Ισραήλ: Στα μονοπάτια του τρόμου μετά τη σφαγή

Ισραήλ: Στα μονοπάτια του τρόμου μετά τη σφαγή

Σοκαριστικές μαρτυρίες από την επίθεση της Χαμάς – Συνεχίζεται το έργο της περισυλλογής των εκατοντάδων σορών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκοτώθηκαν περιμένοντας το λεωφορείο, την ώρα που χόρευαν σε φεστιβάλ, έκαναν τις πρωινές δουλειές τους και ενώ προσπαθούσαν να κρυφτούν όσο το δυνατόν καλύτερα από τους ένοπλους εισβολείς. Ισραηλινοί στρατιώτες που ερευνούν τα γεμάτα τρύπες από σφαίρες σπίτια, τους δρόμους και τις αυλές, συνεχίζουν να βρίσκουν θύματα.

Κιμπούτζ Μπε’ερί

Η επίθεση ξεκίνησε στις 6 το πρωί, με τους μαχητές της Χαμάς να εισβάλλουν σε σπίτια και να εκτελούν όσους έβρισκαν σε αυτά. Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στον οικισμό περισσότερους από 100 νεκρούς. «Ηταν αποτρόπαιο. Υπήρχαν παιδιά σκοτωμένα μέσα σε σπίτια. Οι επιτιθέμενοι ήταν δεκάδες. Δεν έχουμε τελειώσει τις έρευνες ακόμη», είπε ο Μότι Μπουκσίν, εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής ZAKA.

Το φεστιβάλ Νόβα

Στο φεστιβάλ Νόβα, πέντε χιλιόμετρα από τον φράχτη ασφαλείας, οι ένοπλοι που είχαν διεισδύσει έτρεξαν μέσα από τους ελαιώνες για να φθάσουν στον χώρο του φεστιβάλ, όπου άνοιξαν πυρ. «Καπνός, φλόγες και πυροβολισμοί. «Εχω υπηρετήσει τη θητεία μου, αλλά ουδέποτε βρέθηκα σε τέτοια κατάσταση», σημειώνει ο 35χρονος Αντριου Πίρι, ο οποίος επέζησε της επίθεσης που προκάλεσε περισσότερα από 100 θύματα. Οι ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως, ενώ εκμεταλλευόμενοι τον πανικό των στόχων τους οδήγησαν σαν κοπάδι τους τρομοκρατημένους θεατές του φεστιβάλ πάνω στα πυρά των καλάσνικοφ των συντρόφων τους που περίμεναν εκεί. Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν άγνωστο αριθμό θεατών του φεστιβάλ, με τις εικόνες νεαρής γυναίκας που εκλιπαρεί τους απαγωγείς της να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το χωριό Κφαρ Αζά

Παγίδες εντοπίζουν Ισραηλινοί στρατιώτες σε σπίτια του χωριού Κφαρ Αζά, μετά τη σφαγή των κατοίκων τους από τους μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι έχουν ναρκοθετήσει τα συντρίμμια. Δημοσιογράφοι των Times που επισκέφθηκαν το χωριό ανέφεραν ότι είδαν πτώματα σε εισόδους σπιτιών, σε αυλές και στο εσωτερικό κατοικιών. «Αυτό δεν είναι πόλεμος ή πεδίο μάχης. Είναι μια σφαγή. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου, κάτι σαν πογκρόμ από τα χρόνια των παππούδων μας», τονίζει ο υποστράτηγος Ιτάι Βερούβ, επικεφαλής των δυνάμεων στην περιοχή. «Οι Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν συντεταγμένη και καλά οργανωμένη επίθεση. Εκτιμάμε ότι κάθε τάγμα επέλεξε ένα στόχο και οργάνωσε αυτόνομα την επίθεση. Στο Κφαρ Αζά, εισέβαλαν από τρία σημεία, αλλά και από αέρος με ανεμόπτερα», εξήγησε ο υποστράτηγος. Την ώρα που ο στρατός περισυλλέγει τις σορούς Ισραηλινών, εκείνες των Παλαιστινίων νεκρών έχουν αφεθεί άταφες, προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία σε όλο το Κφαρ Αζά.

Ισραηλινοί στρατιώτες που ερευνούν τα γεμάτα τρύπες από σφαίρες σπίτια, τους δρόμους και τις αυλές συνεχίζουν να βρίσκουν θύματα.

Η πόλη της Σντερότ

Δύο ημιφορτηγά, το ένα εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο, γεμάτα ενόπλους, επιτέθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πόλη Σντερότ, την πλησιέστερη στη Γάζα, μόλις 1,5 χλμ. από τον φράχτη. Πολίτες πυροβολήθηκαν ενώ οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους ή την ώρα που περπατούσαν στα πεζοδρόμια. Επτά πολίτες βρέθηκαν νεκροί κάτω από στέγαστρο, αφού πυροβολήθηκαν καθώς περίμεναν το λεωφορείο για τη δουλειά τους. Βίντεο κατοίκων εμφανίζουν τους μαχητές της Χαμάς να καταλαμβάνουν το αστυνομικό τμήμα.

Γύρω από τη Γάζα

Δεκάδες είναι οι νεκροί στις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, με τις λεπτομέρειες να αποκαλύπτονται σταδιακά.

Σε βίντεο, η γνησιότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από τους Times, ένοπλοι εμφανίζονται να εισβάλλουν σε σαλόνι σπιτιού. Στο δάπεδο βρίσκονται έξι ματωμένα ανθρώπινα σώματα, ενώ ένας ένοπλος ανοίγει πυρ πάνω στα πεσμένα κορμιά.

Οταν ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε σε νηπιαγωγείο τους επιζήσαντες της επίθεσης, διάρκειας άνω των οκτώ ωρών, μια κάτοικος, η Ιρίτ Λαχάβ, και η 22χρονη κόρη της, Λότους Λαχάβ, παρατήρησαν ότι πολλοί από τους γείτονές τους απουσίαζαν. «Συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν οι μισοί. Από τους 400 κατοίκους, μόνο 200 επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία», σημειώνει η νεαρή γυναίκα.

Ο συνταξιούχος νοσηλευτής Αρι Ιτσικ επέστρεψε στην κατοικία του στο Νιρ Οζ την Κυριακή για να βοηθήσει με την αποκομιδή των σορών. Ορισμένες από αυτές ήταν απανθρακωμένες. «Ηταν αδύνατο να αναγνωρίσω κάποιους από τους γείτονές μου», λέει. Ο απόστρατος στρατηγός Νοάμ Τιμπόν, που ταξίδεψε στο γειτονικό χωριό Ναχάλ Οζ για να βοηθήσει τον γιο του, λέει ότι οι δρόμοι ήταν σπαρμένοι με πτώματα.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδοςκαι η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση για τους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης συμπαράστασης προς το Ισραήλκαι έκκλησης υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στη συναγωγή Αθηνών Μπεθ Σαλώμ, οδό Μελιδώνη 5, στο Θησείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT