Το Κάιρο έχει διατηρήσει σε ισχύ αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσω του περάσματος της Ράφα για πολλά χρόνια – σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν ουσιαστικά την Αίγυπτο ότι ενισχύει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος ισχύει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την πλήρη εξουσία εκεί το 2007.
Αυτή η στάση της αιγυπτιακής πλευράς αφορούσε μέχρι σήμερα κυρίως ανησυχίες για την ασφάλεια στο βόρειο Σινά, όπου οι αιγυπτιακές Αρχές εμπλέκονται εδώ και πολύ καιρό σε φονικές συγκρούσεις με τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Ωστόσο, η απροθυμία που δείχνει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος για άνοιγμα του περάσματος χωρίς σαφείς όρους και εγγυήσεις μπορεί να αφορά περισσότερο την προσπάθεια αποφυγής μιας μαζικής εξόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Η Αίγυπτος δεν θέλει να παίξει κανέναν ρόλο σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μόνιμη επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Είναι πιθανό, ωστόσο, να επιτρέψει σε ξένους υπηκόους καθώς και σε Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να φύγουν, αλλά θέλει παράλληλα αυτό να εξαρτηθεί από την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Για οτιδήποτε πέρα από αυτό, η Αίγυπτος μπορεί να αναμένει σημαντικά οικονομικά κίνητρα προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.
Πηγή: BBC