασε κατηγορηματικά» σήμερα τις «παράνομες» συλλήψεις πρώην ηγετών ή αξιωματούχων των αυτονομιστικών Αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν ότι προχωρεί σε «αυθαίρετες συλλήψεις».

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συλλήψεις από το Αζερμπαϊτζάν αξιωματούχων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρμενικές Αρχές αναφέρθηκαν κυρίως στην κατάσταση του Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος είχε ηγηθεί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά τη νίκη-αστραπή του Μπακού εναντίον των Αρμένιων αυτονομιστών αυτού του ορεινού θυλάκου.

Μεταξύ των πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων του θυλάκου που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Γερεβάν, βρίσκονται επίσης οι Αρκάντι Γουκασιάν, Μπάκο Σαχακιάν, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, Νταβίντ Ισχανιάν.

Πρόκειται για πρώην προέδρους, υπουργούς ή άλλους αξιωματούχους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Το Γερεβάν έχει υποσχεθεί πως θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να προστατεύσει τα δικαιώματά τους, «περιλαμβανομένων προσφυγών ενώπιον διεθνών δικαστηρίων».

Η κατάσταση ορισμένων από τους αξιωματούχους αυτούς προκαλεί ανησυχίες πέραν των αρμενικών συνόρων. Για παράδειγμα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ρούμπεν Βαρντανιάν μετά τη σύλληψή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT