Ισραήλ: Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου

Ισραήλ: Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου

«Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ. «Μας έπιασαν», σημείωσε χαρακτηριστικά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ώρες, Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ισραηλινού στρατού συνέκριναν τις επιθέσεις του Σαββάτου από τη Γάζα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, .

«Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ. «Μας έπιασαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους συνέκρινε τις επιθέσεις της Χαμάς με μεγάλες επιθέσεις στην Αμερική.

«Θα μπορούσε να είναι μία 11η Σεπτεμβρίου και ένα Περλ Χάρμπορ σε ένα», τόνισε.

«Είναι, μακράν, η χειρότερη ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Ισραηλινοί, πόσω μάλλον από εχθρική δραστηριότητα σε μία ημέρα».

«Αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών»

Οι τακτικές ασφαλείας του Ισραήλ «κατέρρευσαν εντελώς» το Σάββατο, σχολίασε από την πλευρά του, πρώην επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Ντάνι Γιάτομ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Μοσάντ και πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τόνισε ότι «όλα πήγαν στραβά» και «κανείς δεν είχε ιδέα» το Σάββατο, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ από τη Γάζα.

50 χρόνια και μια ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Οπως ανέφερε, μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το δεύτερο επίπεδο άμυνας του Ισραήλ ήταν ανεπαρκές για να σταματήσει τις επιθέσεις, θυμίζοντας το πώς το Ισραήλ «πιάστηκε στα πράσα» σχεδόν «50 χρόνια και μια ημέρα» μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν συνασπισμός αραβικών κρατών είχε πραγματοποιήσει εισβολή.

«Ο αριθμός των δυνάμεων που επιτέθηκαν ήταν πολύ μικρός», διευκρίνισε, τονίζοντας πάντως πως «απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες».

«Παρόλο που γίναμε μάρτυρες πολλών ασκήσεων της Χαμάς, θεωρούσαμε ότι δεν είχαν πρόθεση να επιτεθούν στο Ισραήλ», τόνισε ο Γιάτομ.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT