Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

«Το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε ως επιστέγασμα της πολύχρονης πάλης της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν» σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση της στο Facebook αναφέρεται στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ναργκίς Μοχαμαντί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί σύμβολο οικουμενικό της γυναικείας χειραφέτησης, καθώς είναι από τις μορφές που οικοδομούν ένα μέλλον καλύτερο, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλο τον κόσμο.

Επισημαίνει επίσης ότι «το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε ως επιστέγασμα της πολύχρονης πάλης της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και στον αγώνα της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» ήταν το σύνθημα όλων των γυναικών που διαδήλωσαν στο Ιράν πέρσι. Σύνθημα που ασπάζεται, με όλη της την ύπαρξη, η Ναργκίς Μοχαμαντί, πρωτοπόρος στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας για ζωή και ελευθερία χωρίς «αστυνομία ηθικής», χωρίς καταστολή, χωρίς εμπόδια στον δρόμο για τον αυτοκαθορισμό και την αυτοπραγμάτωση. Το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε ως επιστέγασμα της πολύχρονης πάλης της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και στον αγώνα της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους. Ως διεθνής αναγνώριση, αλλά κυρίως ως ηθικό κέλευσμα. «Με κάνει πιο επίμονη, ανθεκτική, αποφασισμένη, αισιόδοξη και ενθουσιώδη στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ισότητα», δήλωσε από τη φυλακή, όπου βρίσκεται έγκλειστη. Αυτός ο αρραγής, αυτοθυσιαστικός πυρήνας είναι ακριβώς ό,τι την καθιστά έμπνευση και στήριγμα για τις γυναίκες. Η άρνηση να εγκαταλείψει τη χώρα της – ενώ της είχε προσφερθεί η επιλογή – για να αποφύγει τις διώξεις. Η αφοσίωση στον σκοπό με κάθε κόστος. Η σθεναρότητα απέναντι στα βασανιστήρια, τον εγκλεισμό, τη διάλυση της προσωπικής της ζωής. Σύμβολο οικουμενικό της γυναικείας χειραφέτησης, η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι από τις μορφές που οικοδομούν ένα μέλλον καλύτερο, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλο τον κόσμο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT