Ισραήλ: Εχθροπραξίες με Χαμάς και Χεζμπολάχ – Διπλωματικός πυρετός

Ισραήλ: Εχθροπραξίες με Χαμάς και Χεζμπολάχ – Διπλωματικός πυρετός

Οι διπλωματικές προσπάθειες για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα απέτυχαν ενώ το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση οικισμών σε μια λωρίδα εδάφους κοντά στα σύνορά του με τον Λίβανο

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σπεύδει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε καταφύγιο ενώ ηχούσαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ, δίνει το πλαίσιο της 10ης ημέρας του πολέμου: Πυρετός διαβουλεύσεων σε πολλαπλά επίπεδα από τη μία πλευρά και αδιάκοπες εχθροπραξίες από την άλλη.

Η Χαμάς εξαπέλυσε καταιγισμό ρουκετών κατά του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και λοιπόν πόλεων στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ, ενώ -την ίδια ώρα- στο βόρειο τμήμα της χώρας, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση, στοχεύοντας πέντε στρατόπεδα των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF).

Το Ισραήλ απάντησε και στις δύο περιπτώσεις – με πυρά πυροβολικού κατά θέσεων της Χεζμπολάχ εντός Λιβάνου και επιθέσεις από αέρος κατά στόχων στη Γάζα.

Κι ενώ τα πυρά κατά της Γάζας είναι αδιάκοπα, το προσωπικό της πολιτικής άμυνας διεμήνυσε ότι προσπαθεί να ανασύρει εκατοντάδες πτώματα που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, εν μέσω έλλειψης εξοπλισμού και πόρων.

Ο Αμπιντ Σακίρ είπε ότι υπάρχουν περίπου 1.000 πτώματα κάτω από τα ερείπια σε όλη τη Λωρίδα, επικαλούμενος στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 10.850 τραυματιστεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ από το προπερασμένο Σάββατο.

Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.731 κτίρια που περιλαμβάνουν 10.500 κατοικίες ισοπεδώθηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα και άλλες 10.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της Γάζας «καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας» χωρίς νερό, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Ισραήλ: Εχθροπραξίες με Χαμάς και Χεζμπολάχ – Διπλωματικός πυρετός-1

Αγωνία για το πέρασμα της Ράφα

Κυρίαρχο ζητούμενο των διπλωματικών διαβουλεύσεων είναι το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Στο σημείο έχει συγκεντρωθεί εκατέρωθεν μεγάλο πλήθος – από την πλευρά της Αιγύπτου φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κι από την πλευρά της Γάζας κάτοχοι ξένων διαβατηρίων που θα τους δοθεί η δυνατότητα εξόδου εφόσον ανοίξει το πέρασμα.

Η Αίγυπτος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν συνεργάζεται. Το Κάιρο υποστήριξε ότι το πέρασμα της Ράφα δεν έχει κλείσει επίσημα, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ισραήλ: Εχθροπραξίες με Χαμάς και Χεζμπολάχ – Διπλωματικός πυρετός-2

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφιστεί ο πόνος των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ δεν ήταν καρποφόρες.

«Μέχρι τώρα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει λάβει θέση για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα από την πλευρά της Γάζας για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η έξοδος πολιτών τρίτων χωρών».

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η Ράφα θα λειτουργήσει για λίγες ώρες αργά τη Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες ελπίδες για άνοιγμα είχαν διαψευσθεί.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έκανε την παράδοση βοήθειας μέσω της Ράφα «πολύ δύσκολη», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.

Πούτιν: Έτοιμος να βοηθήσω

Θέση και ρόλο στην διπλωματική σκακιέρα έσπευσε να πάρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να εργαστεί για «τον τερματισμό της παλαιστινιο-ισραηλινής αντιπαράθεσης και την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Ο ίδιος ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις συνομιλίες του με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Μόσχα συμπλήρωσε: «Υπήρχε σοβαρή ανησυχία για την πιθανότητα η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο».

Οι διπλωματικές συζητήσεις εξελίσσονται σε πολλά επίπεδα: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, καθώς επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αυστηρή προειδοποίηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου «να μην επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν». «Μην κάνετε τα ίδια λάθη, το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο», είπε σε ομιλία του στην Κνεσέτ.

«Θα θριαμβεύσουμε γιατί αφορά την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι γεμάτη σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού με το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα, πολλοί σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς».

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει τη Χαμάς μετά την επίθεση του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινούς.

Αρχηγός της Shin Bet: Η ευθύνη είναι δική μου

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet δηλώνει ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης για τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της υπηρεσίας, ο Ρόνεν Μπαρ γράφει: «Δυστυχώς το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως αυτός που ηγείται του οργανισμού, η ευθύνη γι’ αυτό είναι δική μου», αναφέρει ο Μπαρ.

Επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Ε.Ε. ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, με πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Ενδεχόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Πιθανή είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το αμέσως επόμενο διάστημα στο εμπόλεμο Ισραήλ, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη, αν τελικά πραγματοποιηθεί, δεν θα εντάσσεται σε κάποια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αλλά θα αποτελεί αμιγώς μια διμερή επαφή

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις νεότερες εξελίξεις, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT