Βέλγιο: Ερευνα για κινεζική κατασκοπεία μέσω της Alibaba

Βέλγιο: Ερευνα για κινεζική κατασκοπεία μέσω της Alibaba

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου παρακολουθούν την κύρια πύλη εισόδου και αποθήκευσης προϊόντων της κινεζικής εταιρείας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου παρακολουθούν την κύρια πύλη εισόδου και αποθήκευσης προϊόντων της κινεζικής εταιρείας Alibaba στην Ευρώπη για πιθανή κατασκοπεία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα, Πέμπτη, οι Financial Times στο Λονδίνο.

Οι υποψίες των βελγικών Αρχών εδράζονται στην ανησυχία μήπως το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη οικονομική της παρουσία στις χώρες της Δύσης για ίδιον όφελος, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Αναφερόμενες στο τμήμα logistics του κινεζικού κολοσσού τηλεαγορών στο αεροδρόμιο εμπορευμάτων στη Λιέγη, στο γαλλόφωνο Βέλγιο, οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν πως εργάζονται με σκοπό να ανιχνεύσουν «τυχόν δραστηριότητες κατασκοπείας ή και παρέμβασης» από κινεζικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, προστίθεται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν εκφραστεί από Βέλγους πολιτικούς έντονες ανησυχίες για τη δραστηριότητα της κινεζικής εταιρείας στη Λιέγη, με σοβαρούς φόβους για κατασκοπευτικές δραστηριότητες μέσω της ογκώδους παρουσίας προσωπικού στην πόλη του βελγικού Νότου. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος ιστοτόπου στο Βέλγιο: «Η Alibaba και οι 40 κατάσκοποι;» τον Μάιο του 2021.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον έλεγχο των κινδύνων ασφάλειας, αλλά και των οικονομικών κινδύνων που θέτουν οι κινεζικές εταιρείες, γεγονός που αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης επανεκτίμησης του παραδοσιακού ανοίγματος της Ε.Ε. στο εμπόριο με την Κίνα.

Η Alibaba, η οποία αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υπέγραψε συμφωνία με το Βέλγιο το 2018 για το άνοιγμα του κόμβου στη Λιέγη, το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο εμπορευμάτων της Ευρώπης, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ στην προβληματική οικονομία της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του κόμβου αυτού, η Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (VSSE) συνέχισε να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της Alibaba ύστερα από εκτιμήσεις πληροφοριών, είπαν πηγές με γνώση του θέματος. Ενας τομέας που ελέγχεται αφορά την εισαγωγή συστημάτων λογισμικού που συγκεντρώνουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.

Η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι η παρουσία της Alibaba «αποτελεί σημείο προσοχής για το VSSE» λόγω της νομοθεσίας που αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις κινεζικές Αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η Κίνα έχει την πρόθεση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για μη εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε η υπηρεσία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή