Ισραηλινός στρατός: «Στοχεύουμε τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα»

Ισραηλινός στρατός: «Στοχεύουμε τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα»

Η Χαμάς, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατασκεύασε δίκτυο σηράγγων που οδηγεί υπογείως από την πόλη της Γάζας μέχρι το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στοχεύουν το υπόγειο δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς, δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, το πρωί της Πέμπτης, τη στιγμή που οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονταν.

«Η Χαμάς, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατασκεύασε δίκτυο σηράγγων που οδηγεί υπογείως από την πόλη της Γάζας μέχρι το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα», όπως εξήγησε κατά την πρωινή ενημέρωση.

Ο Κόνρικους τόνισε ότι η Λωρίδα της Γάζας εξετάζεται σε δύο επίπεδα – ένα αφορά τους αμάχους στο επίπεδο του εδάφους και ένα δεύτερο στο υπόγειο επίπεδο, που αφορά τη Χαμάς.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε αυτό το δεύτερο επίπεδο που έχει κατασκευάσει η Χαμάς», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται για καταφύγια όπου θα μπορούσαν να προστατευτούν οι πολίτες της Γάζας όταν το Ισραήλ χτυπάει», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το δίκτυο της Χαμάς

Σημειώνεται ότι η Χαμάς, τα προηγούμενα χρόνια, προετοίμασε εκτενές δίκτυο σηράγγων, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξοπλισμένες με συστήματα επικοινωνίας.

Τα κάποτε υποτυπώδη δίκτυα της Χαμάς έχουν αναβαθμιστεί, με τους μηχανικούς της να διαθέτουν πλέον σημαντική εμπειρία στην κατασκευή καλά κρυμμένων υπόγειων θέσεων, κέντρων διοίκησης και ανάπτυξης ενόπλων.

Επιπλέον, το Ισραήλ κάποτε διέθετε σαφές πλεονέκτημα στον τομέα της επιτήρησης έναντι της Γάζας. Πλέον, τα φθηνά και άμεσα διαθέσιμα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέκτησε η Χαμάς έχουν εξισορροπήσει τους συσχετισμούς σε αυτό το επίπεδο.

Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί τις ισραηλινές γραμμές και τον βαθμό προσέγγισης των θέσεών της από τις εχθρικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή