Το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο θα ξεπερνά τα 190 μέτρα

Το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο θα ξεπερνά τα 190 μέτρα

Όταν ολοκληρωθεί θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το κτίριο που κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές του Περθ στην Αυστραλία έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή ενός «υβριδικού» κτιρίου 191,2 μέτρων που θα αποτελείται κυρίως από ξύλο. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το ψηλότερο ξύλινο κτίριο του κόσμου. 

Η πρόταση της Grange Development για τον ουρανοξύστη έλαβε έγκριση πρόσφατα με το νέο κτίριο να ονομάζεται «C6». Το κτίριο θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ύψος από τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ, ένα κτίριο 86 μέτρων στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. 

Το νέο κτίριο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές θα είναι 42% από ξύλο ενώ οι κολώνες και ο πυρήνας του θα αποτελούνται από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ). Ο ξύλινος πύργος του Ουισκόνσιν ακολουθεί επίσης αυτό το υβριδικό μοντέλο ξύλου και σκυροδέματος. 

Το κτίριο «C6» θα συνδυάζει δοκούς πολυστρωματικής ξυλείας με έναν χαλύβδινο εξωσκελετό για τη στήριξη της δομής. Σύμφωνα με την Grange Development, ο 50όροφος πύργος θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 διαμερίσματα και θα είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών της Δυτικής Αυστραλίας με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα. Ωστόσο, για την κατασκευή του κτιρίου απαιτείται η υλοτόμηση 600 δέντρων. 

Το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο θα ξεπερνά τα 190 μέτρα-1
Διαμέρισμα στον πύργο «C6» – Φωτ.: Grange Development

Πέρα από τη χρήση ξυλείας, το σχέδιο της Grange περιλαμβάνει επίσης έναν κήπο στον τελευταίο όροφο, μια «αστική φάρμα» και πρόσβαση των κατοίκων σε 80 νέα πλήρως ηλεκτρικά Tesla Model 3.

Ο Φίλιπ Όλντφιλντ, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής και επικεφαλής της Σχολής Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο CNN ότι από περιβαλλοντικής άποψης, ότι το σχέδιο έχει «ισχυρά διαπιστευτήρια».

«Συνήθως χτίζουμε ψηλά κτίρια από χάλυβα και σκυρόδεμα. Το τσιμέντο είναι υπεύθυνο για το 8% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντικαθιστώντας το σκυρόδεμα και τον χάλυβα με ένα υλικό όπως η ξυλεία, πρόκειται να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κτιρίου αρκετά», δήλωσε καθηγητής. Ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με ορισμένους ισχυρισμούς της κατασκευαστικής εταιρείας όσον αφορά το αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή