3,5 χιλιόμετρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας – Αποστολή της «Κ»

3,5 χιλιόμετρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας – Αποστολή της «Κ»

Αρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού είναι σε πλήρη ανάπτυξη γύρω από τον βόρειο τομέα. Παράλληλα, το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν το σφυροκόπημα. Όλα δείχνουν ότι η χερσαία επιχείρηση είναι ζήτημα ωρών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα τραγούδι που μιλάει για την αγάπη, εθελοντές και έφεδροι Ισραηλινοί «γιορτάζουν» τις τελευταίες ξέγνοιαστες στιγμές τους πριν προωθηθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, απέναντι από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

«Για την αγάπη πολεμάμε, για την αγάπη προς τις οικογένειες μας, τους φίλους μας, τους αθώους που δολοφονήθηκαν από τη βάρβαρη επιδρομή της Χαμάς» λέει στην «Κ» ένας 52χρονος εθελοντής, ένας από τους χιλιάδες που έσπευσαν να πολεμήσουν δίπλα στον στρατό της χώρας. 

3,5 χιλιόμετρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας – Αποστολή της «Κ»-1

Ολο και περισσότεροι έφεδροι φτάνουν στον σταθμό συγκέντρωσης κοντά στον οικισμό Ουρίμ, ενώ τα τραγούδια σχεδόν εξαφανίζουν τον κρότο από τα βλήματα των ισραηλινών πυροβόλων Μ-109. Ακόμη κι αν δεν ακούσεις τον κρότο, δεν γίνεται να μην προσέξεις τον μαύρο καπνό που υψώνεται από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο βόρειος τομέας όπου επικεντρώνονται οι επιθέσεις του πυροβολικού απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. 

«Το ηθικό μας είναι πολύ υψηλό. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια ανταπόκριση στο κάλεσμα της πατρίδας, κυριολεκτικά κάνουν ουρές στα αεροδρόμια για ένα εισιτήριο. Χιλιάδες νέοι και νέες είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους» λέει ένας από τους εθελοντές που έχει αναλάβει να μοιράσει τον φορητό οπλισμό στους νεοεισερχόμενους.

Πιστόλι, τυφέκιο εφόδου, κράνος, αλεξίσφαιρο, σφαίρες, ασύρματος και τα απαραίτητα εφόδια για τη μάχη. Ενημερώνονται για το τμήμα στο οποίο θα ενσωματωθούν και ο ένας μετά τον άλλο φεύγουν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της εμπροσθοφυλακής.

3,5 χιλιόμετρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας – Αποστολή της «Κ»-2

Προετοιμασίες πολέμου

 Πριν φτάσουμε στην Ούριμ, περάσαμε από την πόλη Σντερότ που απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Μια πόλη έρημη με εμφανή τα σημάδια από τις ρουκέτες που κάθε τόσο εξαπολύει η Χαμάς. Κατεστραμμένα κτίρια, καμένα αυτοκίνητα και κρατήρες στους δρόμους. Στην πόλη σπάνια βλέπεις άνθρωπο να περπατάει. Ωστόσο, συναντήσαμε μια μονάδα στρατιωτών που έκαναν μια σύντομη ανάπαυλα, τρώγοντας και πίνοντας κάτι πρόχειρο. Σταματήσαμε να τους μιλήσουμε. Δεν ήθελαν να τους φωτογραφίσουμε και καθώς προσπαθούσαμε να διαπραγματευτούμε ένα μακρινό πλάνο, μια φωνή ακούγεται στον ασύρματο και ξαφνικά όλοι τρέχουν. Μια ακόμη επίθεση ρουκετών από τη Χαμάς. 

Ακούμε τις εκρήξεις πάνω από τα κεφάλια μας. Μόλις που προλάβαμε να καλυφθούμε στο διπλανό κτίριο. «Αν βρίσκεστε στο Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ και ακούσετε τις σειρήνες έχετε περίπου 90 δευτερόλεπτα για να μπείτε στα καταφύγια. Στη Σντερότ έχετε μόνο 15» μας είπε ο διοικητής της μονάδας

Πριν το καταλάβουμε ακούμε τις εκρήξεις πάνω από τα κεφάλια μας. Μόλις που προλάβαμε να καλυφθούμε στο διπλανό κτίριο. «Αν βρίσκεστε στο Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ και ακούσετε τις σειρήνες έχετε περίπου 90 δευτερόλεπτα για να μπείτε στα καταφύγια. Στη Σντερότ έχετε μόνο 15. Η πόλη είναι τόσο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που οι σειρήνες ίσως δεν προλάβουν να ηχήσουν» μας είπε ο διοικητής της μονάδας.

3,5 χιλιόμετρα έξω από τη Λωρίδα της Γάζας – Αποστολή της «Κ»-3

Προχωρήσαμε λίγο ακόμη προς την κατεύθυνση που βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας. Η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο πλησιάζει κανείς. Μεγάλες παρατάξεις του ισραηλινού στρατού. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε μεγάλους αριθμούς σε πλήρη ανάπτυξη γύρω από τον βόρειο τομέα. Παράλληλα, το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν το σφυροκόπημα. Όλα δείχνουν ότι η χερσαία επιχείρηση είναι ζήτημα ημερών, ίσως και ωρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT