Τυφώνας Κοϊνού: Η Ταϊβάν επλήγη από τον τρίτο ισχυρότερο άνεμο της ιστορίας, ταχύτητας 342,7 χλμ/ώρα

Τυφώνας Κοϊνού: Η Ταϊβάν επλήγη από τον τρίτο ισχυρότερο άνεμο της ιστορίας, ταχύτητας 342,7 χλμ/ώρα

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν κύματα άνω των επτά μέτρων, σύμφωνα με μαρτυρίες, και παρασύρσεις ανθρώπων.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας τέσσερα προκάλεσε μία από τις θυελλώδεις ριπές αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, τραυματίζοντας σχεδόν 200 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από τα νότια της Ταϊβάν, σήμερα Πέμπτη. 

Πλήττοντας τα ανοιχτά του νησιού Λανιού το βράδυ της Τετάρτης, ο  τυφώνας Κοϊνού προκάλεσε ανέμους ταχύτητας 342,7 χλμ/ώρα (95,2 μ./δευτερόλεπτο) που κατέστρεψε και το ανεμόμετρο της αρμόδιας υπηρεσίας μέτρησης. Πρόκειται για το ισχυρότερο ανάλογο φαινόμενο στην Ταϊβάν από το 1986. 

Όμως, οι ριπές δεν ήταν οι ισχυρότερες μόνο στην Ταϊβάν, αλλά και οι τρίτες ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε όλο τον κόσμο.

Το ρεκόρ είχε τεθεί το 1934 όταν άνεμοι που έπνευαν με 372 χλμ./ώρα καταγράφηκαν στο όρος Ουάσινγκτον του Νιου Χαμσάιρ. Την ιστορική αυτή τιμή ωστόσο κατέρριψαν οι άνεμοι ταχύτητας 480 χλμ/ώρα που σάρωσαν το 1996 το Μπάροου Άιλαντ της Δυτικής Αυστραλίας. 

Τυφώνας Κοϊνού: Η Ταϊβάν επλήγη από τον τρίτο ισχυρότερο άνεμο της ιστορίας, ταχύτητας 342,7 χλμ/ώρα-1
Φωτ.: ΑΡ

Ο Κοϊνού -που σημαίνει «κουτάβι» στα ιαπωνικά- έπληξε την χερσόνησο Χενγκτσούν της Ταϊβάν ως τυφώνας κατηγορίας τέσσερα, με την πυροσβεστική υπηρεσία να αναφέρει 190 τραυματισμούς, κυρίως σε παράκτιες πόλεις. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, πάνω από 62.000 σπίτια και επιχειρήσεις είχαν μείνει δίχως ρεύμα. 

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν κύματα άνω των επτά μέτρων, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρασύρσεις ανθρώπων και, σύμφωνα με βίντεο από πληγείσες περιοχές, σημαντικές ζημιές. 

Λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, έκλεισαν σχολεία και ακυρώθηκαν πτήσεις.

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή