Ισραήλ: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα ο αιματηρός πόλεμος – Ολες οι εξελίξεις
ισραήλ-συνεχίζεται-για-τρίτη-ημέρα-ο-α-562661245
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα ο αιματηρός πόλεμος – Ολες οι εξελίξεις

Σειρήνες ήχησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, στην οποία μάλιστα «ακούστηκαν εκρήξεις», όπως δήλωσαν μάρτυρες στο Reuters

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μετρούν εκατοντάδες απώλειες. Σειρήνες ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Στην περιοχή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο όλων των χωριών όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις.

00:04

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε στοιχεία για «άμεση συμμετοχή» του Ιράν στις επιθέσεις 

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, καταγγέλλοντας ωστόσο τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση.

«Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή», είπε στο δίκτυο MSNBC. «Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, δεν έχουμε τίποτα», συμπλήρωσε.

23:46

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες

Η σιιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ισχυρίστηκε σήμερα ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες σε «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης μετά την παρείσφρηση Παλαιστινίων μαχητών στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που «πέτυχαν τους στόχους τους».

23:44

Μπαίντεν: Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων της Χαμάς στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί στους ομήρους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης. «Παρότι καταβάλλουμε προσπάθειες για να το επιβεβαιώσουμε, θεωρούμε πιθανό αμερικανοί πολίτες να είναι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

23:00

Ερντογάν και αλ Σίσι καλούν Χαμάς και Ισραήλ να τερματίσουν τη βία

22:50

«Η Χαμάς δεν θα διαπραγματευτεί για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους»

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα δεν θα διαπραγματευτεί για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους «υπό καθεστώς επίθεσης».  Ο Αμπού Ουμπαϊντά είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμο να «πληρώσει το τίμημα» σε αντάλλαγμα για την ελευθερία των αιχμαλώτων.

22:43

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η επίθεση της Χαμάς έχει στοιχεία αγριότητας επιπέδου ISIS

22:41

Λευκός Οίκος: Το Ιράν είναι συνένοχο, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία που να το συνδέουν με επιθέσεις στο Ισραήλ

«Το Ιράν είναι συνένοχο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν την άμεση συμμετοχή του σε επιθέσεις στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς κι άλλα τρομοκρατικά δίκτυα σε όλη την περιοχή με εκπαίδευση σε πόρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Και από αυτή την άποψη, το Ιράν είναι συνένοχο εδώ, αλλά όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιου είδους επιθέσεις, όχι, δεν έχουμε τίποτα», πρόσθεσε.

22:33

Ο αλ-Σίσι και ο μπιν Σαλμάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

Τόνισαν ότι η «φωνή της λογικής» πρέπει να επικρατήσει.

22:01

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η «συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση»

Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα για να αποτρέψει την εκδήλωση ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω της «συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας, ειδικά στη Γάζα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

21:59

Μίνι σύνοψη των γεγονότων

  • Ο αριθμός των θυμάτων στο Ισραήλ αυξάνεται - πλέον οι νεκροί ανέρχονται σε 900, συμπεριλαμβανομένων των 260 ανθρώπων που σφαγιάστηκαν από ένοπλους σε μουσικό φεστιβάλ
  • Στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς   
  • Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει «τεράστια δύναμη» εναντίον της Χαμάς - Πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί είναι μόνο η αρχή
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας την παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού. Η Human Right Watch τον κατηγόρησε για έγκλημα πολέμου
  • Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα
  • Οι ταξιαρχίες Al-Qassam, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να εκτελούν έναν ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικιών αμάχων 
  • Εννέα Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον επιβεβαιωθεί νεκροί στο Ισραήλ, ενώ περισσότεροι από 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι
21:48

Νετανιάχου: Οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα είναι μόνο η αρχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε νεότερες δηλώσεις του, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα Παλαιστίνιοι ένοπλοι εντός του Ισραήλ.

Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Εξίσωσε δε τις φρικαλεότητας της Χαμάς με αυτές του ISIS, λέγοντας πως ένοπλοι δολοφόνησαν παιδιά αφού πρώτα τους είχαν περάσει χειροπέδες.

21:44

Κομισιόν: Παίρνει πίσω… την «αναστολή» πληρωμών και πλέον «επανεξετάζει» την κοινοτική βοήθεια προς την Παλαιστίνη

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε αρκετά κράτη μέλη η απόφαση του επιτρόπου Όλιβερ Βάρχελι να αναστείλει τις πληρωμές και ουσιαστικά την αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από λίγο, ότι θα «επανεξετάσει» άμεσα το ζήτημα και πως σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. 

21:43

Βαριά πλήγματα στη Γάζα

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Δύο σχολεία που διευθύνονται από την υπηρεσία του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχουν πληγεί από τα πλήγματα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

21:38

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ

Από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, περισσότεροι από 73.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο σε σχολεία της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπο μέσων ενημέρωσης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), άνθρωποι φτάνουν από όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει έντονους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα σχολεία έχουν χτυπηθεί από τον βομβαρδισμό. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα».

21:34

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

21:33

Στους 687 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα αυξήθηκε στους 687, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι 3.726 τραυματίστηκαν.

Στους θανάτους περιλαμβάνονται 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε.

21:29

IDF: Τουλάχιστον 85 στρατιώτες νεκροί από την επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον 85 από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων. Συνολικά, τουλάχιστον 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς, ανέφερε το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.

«Εκατοντάδες» μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί σε πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ο Ισραηλινός Στρατός ολοκλήρωσε την εκκένωση των αμάχων που ζουν κοντά στη Γάζα.

21:25

Η Human Rights Watch καταγγέλλει το Ισραήλ για διάπραξη εγκλήματος πολέμου

Η οργάνωση Human Rights Watch επέκρινε ως «απεχθής» την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας για επιβολή ολοκληρωτικής πολιορκίας στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των τροφίμων, των καυσίμων και του ηλεκτρισμού.

«Η στέρηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη από τρόφιμα και ηλεκτρισμό είναι συλλογική τιμωρία, που είναι έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου», δήλωσε η Human Rights Watch. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτή την έκκληση για διάπραξη εγκλήματος πολέμου».

21:22

Υποστηρικτές της Παλαιστίνης διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα

REUTERS/Louisa Gouliamaki

21:14

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι και 3ος μαχητής της σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

21:08

Χαμάς: Υπάρχουν δεκάδες όμηροι με διπλή ιθαγένεια

Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται άνθρωποι με ρωσική και κινεζική ιθαγένεια, πέραν από την εβραϊκή, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.

21:02

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δεύτερο στέλεχος της έπεσε νεκρό μετά του ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

21:01

Η Χαμάς δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία με το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, αφού «έχει επιτύχει τους στόχους της».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «τέτοιου είδους πολιτικούς διαλόγους» όταν ρωτήθηκε εάν η ισλαμιστική ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

20:57

Στα χρώματα του Ισραήλ ο Πύργος του Άιφελ

Υποστηρικτές του Ισραήλ σε διαδήλωση στο Παρίσι.

REUTERS/Benoit Tessier

20:54

Το Ισραήλ πήρε πίσω τις σορούς 100 θυμάτων από το μακελειό στην κοινότητα Μπέρι

20:46

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ώστε να δημιουργήσει νέες πηγές δεινών και για να αδυνατίσει την παγκόσμια ενότητα».

20:41

Η διέλευση μεταξύ της Γάζας και του Σινά διακόπηκε μετά από πλήγματα

Ολες οι επιχειρήσεις στο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της χερσονήσου Σινά της Αιγύπτου διακόπηκαν μετά από ένα χτύπημα κοντά στην πλευρά της Γάζας, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η συνοριακή διάβαση έκλεισε ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

20:21

Τηλεφωνικές συνομιλίες Ερντογάν με Χέρτσογκ και Αμπάς

20:18

Λευκός Οίκος: Επαφές Μπάιντεν με συμμάχους των ΗΠΑ

Στο τραπέζι των συζητήσεων οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ.

20:09

Εκπρόσωπος του στρατού: Εκκενώθηκαν οι συνοριακές κοινότητες της Γάζας

«Ολοκληρώσαμε την εκκένωση των κοινοτήτων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας», δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν μαχητές της Χαμάς που διασχίζουν τα σύνορα προς το Ισραήλ.

20:06

Εκπρόσωπος IDF: Πέντε φορές πιο ισχυρά τα πλήγματα στη Γάζα σε σχέση με το 2006

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF), λέει ότι ο ρυθμός επιθέσεων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε κατά της Χεζμπολάχ στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Η Γάζα είναι ένας μικροσκοπικός αποκλεισμένος θύλακας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν «τα στοιχεία όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

20:04

Ισραήλ: Στους 900 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς

20:03

Απειλή Χαμάς: Θα εκτελούμε Ισραηλινούς ομήρους για κάθε βόμβα σε κατοικημένη περιοχή της Γάζας

Η Χαμάς, μετά τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, απηύθυνε απειλητική προειδοποίηση, ότι θα εκτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη από έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε πλήγμα σε κατοικία Παλαιστινίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανέφερε ότι θα μεταδίδουν τον ήχο και το βίντεο των εκτελέσεων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς, κατηγορώντας παράλληλα ως σκόπιμη την ενέργεια των βομβαρδισμών που προκαλούν το θάνατο αμάχων μέσα στα σπίτια τους.

19:56

«Από το Ολοκαύτωμα δεν είχαν δολοφονηθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι μέσα σε μια μέρα»

Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση την έκανε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

19:53

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με περιφερειακούς εταίρους για να προειδοποιήσει οποιονδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετά από την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είχε συνομιλία με Ισραηλινούς ομολόγους του για την εθνική ασφάλεια.

19:53

Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών: περισσότεροι από 100 oι όμηροι

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι είναι όμηροι της Χαμάς.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότεροι από 700 άνθρωποι που (δολοφονήθηκαν),. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιάστηκαν αιχμάλωτοι», δήλωσε ο Κοέν.

 
19:51

«Βαθιά στενοχωρημένος» ο επικεφαλής του ΟΗΕ από το σχέδιο του Ισραήλ για την πολιορκία της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «βαθιά στενοχωρημένος» από την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς.

19:49

Στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας θα φωτιστεί ο Πύργος του Αϊφελ

19:40

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για παρατεταμένο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται όλο και περισσότερο για έναν παρατεταμένο, καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να προετοιμάζουν τους Αμερικανούς βουλευτές για τις ποικίλες διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν μια χερσαία εισβολή εντός των επόμενων 48 ωρών, ανέφερε η Washington Post.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισβάλει στη Γάζα, σύμφωνα με το Axios.

19:35

Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ θα συζητήσουν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι θα συζητήσει για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας.

19:33

Ρέι Τακέι: Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Χεζμπολάχ «μπει» στον πόλεμο και επίσημα

19:32

WSJ: Γιατί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει σημασία για τους επενδυτές

Οι αγορές αντέδρασαν τη Δευτέρα «απολύτως λογικά» στην πιο σοβαρή επίθεση κατά του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια και στον θάνατο περισσότερων από 1.000 Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3% περίπου, ο χρυσός σημείωσε άνοδο περίπου 1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview
19:28

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ μεγάλο μέρος της Γάζας

Η τηλεφωνική υπηρεσία και το διαδίκτυο διακόπηκαν σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά από ισραηλινό χτύπημα, που έπληξε το κτίριο που στεγάζει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης, στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

REUTERS/Mohammed Salem

19:25

«Απειλή για την παγκόσμια οικονομία»

Ο Ατζέι Μπάνγκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αν αυτό εξαπλωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε γίνεται επικίνδυνο», είπε σε συνέντευξή του στους New York Times.

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «μια κρίση αδιανόητων διαστάσεων».

19:23

Ισραηλινός στρατός: Πλήγματα σε χιλιάδες στόχους της Χαμάς

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια από τις «μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές ποτέ κατά της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Σε ανάρτηση στα social media , οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι έπληξαν τουλάχιστον 2.400 στόχους της Χαμάς μόνο σήμερα.

 

19:21

Ισραήλ – Γάζα: 5+1 ερωτήματα για την επόμενη μέρα

19:18

CNN: Το Κατάρ σε συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους

Το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους στη Γάζα, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το CNN.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συντονίζονται με το Κατάρ καθώς διαδραματίζει βασικό διαμεσολαβητικό ρόλο με τη Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος και ένα ακόμα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε με τους ηγέτες της Χαμάς την Κυριακή, είπε μια από τις πηγές, συμπληρώνοντας: «Τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέμειναν σε επαφή με τους Κατάρ καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Κατάρ, το οποίο έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς, αιφνιδιάστηκε από την επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο.

Πηγή: CNN

19:09

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή με τον Αμπάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Ερντογάν και Αμπάς συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους καθώς και τις εντάσεις στην περιοχή.

19:08

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται να απαντήσει στα πλήγματα του Ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Naharnet του Λιβάνου αναφέρει ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει τα πλήγματα στην περιοχή.

19:01

Νορβηγία: Ματαιώνονται οι πτήσεις της Norwegian Air από και προς το Τελ Αβίβ

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Ισραήλ, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ έως και τις 15 Οκτωβρίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Norwegian Air.

18:54

Καπνός και φλόγες μετά τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

REUTERS/Mohammed Salem

18:45

Μίνι σύνοψη των γεγονότων

  • Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έχει αυξηθεί σε 800. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.616. Στους 560 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, με τους τραυματίες να αγγίζουν τους 2.900
  • Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ. Υπάρχουν τραυματισμοί
  • Το Ισραήλ εξαπέλυσε σαρωτικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο της Μπέιτ Χανούν
  • Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι αποκατέστησαν τον έλεγχο στα χωριά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα - πρόσθεσαν ότι μαχητές της Χαμάς ενδέχεται να εξακολουθούν να βρίσκονται εντός Ισραήλ
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρ στο βόρειο Ισραήλ με ενόπλους, που πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο. Μαχητές σκοτώθηκαν, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο οργάνωση ισλαμικός τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη
  • Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα πραγματοποιούν επιδρομές εντός του Λιβάνου
  • Αξιωματούχος από την Αίγυπτο αποκάλυψε στο AP, ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν ενημερώσει το Ισραήλ για μια «εκρηκτική» κινητικότητα στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες
18:37

Μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο , δήλωσαν δύο πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ και μια πηγή ασφαλείας στο Λίβανο.

Πηγή: Reuters

18:36

Παλαιστίνιοι συμμετέχουν σε κηδεία στη Δυτική Όχθη

REUTERS/Yosri Aljamal

18:26

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ»

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από το Ομάν όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου.

18:21

Ισραήλ: Το λιμάνι της Ασκελόν έκλεισε

Το λιμάνι της Ασκελόν στο Ισραήλ και ο τερματικός σταθμός πετρελαίου έχουν κλείσει λόγω της σύγκρουσης, δήλωσαν πηγές ισραηλινές ναυτιλίας και εμπορίου.

18:14

Βίντεο: Συνεργείο του CNN κινδύνευσε σοβαρά από τα πλήγματα στα σύνορα με τη Γάζα

18:10

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Η Ταξιαρχία Αλ Κουντς της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, λέγοντας ότι ήταν μέρος της ευρύτερης επιχείρησης Καταιγίδα Αλ Άκσα.

Ανέφερε ότι επτά «σιωνιστές στρατιώτες» τραυματίστηκαν στην επιχείρηση.

18:09

Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο της Γάζας εν μέσω ισραηλινών επιδρομών

Όλες οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Μπέιτ Χανούν στη Γάζα έχουν ανασταλεί λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εμποδίζουν τις ιατρικές ομάδες να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το κτίριο, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.

18:06

Γάζα: Γιατρός μεταφέρει τραυματισμένο παιδί σε ασθενοφόρο

Η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του ενώ τριγύρω του υπάρχουν μόνο χαλάσματα.

REUTERS/Stringer

18:04

Λίβανος: Πλήγματα στις πόλεις Ντάιρα και Αϊτά αλ Σάαμπ 

Ο Λιβανέζικος Στρατός είπε ότι ισραηλινά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν τις πόλεις Ντάιρα και Αϊτά αλ Σάαμπ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο στρατός έδωσε εντολή στους λιβανέζους πολίτες «να μην πηγαίνουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα για χάρη της ασφάλειάς τους».

18:02

Αρκετοί τραυματίες στην Ιερουσαλήμ

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από «πυραυλικό μπαράζ», δήλωσε ομάδα εθελοντών. «Εθελοντές περιθάλπουν αυτήν τη στιγμή ένα άτομο σε πόλη στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, το οποίο είναι σε σοβαρή κατάσταση». Επιπλέον, εθελοντές περιθάλπουν αρκετούς άλλους που τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα σε πόλη νότια της Ιερουσαλήμ, ανέφερε η οργάνωση.

18:00

Έξι άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ένας σε κρίσιμη κατάσταση

Έξι άτομα που τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και θραύσματα από ρουκέτες -μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Galilee στην πόλη της Ναχαρίγια.

17:58

Διαψεύδει το Τελ Αβίβ ότι είχε προειδοποιηθεί από την Αίγυπτο

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ αρνήθηκε ότι είχε λάβει προειδοποίηση από την Αίγυπτο για επικείμενη επίθεση, αναφέρει το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

17:55

Καπνός βγαίνει από κτίριο μετά από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

REUTERS/Mohammed Salem

17:52

Η πόλη Μπερ Σεβά δέχεται επίθεση με ρουκέτες αυτή τη στιγμή

Σειρήνες ηχούν στην πόλη Μπερ Σεβά του βόρειου Νεγκέβ.

17:51

Αιγύπτιος αξιωματούχος: Τους είχαμε προειδοποιήσει 

Ένας αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών είπε στο Associated Press ότι η Αίγυπτος είχε κατ΄επανάληψη προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς για «κάτι μεγάλο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται μια έκρηξη πολύ σύντομα και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν τέτοιες προειδοποιήσεις», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την απειλή από τη Γάζα.

17:49

Παλαιστίνιες προσπαθούν να βρουν ασφαλές κατάλυμα μετά από μπαράζ πληγμάτων στην πόλη της Γάζας

REUTERS/Yasser Qudih

17:48

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Amir Cohen

17:46

Βρετανός ΥΠΕΞ: Κανένας δεν θέλει να διαχυθεί η βία σε άλλα σημεία της περιοχής

«Δεν μπορούμε να δώσουνε ακόμα ακριβή νούμερα με θύματα από τη Βρετανία», είπε ο Κλέβερλι.

17:42

Σαρωτικοί οι βομβαρδισμοί του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα

17:41

Πολλαπλές εκρήξεις στα σύνορα του Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ.

17:40

Βίντεο από τον στρατό του Ισραήλ με τα πλήγματα εντός της Γάζας

Οπως σημειώνει, μόλις τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επίθεση με δεκάδες αεροπλάνα.

17:39

Ρουκέτα έπληξε τον οικισμό Beitar Illit στην Ιερουσαλήμ

17:37

Ανάφλεξη στα σύνορα με τον Λίβανο – Βομβαρδισμοί από ισραηλινά ελικόπτερα

Σοβαρή κλιμάκωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου με ανταλλαγές πυροβολισμών και νεκρούς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ελικόπτερα του Ισραήλ βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας θέσεις στον Λίβανο. 

17:35

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Ιερουσαλήμ μετά από επίθεση με ρουκέτες

 

17:34

Εντολή στους κατοίκους στα βόρεια σύνορα να παραμείνουν στα καταφύγια

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού διέταξε τους κατοίκους 28 πόλεων στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, να παραμείνουν στα καταφύγια μέχρι νεοτέρας υπό το φόβο επιθέσεων με ρουκέτες.

Η διαταγή έρχεται καθώς ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποιεί πλήγματα στον Λίβανο μετά από ένοπλη διείσδυση στα σύνορα.

17:31

Θύματα μετά το μπαράζ ρουκετών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ

Η υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ ανέφερε ότι ομάδες της κατευθύνονταν προς την περιοχή της Ιερουσαλήμ μετά από αναφορές για απώλειες μετά από επίθεση με ρουκέτες.

17:27

Ο ισραηλινός στρατός στέλνει μεγάλο αριθμό ενισχύσεων στα σύνορα με τον Λίβανο

Ηδη έχει πλήξει αρκετούς στόχους της Χεζμπολάχ.

17:19

Καταδικάζουν τα ΗΑΕ - Σιγή από την Σαουδική Αραβία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν ρητά τις επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν σοβαρή και σοβαρή κλιμάκωση» και δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένο από τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες έχουν απαχθεί ως όμηροι».

Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος στην περιοχή, δεν έχει επικρίνει ρητά τη Χαμάς ή τις επιθέσεις και εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων.

17:14

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους γύρω από τη συνοικία Αλ Φουρκάν

Η γειτονιά αυτή στη Γάζα, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, χρησιμεύει ως εστία  τρόμου για τη Χαμάς και από εκεί πραγματοποιούνται πολλές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

17:12

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει την Τετάρτη

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν τρόπους «για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» κατά της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παναραβική ομάδα.

Η έκτακτη σύνοδος προγραμματίστηκε ως απάντηση σε αίτημα των Παλαιστινίων.

17:11

Ισραήλ: Συζητείται η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης 

Ένας υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «εντός των επόμενων ωρών».

Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα, στελέχη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης προσφέρθηκαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Νετανιάχου, στο πλαίσιο της συσπείρωσης του πολιτικού κόσμου στη μάχη απέναντι στη Χαμάς.

17:10

Διαψεύδει το Ισραήλ τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Ισραηλινός αξιωματούχος διεύψεσε τις πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων με την Χαμάς για το ζήτημα των ομήρων.

Νωρίτερα το Reuters ανέφερε ότι καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ.

17:08

Μπαράζ με ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον 10 αναχαιτίσεις από τον Iron Dome στα δυτικά της Ιερουσαλήμ. Σειρήνες ηχούν σε όλη την πόλη.

Η Χαμάς διεμήνυσε ότι η επίθεση κατά της Ιερουσαλήμ αφορά σε αντίποινα για τα πλήγματα που κατάφερε το Ισραήλ σε σπίτια πολιτών στη Γάζα.

 

17:07

Κριτική του Τσακ Σούμερ στον Σι για την κινεζική στάση στο Ισραήλ

Ο Τσακ Σούμερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι απογοητεύητκε από την στάση της Κίνας στο Ισραήλ.

«Προτρέπω εσάς και τον κινεζικό λαό να σταθείτε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και να καταδικάσετε τις δειλές επιθέσεις», είπε ο Σούμερ στον Σι. 

17:01

Μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ επιτέθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος

Σε αυτή την δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά ελικόπτερα των IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε λιβανικό έδαφος. Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: haaretz

16:59

Παλαιστίνιοι γύρω από τα ερείπια ενός κτιρίου που καταστράφηκε στα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

16:52

Η ΕΕ πάγωσε τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό εξέταση όλη την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ και ανέστειλε όλες τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Η κλίμακα του τρόμου και της βαρβαρότητας εναντίον του Ισραήλ και του λαού του είναι ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλιβερ Βαρχελί. Ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι νέες προτάσεις για την παλαιστινιακή βοήθεια αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας. «Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανοχή και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να εξεταστούν. Η υποκίνηση μίσους, η βία και η εξύμνηση του τρόμου έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα».

16:44

Το Ισραήλ έκλεισε μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της νότιας ακτής του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Ενέργειας. Η Chevron CVX.N, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει οδηγίες από το υπουργείο να κλείσει το κοίτασμα, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού αερίου για τις γεννήτριες και τη βιομηχανία του Ισραήλ. Μέρος του φυσικού αερίου της Tamar εξάγεται επίσης στη γειτονική Ιορδανία και την Αίγυπτο.

16:42

Οι νεκροί στο Ισραήλ ανέρχονται σε 800

Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών, από το περασμένο Σάββατο -οπότε άρχισε η επίθεση της Χαμάς- έως και τώρα, ανέρχεται σε 800.

16:40

Αξιωματούχος της Χαμάς: Θα φροντίσουμε τους ομήρους

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριφερόμαστε στους ομήρους μας με έναν πολύ ανθρώπινο, αξιοπρεπή τρόπο». Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων ή τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές. Πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ έδωσε εντολή στους μαχητές να «σεβαστούν τους ηλικιωμένους, τους πολίτες, τα παιδιά» και «να μην σκοτώνουν κανέναν που δεν εμπλέκεται άμεσα στη μάχη».

16:33

Μαρκ Πολυμερόπουλος στην «Κ»: Μυστήριο που αδυνατώ να εξηγήσω

«Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ να αποτρέψουν την επίθεση». Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Eλληνοαμερικανός Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, CIA, και υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

16:26

Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», διεμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε το Σάββατο.

16:04

Μελόνι για Ισραήλ - Γάζα: «Μια επέκταση της σύγκρουσης θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες»

16:02

Το Ισραήλ ζητά από τη Chevron να σταματήσει τις εργασίες στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ

Η Chevron, η οποία έχει σημαντικές επενδύσεις σε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι διέκοψε προσωρινά τις εργασίες σε μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έκλεισε την πλατφόρμα Ταμάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 12 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ταραχές προκαλούν την αναστολή των εργασιών- κατά τη διάρκεια των μαχών το 2021, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στη Chevron να κλείσει την πλατφόρμα Tamar.

15:57

Επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

15:55

Επτά Φιλιππινέζοι παραμένουν αγνοούμενοι, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων

Αρχικά αναφέρθηκε ότι 29 Φιλιππινέζοι αγνοούνται, αλλά 22 έχουν διασωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία. Ένα άτομο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Τελ Αβίβ προσπαθεί να εξακριβώσει την κατάσταση των επτά αγνοουμένων.

15:49

Πύραυλοι της Χαμάς έπληξαν την ισραηλινή πόλη Ασκελόν

Δεκάδες ρουκέτες έπληξαν την πόλη Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ - οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome. Δύο έπληξαν την πόλη.

15:49

Ισραήλ – Γάζα: Μέσω Κατάρ διεξάγονται συνομιλίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων 

 

15:47

Στρατός του Ισραήλ: Νεκροί ένοπλοι που επιχείρησαν να διεισδύσουν από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν αρκετούς ένοπλους που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Στρατιώτες του IDF συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή.

15:43

Μάχες στα σύνορα της Γάζας

Απόπειρα νέας διείσδυσης μαχητών της Χαμάς σε συνοριακή πόλη της Γάζας. Πληροφορίες για πυροβολισμούς στην περιοχή.

Πηγή: Haaretz

15:38

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 560

560 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινά χτυπήματα. 2.900 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

15:34

Ισραήλ: Τουλάχιστον εννέα Αμερικανοί νεκροί από τα πυρά της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

15:33

Νεκροί ή αγνοούμενοι στο Ισραήλ περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες

Το BBC μετέδωσε ότι «περισσότεροι από δέκα» Βρετανοί πολίτες εκτιμάται ότι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Γάζα.

15:21

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «άμεσες πληροφορίες» που να συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις της Χαμάς, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν είναι «σε μεγάλο βαθμό συνένοχο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, δεν υπάρχουν προς το παρόν «άμεσες πληροφορίες».

«Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε αρκετά σαφείς είναι ότι το Ιράν είναι ευρέως συνυπεύθυνο σε αυτές τις επιθέσεις επειδή υποστηρίζει τη Χαμάς εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Φάινερ κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή "Good Morning America" του ABC, επισημαίνοντας την παροχή όπλων, εκπαίδευσης και άλλης οικονομικής υποστήριξης στη Χαμάς.

«Αυτό που δεν έχουμε είναι άμεσες πληροφορίες που να δείχνουν ιρανική εμπλοκή στην παραγγελία ή τον σχεδιασμό των επιθέσεων».

14:54

Τουλάχιστον 8 Γάλλοι αγνοούνται 

«Τουλάχιστον οκτώ Γάλλοι είναι είτε αγνοούμενοι είτε νεκροί ή έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς», διαβεβαίωσε σήμερα ο βουλευτής των Γάλλων του εξωτερικού Μεγιέρ Χαμπίμπ, του οποίου η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους, ο 26χρονος Αβιντάν Τ., ένας νεαρός Γάλλος από το Μπορντό (νοτιοδυτικά) που ζει στο Ισραήλ και κρατείται όμηρος από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μόλις μίλησα εκτενώς με τον πατέρα του, έναν γιατρό: μόλις μου επιβεβαίωσε, όπως φοβόμασταν, ότι ο Αβιντάν (...) είναι πράγματι όμηρος της Χαμάς», έγραψε ο βουλευτής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

14:53

Η Ρωσία καλεί σε συνομιλίες επί της λύσης των δύο κρατών 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε σήμερα πως ο μόνος δρόμος μετά το τέλος των εχθροπραξιών είναι οι συνομιλίες επί μιας λύσης δύο κρατών που θα προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

 

14:34

Τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα

Τα παρακάτω στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας: 

Γάζα

  • Νεκροί: Τουλάχιστον 510
  • Τραυματίες: Τουλάχιστον 2.750

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη

  • Νεκροί: Τουλάχιστον 16
  • Τραυματίες: Τουλάχιστον 80

Ισραήλ

  • Νεκροί: Τουλάχιστον 800
  • Τραυματίες: Τουλάχιστον 2.243

Στοιχεία από: Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και Ισραηλινές Υπηρεσίες Υγείας (Πηγή: Al Jazeera)

14:28

Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να «πιάστηκαν στον ύπνο» παρόλο που η Χαμάς προετοίμαζε την επίθεση εδώ και καιρό.

14:22

«Στο τραπέζι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα»

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε πως μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα «δεν είναι εκτός συζήτησης». 

Ωστόσο, όπως είπε, το Ισραήλ θα πρέπει να αναλογιστεί τη μοίρα των δεκάδων ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα. 

«Από τη μία, όλα είναι στο τραπέζι, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης και μιας χερσαίας επέμβασης. Από την άλλη, έχουμε ανθρώπους εκεί για τους οποίους ανησυχούμε πολύ» ανέφερε ο ίδιος στο CNN. 

 

14:20

Διαμεσολάβηση από Κατάρ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Διαμεσολαβητές από το Κατάρ πραγματοποίησαν επείγουσες τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς προκειμένου να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση στη Γάζα, ώστε να γίνει ανταλλαγή τους με 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε ισραηλινές φυλακές, αναφέρει μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, «προχωρούν θετικά», σύμφωνα με την ίδια πηγή αλλά δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια ουσιαστικής προόδου.

14:18

Επικεφαλής Αραβικού Συνδέσμου: «Αν το Ισραήλ δεν αλλάξει στάση, αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι ο τελευταίος»

14:14

Ταϊλάνδη: Συνεργασία με άλλες χώρες για την απελευθέρωση υπηκόων της που κρατούνται όμηροι

Η Ταϊλάνδη συνεργάζεται με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Μαλαισία - μεταξύ άλλων χωρών-με στόχο να διασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών της που απήχθησαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Δώδεκα Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν, εννέα τραυματίστηκαν και 11 απήχθησαν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, όταν ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν επίθεση στο Ισραήλ σκοτώνοντας τουλάχιστον 700 Ισραηλινούς. Δεκάδες είναι οι όμηροι.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ - ΜΠΕ

14:06

IDF: Βίντεο με αεροπορικά πλήγματα σε θέσεις της Χαμάς 

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό που φέρεται να καταγράφει αεροπορικές επιδρομές σε εκατοντάδες στόχους της Χαμάς σε όλη τη Γάζα.

 

14:03

Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: Διακοπή των προμηθειών από το πεδίο φυσικού αερίου Ταμάρ

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ έδωσε εντολή για προσωρινή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από το πεδίο Ταμάρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Ισραήλ θα αξιοποιήσει άλλες πηγές καυσίμων προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. Το πεδίο βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα σε ύδατα βάθους 1.700 μέτρων.

13:59

Διακοπή της υδροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για άμεση διακοπή της παροχής νερού στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ένοπλων Παλαιστινίων συνεχίζονται.

«Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, δεν θα ισχύει πια στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ανακοίνωσε και τη διακοπή νερού.

13:53

Αρθρο Κωνσταντίνου Φίλη στην «Κ»: Τι πρέπει να προσέξει η Αθήνα

Αν η ένταση διατηρηθεί, ίσως οι Αμερικανοί να επανεξετάσουν την αντίληψή τους για το πώς θα επιτευχθεί σταθεροποίηση στην περιοχή.

 

13:51

Μόσχα: Λουλούδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη μνήμη των θυμάτων

Λουλούδια τοποθέτησαν πολίτες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Μόσχα, στη μνήμη των θυμάτων μετά την επίθεση της Χαμάς.

Φωτ. REUTERS/ Evgenia Novozhenina

 

13:48

Το Ισραήλ καλεί 300.000 εφέδρους

Το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 έφεδρους, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι θα κινητοποιηθούν στα σύνορα ή σε βάσεις για εκπαίδευση, σύμφωνα με τους New York Times.

13:42

Τους 500 ξεπέρασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι 

Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων ανακοίνωσε νέα αύξηση θυμάτων στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, 511 είναι οι νεκροί και 1.750 οι τραυματίες των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο. 

13:41

Αρθρο Μάνου Καραγιάννη στην «Κ»: Η μετεξέλιξη της Χαμάς

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς δεν θα έπρεπε να πιάσει εξαπίνης τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

13:30

Ιταλός ΥΠΕΞ: Στόχος η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Μέση Ανατολή. «Εργαζόμαστε με στόχο την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στην Γάζα, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση», έγραψε ο Ταγιάνι στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός τόνισε σε δηλώσεις του τα εξής:

«Προετοιμαζόμαστε για δύσκολους καιρούς, μεγάλης έντασης, και συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Βρετανία για την αποκλιμάκωση της έντασης, τον περιορισμό της σύγκρουσης και με στόχο να μην επεκταθεί πέρα από την Μέση Ανατολή».

«Θέλουμε να κρατήσουμε υπό έλεγχο την όλη κατάσταση και δεν υποτιμάμε τίποτα. Προσπαθούμε να προλάβουμε νέες εκρήξεις, να εργαστούμε δια της διπλωματικής οδού και να απελευθερώσουμε όλους τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο Ισραήλ», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

13:29

Χαμάς: 120 ρουκέτες κατά δύο ισραηλινών πόλεων 

H Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε 120 ρουκέτες κατά των πόλεων Αστνόντ και Ασκελόν, στα νότια του Ισραήλ, ως απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές. 

13:21

ΙDF: Μέσα σε 48 ώρες οι οικογένειες θα έχουν ενημερωθεί για τους οικείους τους 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εργάζεται εντατικά για να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα των νεκρών και των τραυματιών. 

Όπως γνωστοποίησε, στις επόμενες 48 ώρες, θα έχει ενημερώσει όλες τις οικογένειες για την τύχη των οικείων τους. 

13:19

Υπ. Υγείας Γάζας: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις σε καταυλισμό προσφύγων 

 

13:15

Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. αύριο Τρίτη

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αύριο Τρίτη ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπορέλ στην πλατφόρμα Χ.

13:13

Κρεμλίνο: Αιχμές κατά ΗΠΑ για την αποστολή του Gerald Ford στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλακούν τρίτα μέρη στη σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε τα παραπάνω, απαντώντας στην είδηση ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, διέταξε την αποστολή του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο ως ένδειξη στήριξης προς το Ισραήλ.

13:09

Χαμάς: Νεκροί τέσσερις αιχμάλωτοι Ισραηλινοί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα χθες και σήμερα 

13:08

Αίγυπτος: Σε στενή επικοινωνία με Ισραήλ και Χαμάς για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς, προσπαθώντας να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών και να διασφαλίσει την προστασία των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από ένοπλους Παλαιστινίους, δήλωσε δύο πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου σήμερα Δευτέρα.

Η Αίγυπτος έχει απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και στη Χαμάς να μην βλάψει τους αιχμαλώτους ώστε να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα. Παρ' όλα αυτά, οι διαδοχικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη διαμεσολάβηση, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

12:50

«Πλήρη πολιορκία» της Γάζας διέταξε ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ έδωσε εντολή για «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φαγητό, ούτε καύσιμα» διεμήνυσε. 

12:46

To Ισραήλ κλείνει όλα τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ 

Το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα φυλάκια ελέγχου γύρω από την Ιερουσαλήμ, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, περιορίζοντας κάθε μετακίνηση, μεταδίδει το Al Arabiya, επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

12:39

Καπνοί πάνω από την Ιερουσαλήμ - Πλήγμα σε σπίτι στο Σντερότ

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν καπνό να υψώνεται από τους λόφους γύρω από την Ιερουσαλήμ, μετά από πλήγμα με πυραύλους ή κομμάτια πυραύλων, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν στον ουρανό.

Ενα σπίτι δέχθηκε άμεσο πλήγμα στο Σντερότ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα.

Πηγή: New York Times

12:27

Ενός λεπτού σιγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα θύματα

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη μνήμη «των αθώων θυμάτων» που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, έπειτα από αίτημα της μόνιμης εκπροσώπου των ΗΠΑ Μισέλ Τέιλορ.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις φρικτές πράξεις τρομοκρατίας», δήλωσε η Τέιλορ. «Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες που έχουν επηρεαστεί και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές», επεσήμανε η ίδια.

«Ζητώ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή (…) για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τα θύματα αυτών των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων (…), τις αθώες ζωές που χάθηκαν στο Ισραήλ και στη Γάζα λόγω των επιθέσεων της Χαμάς», σημείωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι σε ένδειξη σεβασμού.

Η Τέιλορ ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα περισσότερα από 2.000 θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Σάββατο το δυτικό Αφγανιστάν.

12:23

Η αστυνομία του Ισραήλ πυροβόλησε κατά λάθος Ισραηλινό κοντά στη Γάζα

Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε κατά λάθος έναν Ισραηλινό κοντά στη Γάζα, νομίζοντας πως επρόκειτο για ένοπλο Παλαιστίνιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο ισραηλινά ΜΜΕ.

12:18

Επικοινωνία Δένδια με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ

Με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ ,επικοινώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο κ. Δένδιας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας «στο Ισραήλ για τις επιθέσεις που δέχθηκε, ιδίως εναντίον αμάχων και παιδιών».

«Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων, όπου και αν βρίσκονται, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα» υπογράμμισε.

«Στο ίδιο πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «είχα επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατζ, στον οποίο μετέφερα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

12:14

Σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ - «Ακούστηκαν εκρήξεις»

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι στη δεύτερη ακούστηκαν εκρήξεις που ίσως προκλήθηκαν από πυραυλικά πλήγματα ή από εναέριες αναχαιτίσεις. 

12:10

Η Ουγγαρία απομακρύνει άλλους 110 πολίτες από το Ισραήλ

Η Ουγγαρία απομακρύνει άλλους 110 πολίτες της από το Ισραήλ ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απομακρυσθέντων σε 325 - περιλαμβανομένων 46 παιδιών - , έγραψε σήμερα στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο υπουργός είπε ότι 15 από τους 325 απομακρυσθέντες είναι ξένοι πολίτες, ανάμεσά τους Ισραηλινοί, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Πορτογάλοι υπήκοοι.

Όπως είπε ο Σιγιάρτο, η τελευταία πτήση -η τρίτη που διοργανώθηκε - κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς την Βουδαπέστη.

Νωρίτερα, ο ίδιος υπουργός ανέφερε ότι η Ουγγαρία απομάκρυνε με δύο πτήσεις στη διάρκεια της νύχτας 215 πολίτες της από το Ισραήλ και οι άνθρωποι αυτοί προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Βουδαπέστη.

Ο υπουργός ευχαρίστησε μάλιστα το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επειδή χορήγησαν άμεσα άδειες για την πραγματοποίηση των πτήσεων.

Πηγή: Reuters

12:07

Δύο Ισπανοί έχουν «επηρεαστεί» από την κατάσταση στο Ισραήλ

Δύο Ισπανοί έχουν «επηρεαστεί» από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Ο Αλμπάρες δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς των Ισπανών, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Διαθέτουμε πληροφορίες για δύο Ισπανούς που έχουν επηρεαστεί και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις οικογένειές τους. Για λόγους ασφαλείας και από σεβασμό προς τις οικογένειές τους δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο ίδιος στο κρατικό δίκτυο TVE.

Πηγή: Reuters

12:05

Κρεμλίνο: Ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ - Μεγάλος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική πρεσβεία δεν έχει ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί αφού η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα στην περιοχή αποτελούν έναν «μεγάλο κίνδυνο» για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Reuters

11:59

Ισραήλ: Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο όλων των περιοχών κοντά στη Γάζα

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Πηγή: Reuters

11:50

Σι Τζινπίνγκ: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι «αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας «για το μέλλον της ανθρωπότητας» κατά τη συνάντησή του στην κινεζική πρωτεύουσα με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών υπό τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα Τσακ Σούμερ, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

11:47

Ξεκίνησαν να επιστρέφουν οι πρώτοι Ιταλοί πολίτες από το Ισραήλ

Ιταλοί πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να επιστρέφουν στην Ιταλία από το Ισραήλ με πτήσεις της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Οι πρώτοι Ιταλοί ήδη επιστρέφουν από το Ισραήλ με πτήσεις της El Al και σε κάθε περίπτωση κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχει κάποια άσχημη είδηση» που να αφορά Ιταλούς πολίτες στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν.

«Φυσικά παρακολουθούμε τα βήματα όλων των συμπατριωτών μας λεπτό προς λεπτό με την ιταλική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, με το προξενείο στην Ιερουσαλήμ, με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ANSA

11:40

Το φεστιβάλ νέων στο Ισραήλ που πνίγηκε στο αίμα: Δραματικά βίντεο και μαρτυρίες

Αυτό που επρόκειτο να είναι ένα ολονύκτιο τεράστιο πάρτυ στην ύπαιθρο, έμελλε να εξελιχθεί σε μια φρικώδη μάχη επιβίωσης – την οποία εκατοντάδες νέοι έχασαν. 

Όταν οι εξτρεμιστές της Χαμάς εισέβαλαν σε ένα χώρο με χιλιάδες νέους που γιόρταζαν την εβραϊκή αργία Σουκότ και άρχισαν να πυροβολούν, εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης και φρίκης. 

 

11:34

Η Ρουμανία απομάκρυνε 245 πολίτες της από το Ισραήλ

Η Ρουμανία απομάκρυνε 245 πολίτες της από το Ισραήλ, ανέφερε σήμερα το πρωί το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέσσερα αεροπλάνα μετέβησαν στο Ισραήλ για την επιχείρηση, δύο εκ των οποίων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAROM και άλλα δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Ανάμεσα στους απομακρυσθέντες είναι δύο γκρουπ προσκυνητών.

Πηγή: dpa, ΑΠΕ - ΜΠΕ

11:32

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στο Πεκίνο με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, όπως μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Σούμερ βρίσκεται στην Κίνα, όπου ηγείται μιας διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Σούμερ είπε στον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουανγκ Γι, ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» από την έλλειψη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ στην επίσημη δήλωση της κινεζικής πλευράς για την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

11:27

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι κατηγορίες περί εμπλοκής της Τεχεράνης έχουν «πολιτικά κίνητρα»

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και της βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

11:16

IDF: Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στη Χεβρώνα 

Οδηγός βαρέος οχήματος προσπάθησε να πραγματοποιήσει επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου μεταξύ Χεβρώνας και Κιριάτ Αρμπά στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. 

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «ο τρομοκράτης έκανε λάιβ μετάδωση στα social media ενώ ήταν καθ'οδόν, και δέχτηκε τα πυρά των στρατιωτών της IDF». 

11:10

Πρώην διοικητής Μοσάντ: «Ολική κατάρρευση των μυστικών υπηρεσιών»

Οι τακτικές ασφαλείας του Ισραήλ υπέστησαν «ολική κατάρρευση» το Σάββατο, σημειώνει πρώην επικεφαλής της Μοσάντ. 

«Τα πάντα πήγαν στραβά και κανείς δεν είχε ιδέα για τίποτα» πρόσθεσε ο Ντάνι Γιατόμ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και πολιτικός της αντιπολίτευσης. 

«Ο αριθμός των δυνάμεων ήταν πολύ μικρός - και αυτό οφείλεται κυρίως στην αποτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών που, παρότι είχε καταγράψει πλήθος ασκήσεων από τη Χαμάς, θεώρησε πως δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτεθούν στο Ισραήλ» σημείωσε ο ίδιος.

11:09

Αυστρία: Αναστολή της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους μετά την επίθεση της Χαμάς

Η Αυστρία προέβη στην αναστολή της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, ύψους περίπου 19 εκατ. ευρώ, ως απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλο-ισραηλινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε πάνω από το γραφείο του καγκελαρίου καθώς και στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

11:04

Τόμας Φρίντμαν: Η χειρότερη ημέρα πολέμου στο Ισραήλ

Οσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αποτελούν συνηθισμένη αψιμαχία Ισραήλ – Χαμάς.

10:59

Στους 500 οι νεκροί στη Γάζα

Στους 493 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. 

Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 2.750. 

10:59

Βρίσκεται το Ισραήλ σε πόλεμο με το Ιράν;

Τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, το Ισραήλ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς.

10:53

Κινεζικό ΥΠΕΞ: «Ο σωστός δρόμος είναι η λύση δύο κρατών»

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώτας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Κίνα αντιτίθεται στη βία και τις επιθέσεις.

«Ο σωστός δρόμος μπροστά έιναι η λύση δύο κρατών», ανέφερε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης.

10:46

Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη με Πολωνούς επέστρεψαν στη Βαρσοβία από το Ισραήλ

Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν Πολωνούς που απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στη Βαρσοβία, ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές.

«Οι πρώτοι που απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ βρίσκονται ήδη στην Πολωνία», αναφέρει στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Πηγή: Χ/ @mblaszczak


Το πρώτο αεροσκάφος μετέφερε 120 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Δύο ακόμη αεροσκάφη ακολούθησαν, με συνολικά πάνω από άλλους 120 επιβαίνοντες, διευκρίνισε.

«Στρατιωτικό Boeing αναχωρεί για το Ισραήλ για να απομακρύνει κι άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε αμέσως ο Πολωνός υπουργός Άμυνας στην X.

Οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν την Πολωνία με το Ισραήλ ανέστειλαν τις συνδέσεις τους ήδη από το Σάββατο, την ημέρα που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξαπέλυσε την στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ.

10:42

Ισραηλινός στρατός: «Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου»

Τις τελευταίες ώρες, δύο ανώτερα μέλη του ισραηλινού στρατού έχουν συγκρίνει τις επιθέσεις του Σαββάτου από τη Γάζα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. 

«Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού.

Με τη σειρά του, και ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους συνέκρινε τις επιθέσεις της Χαμάς με μεγάλες επιθέσεις στην Αμερική.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ μαζί», δήλωσε.

Πηγή: BBC

10:37

Οι σημαντικότερες εξελίξεις από την τρίτη ημέρα του πολέμου

Ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων εξελίξεων κατά την τρίτη ημέρα του πολέμου:

  • Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς σε τρεις βασικές περιοχές του Νότιου Ισραήλ - στην κοινότητα της Καρμία και στις πόλεις Ασκελον και Σντερότ.
  • Η Χαμάς δήλωσε ότι κρατά αιχμαλώτους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων.
  • Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η χώρα έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κοντά στη Γάζα.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών αλλά δεν επετεύχθη ομοφωνία ώστε να προβεί σε μια κοινή ανακοίνωση.
  • Εναέριες επιδρομές του Ισραήλ και βομβαρδισμοί με στόχο σπίτια και πολυκατοικίες είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 123.538 Παλαιστινίων στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
10:30

Ισραήλ: «Πιθανό να εισέρχονται ακόμα στη χώρα ένοπλοι της Χαμάς»

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ «δεν μπορούν να αρνηθούν» την πιθανότητα να εισέρχονται ακόμα στο Ισραήλ ένοπλοι της Χαμάς.

«Εχουμε ακόμα ανοιχτές περιοχές. Δεν μπορώ να πω [με βεβαιότητα] ότι δεν συνεχίζουν να έρχονται», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χεκτ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί σε 20 σημεία.

10:23

Σκηνές τρόμου στη Γάζα - Ανάσυρση θυμάτων από τα ερείπια κτιρίων

Πηγή: REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa

10:15

Ισπανία: «Τρομοκρατία» η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ θεωρείται «τρομοκρατία».

«Χωρίς αμφιβολία, μιλάμε για τρομοκρατία και τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε σε συνέντευξή του.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ισπανικό ΥΠΕΞ θα βοηθήσει τους Ισπανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πηγή: Reuters

10:04

Βρετανία: Σύσταση να γίνονται μόνο τα απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε την ταξιδιωτική της οδηγία για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συστήνοντας στους πολίτες να επισκέπτονται την περιοχή μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις εκεί έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Η Βρετανία έχει ήδη συμβουλεύσει κατά κάθε ταξιδιού στη Γάζα, αλλά χθες, Κυριακή, προσέθεσε στη σύσταση αυτή πολλές άλλες περιοχές στο Ισραήλ κοντά στο σύνορο με τη Γάζα και άλλαξε τη σύστασή της για τη χώρα συνολικά.

Το Φόρεϊν Όφις κάλεσε επίσης όλους τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να δηλώσουν την παρουσία τους εκεί ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τις περαιτέρω αλλαγές στην ταξιδιωτική οδηγία.

09:56

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων 

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε στους 436, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. 

Μεταξύ των νεκρών είναι 91 παιδιά και 61 γυναίκες

Τους 2,271 φτάνουν οι τραυματίες. 

09:47

ΗΑΕ: Εκκληση για προστασία των αμάχων - «Σοβαρή κλιμάκωση» οι επιθέσεις της Χαμάς

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας ως «σοβαρή κλιμάκωση» τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα.

«Το υπουργείο είναι σοκαρισμένο από τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες έχουν απαχθεί από τα σπίτια τους και κρατούνται ως όμηροι», ανέφερε, σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει πάντα να έχουν πλήρη προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχους μιας σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης «και τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν και να αποφύγουν την επέκταση της αποτρόπαιας βίας με τραγικές συνέπειες που επηρεάζουν τις ζωές και τις εγκαταστάσεις πολιτών».

09:40

ΗΠΑ: Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί νεκροί από τις συγκρούσεις

Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσαρλς Ε. Σούμερ, αφού ενημερώθηκε από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των υπηρεσιών ασφαλείας.

09:37

Ο χάρτης των φονικών συγκρούσεων

Εναέριες επιδρομές και επιθέσεις με πυραύλους έχουν πλήξει μεγάλες πόλεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, μεταξύ των οποίων και η Πόλη της Γάζας, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 630.000 κατοίκους, αλλά και το Τελ Αβίβ, με περίπου 460.000 κατοίκους.

Πηγές: Washington Post, WorldPop, Reuters, IDF, Times of Israel, UN, Palestinian Central Bureau of Statistics

 

 

09:33

Δήμαρχος Σντερότ: «Παραμείνετε σπίτι»

Ο δήμαρχος της Σντερότ, στα νότια του Ισραήλ, ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

«Υπάρχουν τρομοκράτες μέσα και πέριξ της πόλης» ανέφερε στο Ynet. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα στην πόλη αυτή τη στιγμή. 

09:29

Υποχώρηση του σέκελ - Μέτρα στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ

Το σέκελ υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό σχεδόν οκτώ ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ γνωστοποίησε πως θα ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας που πλήττεται στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

09:25

Δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι δυνάμεις της χώρας του «έπληξαν σπίτια όπου δεν υπάρχουν μαχητές» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Δεν επικεντρώνουμε τις επιθέσεις μας σε γυναίκες και παιδιά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες», είπε. «Αλλά και πάλι, βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Χαμάς. Και δυστυχώς, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που θα σκοτωθούν. Δεν είναι ότι θα γίνει σκόπιμα. Και δυστυχώς, η Χαμάς έχει κρυφτεί, με κυνικό τρόπο, ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της».

09:15

Το Ισραήλ διευκολύνει την κατοχή όπλων από τους πολίτες

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Οτζμά Γιεχουντίτ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέδωσε επείγουσα εντολή ώστε να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας οπλοφορίας με σκοπό να εξοπλιστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς.

 

09:12

Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Επίσης η Χαμάς «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.

Σε ένα κατάλογο με «εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», που αναρτήθηκε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν επίσης πως η Χαμάς συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριαμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

09:07

Ακυρώσεις αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ

UEFA και Euroleague βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο Ισραήλ, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. 

Χθες το βράδυ αποφασίστηκε η αναβολή του αγώνα της εθνικής Ισραήλ με την Ελβετία για τα προκριματικά του EURO 2024, που επρόκειτο να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη (12/10) στο στάδιο «Μπλούμφιλντ» του Τελ Αβίβ.

H Euroleague από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναβολή του αγώνα της Αρμάνι Μιλάνου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για την 2η αγωνιστική, αλλά και της συνάντησης του Euro Cup Χάποελ Αλ Αβίβ- Γουλβς Βίλνιους, επίσης για τη 2η αγωνιστική. 

09:06

Τα σημαντικότερα γεγονότα έως τώρα

  • Ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 1.100 στο Ισραήλ και τη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα ώστε να προετοιμαστούν για μια πιθανή χερσαία επίθεση.
  • Υπάρχουν τουλάχιστον επτά σημεία όπου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να μάχεται εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών.
  • Το Ισραήλ αναφέρει ότι διασφάλισε τον έλεγχο του αστυνομικού τμήματος του Sderot, αλλά αρκετά σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα παραμένουν ανοιχτά.
  • Εναέριες επιδρομές του Ισραήλ έπληξαν ακόμη περισσότερες κατοικίες στη Γάζα.
  • Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης σε στρατιωτικό φυλάκιο στην κατεχόμενη περιοχή Φάρμες Σεμπάα. Το Ισραήλ λέει ότι απάντησε.
  • Ενας επικεφαλής τμήματος του στρατού και ένας ταγματάρχης επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ανάμεσα στους 26 Ισραηλινούς μαχητές που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους.
08:47

Ιράν: «Στηρίζουμε την Παλαιστίνη, αλλά δεν εμπλεκόμαστε στην επίθεση της Χαμάς»

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Υποστηρίζουμε αποφασιστικά την Παλαιστίνη, ωστόσο δεν εμπλεκόμαστε στην απάντησή της, την οποία έλαβε μόνη της η Παλαιστίνη», υπογράμμισε.

08:45

«Μέναμε στο bomb room έως αργά το βράδυ» - Μαρτυρίες στην «Κ» Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος, το αεροσκάφος που μετέφερε 81 Ελληνες από το Ισραήλ, όπου μαίνονται αιματηρές συρράξεις.

 


 

08:44

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία επέκρινε τη στάση της Κίνας

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, επέκρινε τη στάση της Κίνας η οποία ζήτησε να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Απογοητεύτηκα πολύ, για να είμαι ειλικρινής, από την ανακοίνωση (…) που δεν έδειξε καμία συμπάθεια ούτε καμία στήριξη προς το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Σούμερ επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

«Οι εξελίξεις στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι φρικτές. Καλώ εσάς και τον κινεζικό λαό να σταθείτε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και να καταδικάσετε αυτές τις δειλές και βίαιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

08:40

H Πολωνία ξεκινά την απομάκρυνση των πολιτών της από το Ισραήλ 

Σε εξέλιξη είναι η απομάκρυνση ξένων πολιτών από το Ισραήλ, μεταξύ αυτών και Πολωνών. 

Οι πρώτοι 120 Πολωνοί προσγειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας. 

08:30

Η Ουγγαρία απομάκρυνε 215 ανθρώπους από το Ισραήλ

Η Ουγγαρία απομάκρυνε χθες το βράδυ 215 πολίτες της από το Ισραήλ με δύο πτήσεις, οι οποίες προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Βουδαπέστη, δήλωσε σήμερα το πρωί στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Peter Szijjarto.

08:19

«Πάνω από 500 στόχοι» επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας 

«Πάνω από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (...) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους (σ.σ. θέσεις) των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

08:14

Ισραήλ: Μάχη με τη Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Γάζας - «Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε»

Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

«Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πηγή: Reuters

08:11

Σοκ και οργή στο Ισραήλ - Αγωνιώδης αναζήτηση των αγνοουμένων 

Αντί για άλλη μια εργάσιμη εβδομάδα μετά την αργία του ιερού Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ ξυπνά σε σοκ, οδύνη και οργή για τον πρωτοφανή αιφνιδιασμό της  ισραηλινής άμυνας που πιάστηκε στον ύπνο. 

Άνθρωποι σε μια αγωνιώδη αναζήτηση των οικείων τους, τρομαγμένοι στα καταφύγια, τραυματισμένοι στα νοσοκομεία. 

Φωτ.: ΑΡ
Φωτ.: ΑΡ

«Ήταν πολύ δύσκολο, πολλοί τραυματίες μεταφέρονταν ο ένας μετά τον άλλο σε ταχύτατους ρυθμούς. Έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά τέτοιο σενάριο δεν έχω δει στη ζωή μου» λέει ο διευθυντής του γενικού νοσοκομείου της Ασκελόν, Χαζί Λεβί.

Ένας 30χρονος νοσηλευτής που έχασε ένα δάχτυλο χεριού και έχει τραύμα στο κεφάλι περιγράφει πώς κατάφερε να γλιτώσει από μια γιορτή.

Οι συγγενείς ενός Ισραηλινού αγνοούμενου σε συναισθηματική κατάρρευση - Φωτ.: AP Photo/Maya Alleruzzo

«Οι ρουκέτες άρχισαν να πέφτουν το πρωί. Όι πάντες τρομοκρατήθηκαν κι άρχισαν να τρέχουν στο δρόμο της επιστροφής. Καθώς τρέχαμε, άρχισαν και οι πυροβολισμοί. Ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Οι άνθρωποι δολοφονούνταν, γίνονταν τροχαία μπροστά μας. Κάλεσα την αστυνομία. Κανείς δεν μπορούσε να μας βοηθήσει. Για 1,5 ώρα βρισκόμασταν ανήμποροι μέσα σε μια μάχη».

Πολλοί Ισραηλινοί, σε κατάσταση σοκ από το πώς η πρωτοφανούς κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ κατάφερε να αιφνιδιάσει τις πανίσχυρες δυνάμεις ασφαλείας τους, καταγγέλλουν ολιγωρία από τις αρχές για την παροχή βοήθειας. 

08:01

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδίκες της Χαμάς, χωρίς όμως ομοφωνία

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν χθες Κυριακή την αιφνιδιαστική επίθεση ευρείας κλίμακας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο οι ΗΠΑ στηλίτευσαν την έλλειψη ομοφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

07:56

Στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ 

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν της πρώτες ώρες της 9ης Οκτωβρίου οι πρώτοι 81 Έλληνες που βρίσκονταν στο Ισραήλ. 

Φωτ.: Intime
Φωτ.: Intime

 

 

07:55

Ο εφιάλτης του πολέμου μέσα από τον φακό του Reuters

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από ισραηλινές επιδρομές σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη της Γάζας [REUTERS/ Mohammed Salem]

 

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας [REUTERS/ Amir Cohen]

 

Ισραηλινό άρμα μάχης στον δρόμο μετά τη μαζική διείσδυση ενόπλων της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας [REUTERS/ Ronen Zvulun]

 

 

07:46

Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ

Η κινεζική Hainan Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση προγραμματισμένων πτήσεων από τη Σαγκάη στο Τελ Αβίβ σήμερα, ανέφερε η εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη τον αερομεταφορέα.

Η Hainan Airlines εκτελεί τακτικά τρεις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Κίνα και το Ισραήλ.

Παράλληλα η Cathay Pacific, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει την ακύρωση της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στο Τελ Αβίβ αύριο Τρίτη, ανήγγειλε πως θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη πτήση της την Πέμπτη.

Η Korean Air από την πλευρά της ακύρωσε απευθείας πτήση που επρόκειτο να γίνει σήμερα από την Ιντσόν στο Τελ Αβίβ και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το πρόγραμμα των δρομολογίων θα αντιμετωπίσει προβλήματα το προσεχές διάστημα.

Και άλλοι διεθνείς αερομεταφορείς ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν δρομολόγια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους ήταν οι αμερικανικές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines και ο γαλλικός εθνικός αερομεταφορέας, η Air France.

Πηγή: Reuters

07:44

ΟΗΕ: Πάνω από 123.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

Ο αριθμός των κατοίκων της Γάζας που έχουν εκτοπιστεί, υπερβαίνει τους 123.000 σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που διαδέχτηκαν την επίθεση της Χαμάς έχουν καταστρέψει γύρω στις 160 κτηριακές μονάδες στη Γάζα και προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε πάνω από 1.200, όπως αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν στα χέρια γυναίκα μετά από ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων στην Πόλη της Γάζας - Φωτ.: REUTERS/Mohammed Salem

 

07:36

Κούρσα ανόδου στις τιμές του πετρελαίου 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο κατά 4% σήμερα, Δευτέρα εν μέσω φόβων πως η νέα σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενδέχεται να διαταράξει την παραγωγή στη Μέση Ανατολή. 

Και η τιμή του αργού τύπου Brent αυξήθηκε επίσης στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές.

Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι πετρελαιοπαραγωγοί περιοχές. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής τροφοδοτεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προμήθειας. 

07:36

Ανάλυση «Κ»: Η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ και το ενδεχόμενο μιας τρίτης ιντιφάντα

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορεί να προβλέψει κανείς, με ένα έστω μίνιμουμ βεβαιότητας, όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Δεν είναι νωρίς, ωστόσο, για σενάρια και εκτιμήσεις.

07:35

Μέλη Χεζμπολάχ: «Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ»

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και έδωσαν το «πράσινο φως» για το τρομοκρατικό χτύπημα, σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.


 

07:34

Περισσότεροι από 1.100 νεκροί - Ο Μπάιντεν στέλνει τον Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο