Στη Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης – Για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών του Ιράν

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης – Για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών του Ιράν

Οι αγώνες της Μοχαμαντί είχαν τεράστιο προσωπικό κόστος. Συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Η 51χρονη Ιρανή ακτιβίστρια παραμένει στη φυλακή. 

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΣτη Ναργκίς Μοχαμαντί απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους. 

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία, οι αγώνες της Μοχαμαντί είχαν τεράστιο προσωπικό κόστος.

Συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Η 51χρονη Ιρανή ακτιβίστρια παραμένει στη φυλακή. 

Η Μοχαμαντί, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθεί το διαχρονικό δικαίωμα των γυναικών του Ιράν για μια αξιοπρεπή ζωή, αίτημα που έχει αντιμετωπιστεί με πογκρόμ, καταστολή, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και τον θάνατο. 

«Όσο περισσότερο με τιμωρούν, όσα περισσότερα μου στερούν, τόσο πιο αποφασισμένη γίνομαι να παλέψω έως ότου πετύχουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία και τίποτα λιγότερο» διεμήνυε τον περασμένο Ιούνιο από τις φυλακές Εβίν η ίδια, σε μια σπάνια συνέντευξή της στους New York Times. 

Το περσινό μαζικό κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στο Ιράν με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών, έγινε γνωστό στους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Από τη φυλακή, η Μοχαμαντί συνέβαλε στη συνέχιση των διαμαρτυριών που συμπυκνώνονταν στο σύνθημα των διαδηλωτών «Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία». 

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είναι μια αναγνώριση για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται κατά των πολιτικών του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, με διακρίσεις και καταστολή ιδίως κατά των γυναικών.

«Όπως πολλοί ακτιβιστές που βρίσκονται στη φυλακή, αναλώνομαι στο να βρίσκω τρόπους να στηρίζω το κίνημα. Εμείς, ο λαός του Ιράν, κάνουμε τη μετάβαση από το θεοκρατικό καθεστώς της ισλαμικής δημοκρατίας. Η μετάβαση αυτή δεν θα είναι άμεση. Θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως οπωσδήποτε θα συμβεί» ανέφερε η Μοχαμαντί στην ίδια συνέντευξη.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολαρίων) θα απονεμηθεί στον Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου το 1895 θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή