Οι Γερμανοί αφήνουν τα παραδοσιακά κόμματα

Οι Γερμανοί αφήνουν τα παραδοσιακά κόμματα

Με μία ημέρα να απομένει για τις εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης, η κόπωση των κατοίκων από την οικονομικά δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε μια περιφρόνηση για τα «παραδοσιακά» κόμματα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ημέρα να απομένει για τις εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης, η κόπωση των κατοίκων από την οικονομικά δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε μια περιφρόνηση για τα «παραδοσιακά» κόμματα. Οπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του Politico, οι εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν «βαρόμετρο» για τη διάθεση ολόκληρου του εκλογικού σώματος της χώρας, έρχονται σε μια ιδιαίτερα ασταθή στιγμή για τη Γερμανία, καθώς το 79% των Γερμανών δήλωσε σε έρευνα απογοητευμένο από τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Οι Γερμανοί αφήνουν τα παραδοσιακά κόμματα-1Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που με μικρά διαλείμματα κυβερνά το βαυαρικό κοινοβούλιο από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, συγκεντρώνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ποσοστό 36%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 47,7% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2018 και οδεύει για το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του. Στο δε κρατίδιο της Εσσης, οι Χριστιανοδημοκράτες, σύμμαχοι του CSU, συγκεντρώνουν την προτίμηση του 31% των ερωτηθέντων.

Ενδεικτικό της επιθυμίας για επιλογές εκτός κομματικού κατεστημένου είναι το γεγονός ότι οι συντηρητικοί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) του κατηγορουμένου για αντισημιτική δράση στα νιάτα του Χούμπερτ Αϊβανγκερ συγκεντρώνουν 15% στη Βαυαρία, ίδιο ποσοστό δηλαδή με το οικολογικό-κεντροαριστερό κόμμα των Πρασίνων. Τα «εναλλακτικά» κόμματα στα οποία στρέφονται οι ψηφοφόροι, δεν είναι ευνοϊκότερα για τη δημοκρατία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνει 14% στη Βαυαρία και 16% στην Εσση. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, στο οποίο ανήκει και ο Σολτς, παίρνει μόλις 9%, ενώ οι κεντροδεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το αριστερό LINKE παίρ-νουν 3% και 2%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT