Γερμανία: Στις κάλπες σήμερα οι ψηφοφόροι στη Βαυαρία και την Εσση

Γερμανία: Στις κάλπες σήμερα οι ψηφοφόροι στη Βαυαρία και την Εσση

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης, όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το ποιες θα είναι οι νέες κρατιδιακές κυβερνήσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έναν ακόμη πονοκέφαλο στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Η Eσση, που φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας όπου βρίσκονται μεγάλες εταιρίες όπως η Siemens και η BMW, είναι μεταξύ των πλουσιότερων κρατιδίων της Γερμανίας. Μαζί αντιστοιχούν επίσης περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Περίπου 9,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στη Βαυαρία και περίπου 4,3 εκατ. στην Eσση.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο μπλοκ CDU/CSU και στα δύο κρατίδια, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Oλαφ Σολτς. Το Βερολίνο θα παρακολουθεί στενά τις εκλογές για να δει εάν το CDU/CSU μπορεί να επωφεληθεί, ή εάν τα κέρδη θα πάνε στο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σταθερά ενισχύεται στις εθνικές εκλογές.

Οι ανησυχίες για εθνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, το κόστος της πράσινης μετάβασης και η στασιμότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επισκιάσει τις προεκλογικές εκστρατείες και στα δύο κρατίδια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένονται γύρω στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή