Ισραήλ: Ενας πόλεμος από το μέλλον με βαθιές ρίζες στο παρελθόν

Ισραήλ: Ενας πόλεμος από το μέλλον με βαθιές ρίζες στο παρελθόν

Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν μελετήσει εντατικά τον τρόπο που κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές δυνάμεις και επέλεξαν προσεκτικά τον χρόνο της επίθεσής τους.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ακόμα νωρίς για να καταφέρει κάποιος να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα από την αιφνιδιαστική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε –με βάση τις πρώτες αυτές πληροφορίες– στο γεγονός ότι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, εξοπλισμένος με τεχνολογία αιχμής και με ένα εκτενές δίκτυο πληροφοριών, αιφνιδιάστηκε σε απόλυτο βαθμό σήμερα τα ξημερώματα.

Οι εικόνες αιχμάλωτων στρατιωτών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), κάποιοι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μέσα από στρατόπεδα εντός του κράτους του Ισραήλ, και η ταυτόχρονη εισβολή από έδαφος, αέρα και θάλασσα έδειξε ότι ακόμα και ο τελειότερος αμυντικός μηχανισμός έχει κενά.

Η αποτυχία των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις έγιναν από έναν θύλακα ο οποίος –θεωρητικά τουλάχιστον– παρακολουθείται σε 24ωρη βάση. Και, ας μην ξεχνάμε, οι πολίτες του Ισραήλ αποτελούν έναν πληθυσμό εκπαιδευμένο σε έκτακτες συνθήκες. Ζουν σε μια χώρα όπου η ειρήνη από τον πόλεμο μπορεί να απέχει κάποια λεπτά της ώρας.

Προφανώς οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν μελετήσει εντατικά τον τρόπο που κινήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι ισραηλινές δυνάμεις και επέλεξαν προσεκτικά τον χρόνο της επίθεσής τους. Επιπλέον, λόγω των mini drones (δύσκολο να εντοπιστούν) και των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) τα οποία διαθέτουν, οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι προφανές ότι έχουν άνευ προηγουμένου, για τα δικά τους δεδομένα, επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στο έδαφος, κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν το απόλυτο προνόμιο των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας. 

Οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν ένα προσφιλές σε αυτούς επιθετικό μέσο, τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, με λέμβους και παραμοτέρ (μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, αγγλιστί paramotor), και με μεθόδους οι οποίες διδάσκονται μόνο σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων (εν ολίγοις κάποιος εκπαίδευσε τους τρομοκράτες της Χαμάς) κατόρθωσαν να καταλάβουν ολόκληρους οικισμούς στο νότιο Ισραήλ. Οποιος έχει επισκεφθεί το Σντερότ στα σύνορα με τη Γάζα γνωρίζει ότι δεν είναι απλώς μια πόλη, αλλά ένας οικισμός που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να ελέγχει ποιος και τι μπαινοβγαίνει στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, η από αέρος εξουδετέρωση μέσω περιφερόμενων πυρομαχικών (μικρά drones, τα λεγόμενα loitering munitions) εξελιγμένης τεχνολογίας αρμάτων μάχης των Ισραηλινών Δυνάμεων αποτελούν ακόμα μια απόδειξη ότι στον σύγχρονο πόλεμο σημασία έχει να είσαι έξυπνος και όχι κατ’ ανάγκην μεγάλος. Στη Χαμάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε μια ευθεία αναμέτρηση εναντίον του Ισραήλ οι συνθήκες είναι υπέρ των αμυνομένων. Γι’ αυτό και προσαρμόζουν τις τακτικές τους ολοένα και ταχύτερα.

Αρκετοί εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές της Χαμάς είναι πια οι καλύτεροι μαθητές των μεθόδων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία. Αλλωστε, ήδη στις αχανείς πεδιάδες της Ουκρανίας είδαμε ότι τα κύρια άρματα μάχης είναι από μόνα τους ένας ακίνητος στόχος για «Javelins» και για άλλα όπλα παρόμοιας δυναμικότητας.  

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, είναι απεχθείς τρομοκράτες που – όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες που φτάνουν από το Ισραήλ- σφαγιάζουν και απαγάγουν αδιακρίτως άμαχους και άοπλους πολίτες.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ θα θέσει σε τεράστια δοκιμασία τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ της Ιερουσαλήμ με κράτη της Μέσης Ανατολής που –εκ των πραγμάτων– είναι αδύνατον να υποστηρίξουν δημοσίως το Ισραήλ. Δεκαετίες προσπαθειών να πέσουν διπλωματικές γέφυρες ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές μοναρχίες και καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής κινδυνεύουν να εξανεμιστούν μπροστά σε αυτή τη νέα μορφή πολέμου που σαρώνει το Ισραήλ.

Εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί, εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική για το Ισραήλ με βάση τη γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, δεν έχει να περιμένει βοήθεια παρά μόνο από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, ως συνήθως, λειτουργεί ως ένας σύλλογος προβληματισμού με τεράστια αδυναμία στη δράση.

Αν και δεν είναι η στιγμή για συγκρίσεις και για προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για εγχώρια χρήση, θα ήταν καλό όλοι όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις και έχουν λόγο και βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η αμυντική στρατηγική της χώρας να «διαβάσουν» πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες ώρες για το Ισραήλ. Η Ιστορία δεν συγχωρεί ούτε τους αδαείς ούτε τους απροετοίμαστους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή