Ε.Κ.: Καταδίκη για Αζερμπαϊτζάν και επικρίσεις και στην Ε.Ε. για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ε.Κ.: Καταδίκη για Αζερμπαϊτζάν και επικρίσεις και στην Ε.Ε. για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο καλεί την Ε.Ε. να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γραμμή υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ επέκρινε και την Ε.Ε. για τη διαχείριση της κρίσης, δύο μόλις εβδομάδες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων κατά Αρμένιων αυτονομιστών, που οδήγησε 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα –που εγκρίθηκε με 491 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές– το κοινοβούλιο ζητά παράλληλα την επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων και την επανεξέταση των σχέσεων της Ε.Ε. με το Μπακού.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καταδικάζουν επίσης τη συμμετοχή της Τουρκίας στον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη υποστήριξή της στις επιθέσεις τόσο το 2020 όσο και το 2023, και την καλούν να αποτρέψει τη σύμμαχό της από τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες.

Καλούν επίσης την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να προσφέρουν αμέσως όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο καλεί την Ε.Ε. να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού. Η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις και έχει ανησυχητικές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Παροτρύνουν την Ε.Ε. να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού και, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της Ε.Ε. για την απλούστευση της έκδοσης βίζα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το κοινοβούλιο καλεί επίσης την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή σημαντικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Αρμενίας, να διακόψει πλήρως τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT