ΗΠΑ: Πυρά κατά Μπάιντεν για τείχος στα σύνορα

ΗΠΑ: Πυρά κατά Μπάιντεν για τείχος στα σύνορα

Πυρά από κάθε κατεύθυνση δέχεται ο Τζο Μπάιντεν, αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την κατασκευή νέου τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά από κάθε κατεύθυνση δέχεται ο Τζο Μπάιντεν, αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την κατασκευή νέου τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αν και στο παρελθόν ο πρόεδρος έχει δηλώσει πως «οι φράχτες δεν λειτουργούν», υποστήριξε πως αυτή τη φορά δεν είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει το έργο, καθώς η χρηματοδότησή του είχε υπογραφεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το CNN, η καταληκτική ημερομηνία για την κατασκευή πλησίαζε και αν αυτή δεν ξεκινούσε, τα χρήματα θα χάνονταν.

Η ανακοίνωση δεν πέρασε απαρατήρητη: μέλη του κόμματός του κατηγόρησαν τον Μπάιντεν λέγοντας πως τα τείχη έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν άχρηστα και υπεύθυνα για ανθρωπιστικές τραγωδίες, ενώ μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον εγκάλεσαν για υποκρισία. Η δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου και ακτιβίστρια Αλεξάντρια Οντάριο-Κορτέζ αποκάλεσε την κατασκευή του τείχους μια «απάνθρωπη πολιτική» και κάλεσε τον Μπάιντεν, έστω και την ύστατη στιγμή, να «αλλάξει πορεία». Από τη μεριά του ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth: «Σας το έλεγα. Είχα δίκιο. Τώρα ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από εμένα και από τον αμερικανικό λαό που του πήρε τόσο καιρό να αναλάβει δράση;».

Πάντως, η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η αυξημένη είσοδος μεταναστών από τα νότια τοποθετεί μεγάλο πολιτικό βάρος στους ώμους της κυβέρνησης, που καταναλώνει όλο και μεγαλύτερους πόρους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

H ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο χωρίς πολλές λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι της κατασκευής. Ο αρμόδιος υπουργός Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε λίγο αργότερα πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει επείγουσα ανάγκη να χτιστούν φυσικά εμπόδια και δρόμοι στις περιοχές γύρω από τα αμερικανικά σύνορα, προκειμένου να εμποδιστεί η παράνομη είσοδος στη χώρα στις περιοχές που αφορά το σχέδιο».

Από τους Δημοκρατικούς γιατί οι φράχτες οδηγούν σε τραγωδίες και από τους Ρεπουμπλικανούς γιατί υποκρίνεται.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένοι χάρτες, η τοποθέτηση του τείχους αναμένεται να γίνει στην κομητεία Σταρ Κάουντι, στα νότια της πολιτείας του Τέξας, στην κοιλάδα του ποταμού Ρίο Γκράντε. Σύμφωνα με τα σχέδια, το τείχος θα έχει μήκος περίπου 32 χιλιομέτρων και θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον μεταλλικό τείχος της περιοχής. Οπως αναφέρει το NBC, κατά το τρέχον φορολογικό έτος έχουν εισέλθει στη χώρα μόνο από τομέα της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, ο οποίος περιλαμβάνει 21 κομητείες, περισσότεροι από 245.000 παράνομοι μετανάστες.

Απειλή για το περιβάλλον

H μεγάλης έκτασης περιοχή της Σταρ Κάουντι, με εμβαδό μεγαλύτερο από 3.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατοικείται από περίπου 65.000 ανθρώπους και αποτελεί μέρος του ευρύτερου εθνικού καταφυγίου άγριας ζωής του Ρίο Γκράντε, το οποίο μοιράζεται με το Μεξικό. Πολλές οργανώσεις ανησυχούν πως η κατασκευή ενδέχεται να διαταράξει τα τοπικά οικοσυστήματα, τα οποία φιλοξενούν είδη ζώων και φυτών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. «Το πλάνο της κατασκευής του τείχους απαιτεί την κοπή δεκάδων χιλιάδων δέντρων στην καρδιά αυτού του δρυμού. Θα κόψει στη μέση το περιβάλλον όλων αυτών των ζώων, με καταστροφικά αποτελέσματα στους πληθυσμούς τους. Είναι ένα τρομερό βήμα πίσω», δήλωσε ο Λάικεν Τζόρνταλ, δικηγόρος της οργάνωσης Center for Biological Diversity.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να άρει 26 ομοσπονδιακούς νόμους, όπως τον Safe Drinking Water Act για την προστασία του πόσιμου νερού και τον Endangered Species Act για την προστασία της άγριας ζωής, προκειμένου να επισπεύσει την κατασκευή και να αποφύγει τα διάφορα χρονοβόρα νομικά κωλύματα. Αν και αυτού του είδους η παράκαμψη ομοσπονδιακών νομοθεσιών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι η πρώτη φορά που δημοκρατική κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή με σκοπό να κατασκευάσει ένα αντιμεταναστευτικό τείχος, ενώ για την κυβέρνηση Μπάιντεν αποτελεί μια σαφή απομάκρυνση από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις τόσο σε σχέση με την αντιμετώπιση των μεταναστών όσο και σε σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ύστερα και από την αδειοδότηση του τεράστιου προγράμματος Willow για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή