Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε 3 ημέρες χρειαστήκαμε φάρμακα 3 εβδομάδων

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε 3 ημέρες χρειαστήκαμε φάρμακα 3 εβδομάδων

Δύο από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν, έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον άμεσο τερματισμό της αδιάκριτης αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή, τη δημιουργία χώρων προστασίας και τη δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης των αμάχων, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας την ανάγκη για «πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, καθώς και σε υγειονομικές εγκαταστάσεις».

Σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν «τρομοκρατημένοι από τις βάναυσες μαζικές δολοφονίες αμάχων που διαπράττει η Χαμάς και από τις μαζικές επιθέσεις στη Γάζα που συνεχίζονται τώρα από το Ισραήλ» και ζητούν να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ραφά με την Αίγυπτο αλλά και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο σημείο διέλευσης.

«Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε ολική καταστροφή. Περισσότερα από 300 μέλη των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και τα σπίτια τους – είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν», επισημαίνεται.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια «συλλογική τιμωρία με τη μορφή της απόλυτης πολιορκίας, των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της επικείμενης απειλής μιας χερσαίας μάχης. Οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να απολαύουν σεβασμού. Τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι», υπογραμμίζουν.

Χαρακτηρίζουν «ασυνείδητη» τη στέρηση τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας και καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας εναντίον ολόκληρης της Γάζας. «Η αποτυχία θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ζωές», αναφέρουν.

«Χρησιμοποιήσαμε αποθέματα 3 εβδομάδων σε 3 ημέρες»

«Στα νοσοκομεία του υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι τους τελειώνουν τα αναισθητικά φάρμακα και τα παυσίπονα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέραμε ιατρικές προμήθειες από τα δίμηνα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al-Awda και τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει αποθέματα τριών εβδομάδων μέσα σε τρεις ημέρες», ανέφερε ο Darwin Diaz, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Κάθε μετακίνηση, ακόμη και για το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Δύο από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν, το Al-Awda και το ινδονησιακό νοσοκομείο, έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ίδια η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπέστη κάποιες ζημιές από έκρηξη τη Δευτέρα.

Σήμερα ο οργανισμός λειτουργεί μια αυτόνομη κλινική και υποστηρίζει το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτούργησαν ένα επιχειρησιακό χειρουργείο στο Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου για να δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή