Ελ Σαλβαδόρ: Δύο πόλεις υπό πολιορκία λόγω «πολέμου κατά των συμμοριών»

Ελ Σαλβαδόρ: Δύο πόλεις υπό πολιορκία λόγω «πολέμου κατά των συμμοριών»

Με τουφέκια εφόδου, κράνη κι αλεξίσφαιρα γιλέκα, 4.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί περικύκλωσαν δύο πόλεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τουφέκια εφόδου, κράνη κι αλεξίσφαιρα γιλέκα, 4.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί περικύκλωσαν εν μέρει την Τετάρτη δύο πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα, προκειμένου να συλλάβουν μέλη συμμοριών, εναντίον των οποίων ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει κηρύξει «πόλεμο».

«Από τα ξημερώματα, 3.500 στρατιώτες και 500 αστυνομικοί έστησαν τρεις περιμέτρους ασφαλείας (…) στις πόλεις Απόπα και Σογιαπάνγκο», ανέφερε ο κ. Μπουκέλε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Στρατιωτικοί φρουρούν τις εισόδους στις συνοικίες που τέθηκαν υπό πολιορκία, ενώ η αστυνομία θα κάνει έρευνες σπίτι σπίτι, κατ’ αρχάς ελέγχους ταυτότητας.

Οι δύο ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, οι Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, πιστεύεται πως έχουν μέλη στις δύο πόλεις. Στις συνοικίες, όλος ο κόσμος ξέρει ποια είναι, εξάλλου, γενικά αναγνωρίζονται από τα τατουάζ τους.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε εξήγησε πως η επιχείρηση, παρόμοια με άλλες που διεξήχθησαν σε άλλες πόλεις τους τελευταίους δύο μήνες, αποτελεί μέρος του σχεδίου που είχε καταρτιστεί το 2019 για να σταλούν τα μέλη των συμμοριών πίσω από τα σίδερα.

Ο υπουργός Αμυνας, Ρενέ Φράνσις Μερίνο, δήλωσε πως η ανάπτυξη του στρατού αποφασίστηκε έπειτα από «έκκληση του πληθυσμού, κατά την οποία κάποια μέλη συμμοριών αποπειρώνται να αναδιοργανωθούν» στη ζώνη.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να συλλάβουμε και τον τελευταίο εναπομείναντα τρομοκράτη. Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστούν μικρές ομάδες και να μας στερήσουν την ειρήνη που μας κόστισε τόσο», επέμεινε ο πρόεδρος Μπουκέλε, που έχει ανακηρύξει «τρομοκράτες» τα μέλη συμμοριών.

Επειτα από έξαρση της βίας τον Μάρτιο του 2022, με 87 δολοφονίες μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών, επιβάλλοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκτοτε, κάπου 73.000 φερόμενοι ως κακοποιοί συνελήφθησαν. Μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν τα μέτρα εξαίρεσης, στηλιτεύοντας σωρεία παραβιάσεων δικαιωμάτων, συλλήψεων αθώων και εκατοντάδες θανάτους κρατουμένων, μολαταύτα ο «πόλεμος» αυτός χαρίζει στον κ. Μπουκέλε, που θα επιδιώξει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά αψηφώντας το Σύνταγμα, τεράστια δημοτικότητα.

Στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωνε πως διέταξε να τεθεί υπό στρατιωτική και αστυνομική πολιορκία ολόκληρος νομός, ο Καμπάνιας (κεντρικά), σε νέο στάδιο του «πολέμου» που κήρυξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT