Ανορθόδοξος πόλεμος χωρίς προηγούμενο – Η υβριδική επίθεση της Χαμάς

Ανορθόδοξος πόλεμος χωρίς προηγούμενο – Η υβριδική επίθεση της Χαμάς

Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης κατάφεραν μια άνευ προηγουμένου διείσδυση στο έδαφος του Ισραήλ και σκόρπισαν το θάνατο εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και δεκαετίες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία επιχείρηση που θύμιζε «κεραυνοβόλο πόλεμο» (blitzkrieg) η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, αιφνιδιάζοντας, κατά τα φαινόμενα, τον πανίσχυρο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε τακτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης κατάφεραν μια άνευ προηγουμένου διείσδυση στο έδαφος του Ισραήλ και σκόρπισαν το θάνατο εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και δεκαετίες. 
 
Για πρώτη φορά από το 1948, περάσματα, οικισμοί, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις πέρασαν, έστω και για λίγες ώρες, υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, με το Ισραήλ να βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση ασφαλείας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωινή επιχείρηση συμμετείχε αριθμός μεταξύ 200 και 300 τρομοκρατών από τις περίπου 40.000 που εκτιμάται ότι αποτελούν τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τρομοκράτες έδρασαν ταυτόχρονα σε αέρα, ξηρά και θάλασσα χρησιμοποιώντας παράλληλα πρακτικές υβριδικού και ανορθόδοξου πολέμου αλλά και μεθόδους τακτικών επιχειρήσεων. Εμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν ότι η επίθεση είχε δύο βασικούς άξονες, την πρόκληση χάους και την παράλυση των αρχών με τυφλά χτυπήματα κατά αμάχων σε αστικές περιοχές και ταυτόχρονα τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ακριβείας σε στρατόπεδα και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. 
 
Παράλληλα, ο τρόπος και ο χρόνος που εκδηλώθηκε ο «Κατακλυσμός αλ-Ακσα» όπως ονόμασε η Χαμάς την επίθεση κατά του Ισραήλ, υποδεικνύουν μεθοδική προετοιμασία από την πλευρά του επιτιθέμενου, ο οποίος φαίνεται να διέθετε ακριβή εικόνα της τακτικής κατάστασης του αμυνόμενου. Στο σημείο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές εντοπίζουν ένα σοβαρό κενό στον τρόπο που λειτούργησαν οι μυστικές υπηρεσίες καθώς η επίγνωση της τακτικής κατάστασης ήταν ανέκαθεν προνόμιο των Ισραηλινών.

 
Το πρώτο κύμα ρουκετών εκτοξεύθηκε από διάφορες τοποθεσίες εντός της Λωρίδας της Γάζας λίγο πριν τις 6:30 το πρωί. Ο πρωτοφανής αριθμός– ανέρχονται σε χιλιάδες – είχε ως στόχο να προκαλέσει κορεσμό στα αντιβαλλιστικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome, το οποίο αν και αναχαίτισε τεράστιο αριθμό ρουκετών δεν κατάφερε να τις εξουδετερώσει όλες με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να καταλήξουν στο έδαφος, σκοτώνοντας αμάχους και στρατιωτικό προσωπικό. 
 
Την ίδια ώρα, με πολιτικού τύπου ανεμόπτερα, ένα φθηνό, αποτελεσματικό και μη ανιχνεύσιμο μέσο, πάνοπλοι τρομοκράτες διείσδυσαν από αέρος στα εδάφη του Ισραήλ και εφορμώντας σε χωριά και οικισμούς άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά αμάχων, σφαγιάζοντας και απαγάγοντας πολίτες. Επίθεση εκδηλώθηκε και από τη θάλασσα με καταδρομικές ενέργειες που είχαν ως στόχο την παραλιακή πόλη Ασκελόν. Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με ταχύπλοα σκάφη και ελαστικές λέμβους που μετέφεραν ομάδες ειδικών δυνάμεων της ισλαμιστικής οργάνωσης να εξουδετερώνονται από τις ναυτικές δυνάμεις της χώρας. 
 
Οι αρχικές επιθέσεις στα μετόπισθεν δείχνουν να είχαν ως βασικό σκοπό την πρόκληση χάους και πανικού, τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι τρομοκράτες για να εξαπολύσουν μια καλά συντονισμένη επιχείρηση στο πέρασμα του Ερέζ. Δεν είναι ακόμη σαφές αν χρησιμοποιήθηκαν υπόγεια τούνελ ή κρύπτες για τη μεταφορά οπλισμού, αλλά σε βίντεο φαίνονται πάνοπλοι τρομοκράτες να κινούνται με μοτοσυκλέτες προς τις στρατιωτικές μονάδες, εκτελώντας και αιχμαλωτίζοντας το προσωπικό τους και στη συνέχεια να παίρνουν ως λάφυρα στρατιωτικά οχήματα και οπλισμό. 
 
Ενδεικτική των ασύμμετρων μεθόδων που μετέρχονται οι ισλαμιστές της Χαμάς είναι και η χρήση μικρών drones για τη μεταφορά εκρηκτικών και όλμων. Τα συγκεκριμένα UAV είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν και, όπως φάνηκε στα πεδία της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τρομοκρατική οργάνωση φαίνεται η προσβολή ενός άρματος Merkava από βλήμα όλμου που μετέφερε drone της Χαμάς. Πρόκειται για ένα από τα ισραηλινά άρματα μάχης που εξουδετερώθηκαν ή έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών. 
 
Στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων, ο πόλεμος προπαγάνδας της Χαμάς είναι επίσης πρωτόγνωρος με το σύνολο σχεδόν της επιχείρησης «Κατακλυσμός αλ-Ακσα» να καταγράφεται σε βίντεο και να διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διαύλους εντός και εκτός Γάζας. Πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, μιλούν και για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που εκδηλώθηκαν παράλληλα με τις απαιχθείς ενέργειες των τρομοκρατών στο έδαφος του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT