«Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο»

«Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο»

Ενώ το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι περιγράφουν στην «Κ» πώς είναι να ζεις σε συνθήκες πολέμου και στην καλύτερη περίπτωση υπό τη σκιά του

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέταρτη ημέρα αιματοκυλίσματος στη Μέση Ανατολή και ο απολογισμός των νεκρών ολοένα και ανεβαίνει. Οι Ισραηλινοί που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχονται σε 900 και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 687 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές. Και μπορεί οι δύο αυτοί λαοί να είναι συνηθισμένοι σε δεκαετίες πολέμων και επιθέσεων ωστόσο, αυτή η φορά διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς οι επιθέσεις έπιασαν τους Ισραηλινούς εξαπίνης, με αποτέλεσμα υψηλόβαθμα στελέχη του ισραηλινού στρατού να συγκρίνουν τα χτυπήματα από τη Γάζα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πώς είναι όμως να ζεις σε συνθήκες πολέμου και στην καλύτερη περίπτωση υπό τη σκιά μιας νέας επίθεσης; «Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο», λέει στην «Κ» ο Μοσέ Τάλμορ, Ισραηλινός που μένει στο Τελ Αβίβ και έχει ζήσει αρκετούς από τους πολέμους στην περιοχή. 

«Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο»-1
Ισραηλινοί επιθεωρούν σπίτια που χτυπήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας / Φωτ. AP

«Στην ηλικία μου έχω ζήσει μερικούς από τους πολέμους. Τώρα όμως μάς αιφνιδίασαν και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».

«Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν, ακούσαμε μια έκρηξη, ένας πύραυλος της Χαμάς αποκρούστηκε. Είμαστε καλά», αναφέρει ο Μοσέ Τάλμορ. «Η κατάσταση γενικά είναι κακή. Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, είχαμε και πριν πολέμους. Στην ηλικία μου έχω ζήσει μερικούς από αυτούς. Τώρα όμως μας αιφνιδίασαν και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Η εισβολή από τη Γάζα δηλαδή, στα ισραηλινά χωριά δεν προβλεπόταν», περιγράφει ο ίδιος. 

Αυτές τις μέρες, όπως μας μεταφέρει, βγαίνουν από το σπίτι μόνο για τις βασικές τους ανάγκες. «Τα σχολεία είναι κλειστά και τα εστιατόρια που παραμένουν ανοιχτά είναι ελάχιστα». Την Παρασκευή η καθημερινότητά του ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Είχε πάει για πικνίκ με τα εγγόνια του, ήπιε μια μπίρα με φίλους και ο κόσμος πήγαινε κανονικά στη δουλειά του. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο και οι δρόμοι ήταν μποτιλιαρισμένοι από αυτοκίνητα. «Σήμερα -αν μπορούν- εργάζονται από το σπίτι, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι ελάχιστα και δεν ακούς παιδικές φωνές στους δρόμους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Λίγο νωρίτερα, ήχησε η σειρήνα και ακούστηκε μία ακόμα έκρηξη, όπως μάς μεταφέρει. Οταν χτυπάει ο συναγερμός, «πηγαίνουμε μαζί με το σκυλί μας στο καταφύγιο που βρίσκεται στον κάτω όροφο».

Την κατάσταση περιγράφει και ο Μέιρ Μπούμπερ, Ισραηλινός, που εδώ και τρία χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ζει με τη σύζυγό του εκεί. «Πριν από δύο ημέρες ξυπνήσαμε στις 6 π.μ. από τις σειρήνες, αλλά η κατάσταση εδώ είναι καλύτερη σε σύγκριση με το νότο» λέει. Τις περισσότερες ώρες μένει στο σπίτι για να είναι κοντά στο καταφύγιο. 

«Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι ελάχιστα και δεν ακούς παιδικές φωνές στους δρόμους. Οταν χτυπάει ο συναγερμός, πηγαίνουμε μαζί με το σκυλί μας στο καταφύγιο που βρίσκεται στον κάτω όροφο».

Ο Μέιρ βγαίνει από το σπίτι μόνο για να πάει βόλτα τον σκύλο του, παρόλα αυτά βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με φίλους και συγγενείς που είναι στο πεδίο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ δέχεται επίθεση πυραύλων, το έχουμε “συνηθίσει”. Αυτές τις μέρες πηγαίνω εθελοντικά και συσκευάζω εξοπλισμό για τους στρατιώτες» σημειώνει. 

«Ακούμε συνεχώς βομβαρδισμούς»

O Ασράφ Μορτάτζα είναι Παλαιστίνιος, εργάζεται ως μηχανολόγος και ζει μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του και τη γυναίκα του στο κέντρο της Γάζας. 

«Είμαστε αποκλεισμένοι πολλά χρόνια, έχουμε πρόβλημα με το ρεύμα, με το νερό, γιατί έρχονται από το Ισραήλ. Τώρα βέβαια έχουν κοπεί όλα. Ο κόσμος εδώ έχει συνηθίσει τόσα χρόνια αυτή την πολύ δύσκολη καθημερινότητα».

«Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο»-2
Τα χαλάσματα ενός τζαμιού που ισοπεδώθηκε από ισραηλινή επιδρομή / Φωτ. AP

«Ακούμε γύρω μας συνεχώς βομβαρδισμούς, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εδώ, βλέπουμε πτώματα, βλέπουμε παιδιά τραυματισμένα, κτίρια να πέφτουν», μάς μεταφέρει. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με την «Κ» ακούστηκαν βομβαρδισμοί και όπως μάς ενημέρωσε, στα 100 μέτρα έβλεπε καπνούς. «Μάλλον γκρεμίστηκε κάποιο σπίτι, τα κτίρια σείονται σαν να γίνεται σεισμός», μας λέει.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Ασράφ, ο κόσμος πλέον δεν φοβάται. «Είμαστε αποκλεισμένοι πολλά χρόνια, έχουμε πρόβλημα με το ρεύμα, με το νερό, γιατί έρχονται από το Ισραήλ. Τώρα βέβαια έχουν κοπεί όλα. Ο κόσμος εδώ έχει συνηθίσει τόσα χρόνια αυτή την πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Οι πολίτες τώρα βλέπουν πυραύλους να έρχονται κατά πάνω τους και είναι όλοι έξω. Εχουμε συνηθίσει να ζούμε έτσι». 

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε καθεστώς ένδειας στη Λωρίδα της Γάζας, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007. 

Ο Ανταμ ζει μαζί με τη σύζυγό του και την 23χρονη κόρη τους στη Γάζα. «Μέσα σε λίγα λεπτά έχουν ισοπεδωθεί τουλάχιστον δέκα σπίτια. Εδώ δεν υπάρχουν καταφύγια, απλά είμαστε στο σπίτι μας», είναι η εικόνα που μεταφέρει μιλώντας στην «Κ». 

Ομως για τον Ανταμ η καθημερινότητα ήταν δύσκολη και πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. «Νερό είχαμε κάθε δύο ημέρες για τέσσερις ώρες μόνο και ρεύμα για οκτώ ώρες την ημέρα», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT