Σχοινάς: Νόμιμη μετανάστευση για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.

Σχοινάς: Νόμιμη μετανάστευση για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.

Η μετανάστευση για εργασία «θα αφορά κατά κύριο λόγο κλάδους όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες υγείας, η πληροφορική, ο τουρισμός, η φιλοξενία και η εστίαση»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καινοτομίας και Δεξιοτήτων (DACC) της Deloitte, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά την επίσκεψή του, προανήγγειλε πακέτο νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη νόμιμη μετανάστευση στην Ε.Ε., που στόχο έχει να καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας με δεξιότητες, σε συγκεκριμένους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Το πακέτο πρόκειται να παρουσιασθεί στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι η νομοθεσία για τη νόμιμη μετανάστευση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να συνδέσει τις κενές θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής της ευρωπαϊκής αγοράς με την προσφορά –στις απαιτούμενες δεξιότητες και ειδικότητες– από χώρες όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επισήμανε δε πως όποιος έρθει στην Ευρώπη διά αυτής της οδού, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες, που διέπουν την ευρωπαϊκή κοινωνία, ενώ θα υπάρχει και σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς με αφορμή το Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων ανακοίνωσε ότι την άνοιξη του 2024 πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού πτυχίου, με στόχο η Ευρώπη να καταστεί εκπαιδευτικός προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι ήδη «χτίστηκαν» 60 συμμαχίες με περισσότερα από 500 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι παρά τον ανταγωνισμό που όντως υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η πρόταση για την καθιέρωση του πτυχίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πρυτάνεις. Τα πτυχία αυτά, που θα επιλέγονται εθελοντικά, θα απονέμονται έπειτα από παρακολούθηση των προγραμμάτων σπουδών με φυσική παρουσία και όχι εξ αποστάσεως.

«(Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες) δεν θα στοχεύουν στις υψηλής εξειδίκευσης δεξιότητες, καθώς για αυτές υπάρχει ήδη νομοθεσία, το blue card system» διευκρίνισε ο αξιωματούχος και ανέφερε ότι η μετανάστευση για εργασία «θα αφορά κατά κύριο λόγο κλάδους όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες υγείας, η πληροφορική, ο τουρισμός, η φιλοξενία και η εστίαση».

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αντιστοίχιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς συγκεκριμένων δεξιοτήτων μέσω της νόμιμης μετανάστευσης θα κληθεί να διαδραματίσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, ενώ η διαχείριση του προγράμματος δεν θα γίνεται από τις Βρυξέλλες, αλλά από κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Ως προς το γιατί η πρωτοβουλία αυτή δεν ξεκίνησε νωρίτερα, δεδομένου ιδίως ότι στην Ε.Ε. παρατηρείται ήδη έλλειμμα δεξιοτήτων, ο κ.Σχοινάς επισήμανε: «Θέλαμε να ολοκληρωθεί πρώτα η διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. διαθέτει πρωτοφανείς πόρους και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης και το Κοινωνικό Ταμείο για θέματα δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης και βρίσκεται σε εξέλιξη κοσμογονία σε θέματα παροχής γνώσεων, δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης. Ανέφερε δε και το πρόγραμμα Erasmus, για το οποίο θα διατεθεί ως το 2027 το ιστορικά υψηλό ποσό των 27 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT